Tip: wist je dat je een EHBO-workshop aan baby’s en kinderen kan volgen?

02.12.2017 05:00

Wie weet er wat-ie moet doen als een baby of kind zich verslikt, brandt of iets giftigs naar binnen heeft gewerkt? Tanja niet. En dus gaat ze een EHBO-workshop volgen voordat de baby er is.

Lees ook: 25 soorten kindermedicijnen die iedere moeder standaard in huis heeft

Het verbaasde me eigenlijk altijd al. Op een EHBO-lesje in groep 7 na, heb ik nooit geleerd wat ik moet doen als iemand stikt, een hartaanval krijgt of flauwvalt. Je hoeft mij echt niet te vragen hoe de stabiele zijligging moet. Ook toen ik aan Mark vroeg hoe het met zijn EHBO-skills zat, was het antwoord hetzelfde. En na een rondje checken bij (zwangere) vriendinnetjes bleek dat eigenlijk bijna niemand EHBO-basiskennis beheerst. Dat is best gek, toch?

Want als je het mij vraagt is de oplossing niet heel ingewikkeld. Eigenlijk zou iedereen op z’n 18e gewoon gratis een verplichte EHBO-cursus moeten volgen. Of in elk geval een workshop met do’s en don’ts. Hoeveel mensen zouden er daarmee gered kunnen worden? Vooral voor jonge ouders (to be) is zo’n cursus geen overbodige luxe. Natuurlijk gebeurt er nooit wat, maar toch komen er elk jaar zo’n 140.000 kinderen op de Spoedeisende Hulp terecht na een ongelukje in huis.

Na mijn rondvraag kreeg ik deze tip doorgestuurd van een vriendinnetje. Tadaa: het Rode Kruis geeft gewoon zo’n workshop. Wist ik dus niet! En om mij heen blijkbaar verder ook maar heel weinig mensen. In drie uur leer je wat je moet doen bij de zeven meest voorkomende ongevallen bij baby’s en kinderen van 0 tot 4 jaar: bewusteloosheid, verslikking, huidwonden, verstuiking, brandwonden, een hersenschudding en vergiftiging. De kosten zijn 55 euro of in sommige gevallen vergoedt je verzekering het zelfs.

Mark en ik hebben ons maar meteen ingeschreven. Het lijkt me op z’n minst geruststellend om te weten wat ik moet doen als mijn kind straks een fles schoonmaakmiddel leegtankt, per ongeluk toch een druif inslikt of z’n hoofd stoot en duizelig wordt. Hoog tijd dat meer mensen dit weten ook, en als je het mij vraagt zou deze workshop dus gewoon verplichte kost moeten zijn voor elke volwassene, of in elk geval elke volwassene die een kind krijgt, toch?

Lees ook: Van de moeder die met haar peuter naar de EHBO ging