WHO zet vaccinatieweigering in top 10 van grootste gezondheidsbedreigingen

23.01.2019 18:02

Ieder jaar komt de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) naar buiten met een lijst met de tien grootste bedreigingen voor de volksgezondheid wereldwijd. Voor het eerst is vaccinatieweigering er een van. Een duidelijk teken dat het nu echt tijd is om in te grijpen, want onze kinderen lopen groot gevaar.

Vroeger kwam gezondheidsgevaar vooral uit de ontwikkelingslandenhoek, waar de kennis en de financiële middelen ontbreken om de bevolking gezond te houden. Het is dan ook een unicum dat nu een ontwikkeling uit de Westerse wereld een dusdanige gezondheidsbedreiging vormt dat de WHO het nodig acht om groot alarm te slaan. Een unicum en iets om heel, heel verdrietig van te worden. Hoe kan het tenslotte zo zijn dat wij hier, in de ontwikkelde wereld, met al onze kennis, al ons geld en al onze verworvenheden, willens en wetens spelen met ons leven? Dat is het namelijk, want als de ziektes die we met het Rijksvaccinatieprogramma zo succesvol hadden uitgebannen weer om zich heen gaan grijpen, zijn we letterlijk bezig ons eigen graf te graven. Erger nog: het graf van onze eigen kinderen. Die zullen namelijk het eerst het loodje leggen als we zo doorgaan. Net zoals vroeger dus, toen de kindertjes bij bosjes stierven aan ziektes mazelen en difterie. Maar, zoals dat helaas gaat met geschiedenis, die is snel vergeten.

LEES OOK: Waarom ik twijfels had over vaccineren (maar het toch heb gedaan).

Anti-vaccinatie propaganda

Volgens de Centers for Disease Controle and Prevention is het aantal kinderen dat niet gevaccineerd is de laatste jaren verviervoudigd. De oorzaak: de anti-vaccinatie propaganda machine die op volle toeren draait. De afgelopen jaren zijn de websites met ongefundeerde en stemmingmakende anti-vaccinatie informatie als paddenstoelen uit de grond geschoten. Dat deze informatiebronnen geen enkele wetenschappelijke basis hebben, de verhalen over zogenaamde ‘vaccinatieschade’ die ze aandragen zonder uitzondering allemaal eenzijdig, zonder enige medische toetsing, hoor en wederhoor en bovendien ook nog eens zonder enige context worden gebracht en bovendien door de daadwerkelijke (medische) wetenschap aan alle kanten ontkracht zijn doet er niet toe: ze spelen perfect in op die ene emotie die de mens wantrouwig maakt: angst. Wat een slechte, maar helaas wel een machtige raadgever is. Horen mensen maar genoeg enge, stellige, verhalen over een bepaald onderwerp, dan worden ze vanzelf bang. Gaan ze vanzelf geloven in complottheorieën en doen empirisch bewijs en harde feiten er op een gegeven moment niet meer toe. En zo kon het gebeuren dat we in de Westerse wereld opeens weer te maken hebben gekregen met uitbraken van mazelen, kinkhoest en andere ziektes die niemand eigenlijk meer zou hoeven krijgen. Dat er mensen zijn gestorven die hadden moeten blijven leven. En het gaat alleen nog maar erger worden, zeggen epidemiologen. Het wantrouwen jegens vaccinaties is zich dusdanig wijd aan verspreiden, dat de middelen die we hebben om dit soort situaties tegen te gaan nutteloos zullen worden. “De volgende grote ziekte-uitbraak zal niet het gevolg zijn van gebrek aan preventiemiddelen”, aldus Heidi Larson, professor aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine, maar van “emotionele besmetting, digitaal mogelijk gemaakt.” Kortom: de anti-vaccinatiebeweging helpt ons allemaal om zeep.

Vaccinaties redden levens

Het is natuurlijk te gek voor woorden dat we door een stel schreeuwerige pseudowetenschappers terug de tijd in worden gekatapulteerd en allemaal gevaar lopen. Dus is het nu echt tijd om in te grijpen. De WHO start daarom met een vijfjarenplan dat ervoor moet zorgen dat de wereldwijde volksgezondheid gewaarborgd wordt. In sommige landen is vaccineren al verplicht gesteld of zijn de regels aangescherpt, bijvoorbeeld als het gaat om niet-medische redenen om niet te willen vaccineren. Er moeten campagnes opgezet worden die mensen voorzien van duidelijke informatie over hoe vaccins werken en alle bronnen met onjuiste en/of misleidende informatie over vaccinaties zouden direct en hard door de wetenschappelijke autoriteiten ontkracht moeten worden. Vaccinaties redden wereldwijd twee tot drie miljoen levens per jaar. In ontwikkelingslanden staan ouders uren in de rij om hun kinderen te laten inenten. Een groot deel van de kinderen in ons land werd nog niet eens zo lang geleden niet ouder dan vijf jaar doordat zij stierven aan de ziektes die we nu opeens als ‘onschuldig’ zijn gaan zien. Vaccinaties zorgen ervoor dat we resistentie tegen antibiotica, een grote bedreiging voor de volksgezondheid, kunnen tegengaan. Vaccinaties hebben ons gezonder gemaakt dan ooit. Het feit dat wij niet meer iedere dag bang hoeven te zijn dat we onze kinderen zullen verliezen hebben we te danken aan de vaccinaties. Dát is de informatie die ertoe doet. De rest is, hoe hard het ook geroepen wordt, simpelweg fake news.

Beste ouders, alsjeblieft, laat je niet van de wijs brengen door indianenverhalen die uit je Google zoekopdracht komen. Als ik zoek op ‘hoofdpijn’ komt er ook uit dat ik een hersentumor heb, of gehersenspoeld ben door fluorhelikopters van de overheid. Maar dat er mensen die zich dokter noemen op internet hebben gezet dat je van vaccinaties autisme krijgt wil nog niet zeggen dat het ook waar is. Er zijn ook mensen op het wereldwijde web die zeggen dat ze door aliens zijn ontvoerd of dat ze gezwommen hebben met het Loch Ness monster. Daar zijn zelfs foto’s van, maar desondanks weten we allemaal dat dat lariekoek is. Laten we ons dus ook geen onzin op de mouw laten spelden en bang laten maken door een groep mensen die qua geestelijke gesteldheid duidelijk van hetzelfde kaliber is. Natuurlijk is het eng als mensen tegen je zeggen dat het establishment je kind wil vergiftigen, maar als je even logisch nadenkt dan weet je ook dat dat onzin is. Het feit dat de WHO nu op deze manier alarm slaat zou ons écht wakker moeten schudden. Dat doen ze namelijk niet voor niets. Je kind, straks je kleinkinderen, heel veel andere mensen en jijzelf misschien ook wel, lopen gevaar. Het is namelijk niet de overheid die je kind ziek of autistisch wil maken, maar de anti-vaccinatiebeweging die je kind vermoord.

(Bron: New York Times, WHO)