Waarom verhuizen met nesteldrang echt geen goed idee is

09.10.2018 18:30

Annemieke krijgt een telefoontje: “WAT?! Hoezo moeten we volgende maand verhuizen? Jamaar dat kan helemaal niet! Ik ben zwanger en heb net zeepaardjesbehang op de muur geplakt…”

Nesteldrang: de drang die hoogzwangeren hebben om het huis opgeruimd en schoon en piekfijn in orde te hebben met zo’n hip wipstoeltje dat bij het bankstel past en een echte babykamer. Whahahaha, not for me. Dat dacht ik althans. Totdat De Hormonen opeens korte metten maken met mijn ‘whatever’-attitude. Ik realiseer me dat ik 35 weken zwanger ben en nog niet eens de vluchttas in orde heb. Nog geen maxi-kraamverband gekocht. Nog geen pufcursus gevolgd. HEEEEELP!

LEES OOK: Als je nesteldrang krijgt en je man er een enorme zooi van maakt.

Schoonzus A. heeft haar vluchttas al klaarstaan sinds week 28, samen met alle denkbare (en ondenkbare: navelstrengdoekjes anyone?) dingen die je eventueel ooit misschien nodig zou kunnen hebben voor een baby. Haar bed staat al een maand op klossen. En naast een pufcursus heeft ze ook een cursus Samen Bevallen, zwangerschapsyoga, zwangerschapsmeditatie en een paar privélessen hypnobirthing gedaan. Dat vond ik oorspronkelijk een heel klein beetje overdreven. Nu vrees ik dat ze gelijk heeft. Of, nouja, dat vindt mijn nesteldrang.

Behalve genoeg mini-rompertjes, sokjes en boxpakjes om een heel weeshuis voor drie jaar van babykleding te voorzien, heb ik nog nauwelijks spullen voor de kraamperiode. Een voedingsBH maat 85DD is nu eenmaal niet zo schattig als een kruippakje in maat 56. (En dus heb ik 26 verschillende kruippakjes en welgeteld nul voedingsBHs). We hebben ook nog geen aankleedkussen, kruik of hydrofiele luiers. En nog geen hobbelpaard. Een tripje naar de wekelijkse lokale rommelmarkt verder en we hebben in ieder geval een hobbelpaard. Jammer alleen dat dit niet op de babyuitzetlijst stond. En dat baby er het eerste jaar nog niets aan heeft.

De nesteldrang neemt het ook in huis over. De ramen moeten gelapt, de cactus moet eruit, de kapotte tegels moeten gerepareerd en die lekkende kraan in de badkamer die al twee jaar drupt moet NU METEEN gemaakt worden. K. vraagt zich hardop af wat dit neurotische monster met z’n vriendin heeft gedaan. Ik focus vooral op de voordelen van deze nesteldrang: ik, de Vreselijk Negatieve Kinderhater, begin dit zwanger zijn zelfs een heel klein beetje leuk te vinden en verheug me erop mijn dochter te leren kennen. En daarom moet alles zo perfect mogelijk in orde zijn, met zeepaardjesbehang en een matchende zeesterrenlamp en bijkleurende gordijnen en natuurlijk bijpassende zeeblauwe sokjes. Ik zeur zelfs net zo lang K. aan z’n hoofd totdat we naar de IKEA gaan. Waar ik normaal alleen onder dwang heenga en dan nog slechts voor de Kopparberg Pear Cider, sta ik nu te zwijmelen bij commode’s, ledikanten en volledig op stijl ingerichte babykamers. Helaas. In ons minihuis is slechts plaats voor een muziekmobiel.

“Eigenlijk hebben we een groter huis nodig voor de baby en alle babyspullen,” zeg ik tegen K. als ik met zeven babyslaapzakken terugkom van nog een rommelmarkt. Be careful what you wish for, want diezelfde avond krijgen we een telefoontje van onze verhuurders. Het huis is verkocht en we moeten er over een maand uit. “Wat? Maar dat kan niet. Ja, ik weet dat we akkoord zijn gegaan met die korte opzegtermijn omdat de huur zo laag is, maar toen was ik nog niet zwanger. Over een maand komt de baby bijna en zitten we in Nederland dus kunnen we sowieso niet verhuizen en hoe vinden we in hemelsnaam een nieuw huis voordat we weggaan? Hoezo is dit niet jullie probleem? Jamaar, ik heb hier net anderhalve muur behangen met met mijn nieuwe zeepaardjesbehang… Hallo? Hallo??!!!”

Nu zitten K., Dribbel, mijn nesteldrang en ik dus al een week tussen de rommel en verhuisdozen. En ben ik erachter gekomen dat er toch echt belangrijkere dingen in het leven zijn dan zorgen dat baby’s rompertjes matchen met de kleur van de gordijnen. Zoals ervoor zorgen dat mijn dochter dadelijk een dak boven haar hoofd heeft…

Annemieke kreeg de schrik van haar leven toen er zomaar twee streepjes op die test stonden. Met haar vriend K. (die blij is met het onverwachte nieuws)  en hond Dribbel (die naar alle kinderen onder de 10 gromt) woont ze in Spanje.

LEES OOK: Wat nou nesteldrang? 12 Dingen die juist verschrikkelijk verslonzen als je zwanger bent.