Uhm, Nibud… Waar haal ik al die goedkope babyspullen?

Dat een baby geld kost is geen nieuws. Dat het meer geld kost dan je van tevoren berekend had waarschijnlijk ook niet. Maar volgens het Nibud heb je voor € 617, 90 een volledige babyuitzet. Inclusief kleding, verzorging én babykamer. Toen Tanja zwanger was dacht ze maar een ding: HOE DAN?

Lees ook: 23 momenten dat kinderen het geld uit je zakken kloppen

Oké. De commode die ik zondag heb gekocht (superleuk opgeknapt vintage ding), kostte dus al ongeveer de helft van het budget dat het Nibud als totaal aangeeft. Ik weet ‘t, ik vond ‘m zelf ook nogal prijzig maar hij past zó goed bij het bankje, het kleed en de familiewieg die we voor de babykamer bij elkaar gesprokkeld hebben. En gelukkig hoeven we niet alles nieuw aan te schaffen, dus daarom vond ik dat we best één eye catcher mochten.

Nu weet ik dat ik me, tot ongenoegen van Mark, snel laat verleiden tot nét iets te dure aankopen met een slap excuus zoals hierboven. En dat maakt mijn uitgavenpatroon waarschijnlijk niet heel representatief voor het gemiddelde. Maar als je het mij vraagt is de inschatting van het Nibud dat ook niet. Volgens het voorlichtingsinstituut richt je een babykamer namelijk in voor € 361, 50 en kom je voor je totale uitzet uit op een bedrag van € 617, 90.

Ik vraag me oprecht af waar deze bedragen op gebaseerd zijn. Want eerlijk – en heus, ik weet dat ik misschien Amsterdamse oogkleppen op heb – met onze berekening kwamen we uit op een totaalbedrag van ongeveer het viervoudige. Schrokken we zelf ook van, en daarom proberen we dingen creatief op te lossen door te lenen, vintage te kopen en op Marktplaats te zoeken. Maar dan nog! Is het iemand gelukt om het binnen deze perken te houden?

Waarschijnlijk kom je er wel, met eindeloos afstruinen van sales en een hele hoop creatieve oplossingen. Maar dat maakt de inschatting van het Nibud niet per se heel realistisch, als je ‘t mij vraagt. Het Nibud geeft op hun website aan dat deze schattingen globale kosten zijn en dat er ‘bewust is gekozen is voor vrij lage bedragen’. Maar waarom, vraag ik me dan af. Niet per se het beste verwachtingsmanagement, toch? Want nu kunnen de uitgaven voor je baby alleen maar tegenvallen. De meeste mensen zullen duurder uit zijn dan dit. Hebben we er niet veel meer aan als deze bedragen íets meer toelichting krijgen? Hoe komt bijvoorbeeld zo’n bedrag van € 361, 50 voor een babykamer tot stand, als ik tijdens mijn rondje googelen commode’s vind van tenminste dat bedrag?

Overigens zijn ‘extra kosten’ zoals een box, een kinderwagen, autostoeltje en draagzak niet bij dit totaalbedrag van het Nibud inbegrepen. Gelukkig. Omdat ‘niet iedereen deze artikelen zal kopen’. En dus volgt er op de site nog een extra lijstje waarin deze producten vermeld staan, met een geschat aankoopbedrag. Voor een draagzak heeft het Nibud € 55 gereserveerd, voor een kinderwagen € 300. Flinke bedragen, maar wederom niet echt reëel toch?

Ik zou wel eens willen weten waar het Nibud voorstelt dat ik die kinderwagen koop. De meeste wagens die ik tegenkom, kosten namelijk minimaal het dubbele en sommigen zelfs vier (!) keer zoveel. Met een rondje online searchen kom ik in de uitverkoop wel een wagen tegen van € 299 en zélfs een van € 189, maar die kosten buiten de sale ook stukken meer dan dat.

Wat volgens mij ontbreekt aan de budgettering, maar correct me if I’m wrong, is de toelichting dat dit het mi-ni-male bedrag is dat je moet reserveren als je van alles de goedkoopste (en dus niet per se beste/veiligste/handigste) versie kiest. Niet dat daar iets mis mee is, maar dan is het tenminste wél realistisch voor iedereen en voorkom je dat mensen alsnog duurder uit zijn.

Lees ook: Ai! 9 x onverwachte kosten die je over ’t hoofd ziet als je zwanger bent

Geschreven door
More from Tanja Terstappen

Hoe krijgen jullie in godsnaam al je werk af in de eerste 12 weken zwangerschap?

Als een bejaarde naar je werk fietsen, tot elf uur zo misselijk...
Lees verder