9 Tips om je darmen een béétje onder controle te krijgen tijdens je zwangerschap 

01.11.2017 05:00

Sorry alvast hoor, maar dit artikel gaat over scheten en poep. Waarschijnlijk liket niemand dit stukje op Facebook, maar kunnen we het hier please een keer over hebben?

Want mijn kleine bolle buikje – waar ik al best trots op ben – is volgens de verloskundige vooral gevuld met darmen. En ik dacht zelf dat ik mijn baby al kon voelen, maar ook dat blijkt m’n rommelende spijsvertering te zijn. Het hoort er helemaal bij, dat weet ik. Darmen maken plaats voor een groeiende baarmoeder, wat heel fijn is, maar het betekent wel: veel moeite voor één schamele keutel, zachte windjes die er per ongeluk hard uitkomen of out of the blue een niet te onderdrukken aandrang.

LEES OOK: 17 dingen die zwangere vrouwen stiekem doen (ja, jij ook)

Mijn darmen lijken een eigen leven te leiden en dat is op z’n zachtst gezegd ongemakkelijk. In een poging om het een beetje onder controle te krijgen, heb ik de afgelopen vier maanden deze – overigens niet wetenschappelijk onderbouwde – tips uitgedokterd en die werken bij mij best oké. Maar als iemand een gouden tip heeft, hoor ik dat graag.

  1. Snacken met gedroogd fruit. Om m’n ijzerpeil een beetje op te krikken, eet ik van die gedroogde abrikozen als tussendoortje. Maar na een handjevol, begon ook mijn stoelgang opeens in actie te komen na twee dagen. Blijkt dus zowaar een perfecte aanjager voor een rappe toiletgang. Gedroogde vijgen zijn overigens nog lekkerder, en het effect idem.
  2. Bananen om te remmen. Bananen eet ik vooral als ik een poosje níet wil gaan. Dit schijnt overigens een fabel te zijn en er wordt zelfs gezegd dat bananen dankzij vezels juist goed zijn voor de doorloop, maar vooralsnog vertraagt het bij mij vooral en dat is af en toe wel zo prettig.
  3. Tien minuten lopen. Als het allemaal niet op gang wil komen, kan een blokje om helpen om verstoppingen iets te laten indalen. Wel verstandig om je wandeling een beetje te timen, want uiterst onhandig als dit gebeurt als je net naar de supermarkt loopt bijvoorbeeld.
  4. Kamillethee. Rommelende, pijnlijke darmen met veel oncontroleerbare lucht, worden heel rustig van een grote kop kamillethee.
  5. Of verse gemberthee. Gemberthee helpt bij misselijkheid, maar kan ook je op hol geslagen darmen temperen. Er zitten bepaalde enzymen in die je stoelgang bevorderen en pijnlijke darmen tot rust kan brengen, doordat gember ontstekingsremmend is.
  6. Sowieso, liters thee en water. Sowieso heb je meer vocht nodig als je zwanger bent. Je hebt vaak meer dorst, het is belangrijk voor de doorbloeding en daarnaast kan koud water ook helpen tegen misselijkheid. Maar zoveel water doet ook iets goeds voor de soepelheid van je ontlasting en de doorstroom van je darmen en je blaas.
  7. Benen omhoog op de wc. Zittend poepen schijnt niet de meest logische houding te zijn. Hurken is bijvoorbeeld veel makkelijker en sneller en zorgt ervoor dat je minder druk hoeft te zetten. Nu hebben we hier niet van die hurktoiletten zoals in Azië of Frankrijk, maar wat wel kan helpen is een krukje onder je voeten zodat de hoek minder scherp is óf je benen te tegen de muur voor je zetten.
  8. Toch dat extra koffietje. Voor veel verstokte koffiedrinkers is het ’s ochtends na het tweede bakkie standaard tijd voor een toiletbezoekje. Maar tijdens je zwangerschap schijnt het beter te zijn om minder cafeïne te drinken. Ik probeer het netjes bij één koffie per dag te houden, maar dat stagneert wel mijn stoelgang. Gelukkig blijkt cafeïnevrije koffie hetzelfde effect te hebben.
  9. Een goed gesprek over scheten. Ja, ze komen een beetje te pas en te onpas opzetten als je zwanger bent. Inhouden lukt niet altijd meer en de outcome is van tevoren ook niet echt goed in te schatten. Een zacht bedoelde scheet, is per ongeluk harder en als je verwacht had dat niemand het zou ruiken, stinkt ‘ie opeens wel. Hoe gênant ook: het beste is om het maar gewoon te benoemen. Vooral thuis. Je lief gaat echt nog wel smerigere dingen van je meemaken.

LEES OOK: Ben ik aan het poepen!?” en 18 andere gedachtes die je hebt tijdens de bevalling