15 x wat er zo anders is aan een volgende zwangerschap

14.11.2018 05:00
15 x wat er zo anders is aan een volgende zwangerschap

Nu Philippine voor de derde keer zwanger is, zou je denken dat ze inmiddels wel een beetje weet hoe en wat. Maar net als voor bevallingen – en voor kinderen trouwens ook – geldt: iedere zwangerschap is weer anders en wel hierom:

 1. Opeens wél misselijk zijn. Bij de eerste twee ontsprong ik de dans (lucky bastard, I know), nu had ik het vól te pakken. Vanaf het moment dat die twee streepjes op de zwangerschapstest verschenen tot een week of 14 hing ik 24/7 boven de wc. Hoezo ochtend-misselijkheid?? Dit ging dag en nacht door.
 2. M’n broek ging dit keer na 12 weken écht niet meer dicht. Help, zo’n buik had ik de vorige keren pas ver na de 20e week.
 3. En daarom heb ik het dus ook niet lang verborgen kunnen houden voor de buitenwereld. Dit was meer dan een ‘heb jij iets teveel pizza’s gegeten?-buik’
 4. Scheelde wel weer een hoop geheimzinnig gedoe.
 5. Waar ik vorige keer verslaafd was aan gekookte aardappels (jaks) en paprikachips, zijn nu de zure matten niet aan te slepen.
 6. Oké, ik mag ook eindelijk roze babypakjes kopen in plaats van blauwe. Dat maakt het misschien ook wel een beetje anders.
 7. Bij een eerste zwangerschap weet je precies hoeveel weken, dagen en minuten je zwanger bent. Bij de tweede raak je de tel al een beetje kwijt, maar bij de derde weet je het vanwege de ratrace van het dagelijkse gezinsleven helemaal niet meer.
 8. Je knippert namelijk één keer met je ogen en hopla, je zit alweer in het derde trimester
 9. Je schrikt gelukkig niet meer van elk pijntje of krampje en het nummer van de verloskundige staat dit keer niet onder speed dial.
 10. Met al een of meer rondhuppelende bloedjes in huis besef je je des te meer welke verantwoordelijkheden en zorgen je er allemaal gratis bij krijgt met de geboorte van een kind. Onbezorgd door het leven gaan zoals je bij die eerste zwangerschap nog zo heerlijk kon zijn, is er niet meer bij.
 11. Je moet keihard aan de bak met het klaarmaken van de babykamer en het verzamelen van de baby-uitzet (aan wie had je wat ook alweer uitgeleend?) omdat je bijna met verlof gaat en nog geen ene reet hebt gedaan (waar bij de vorige keren alles met 16 weken ongeveer al klaar was)
 12. Je trapt dit keer niet meer in ongein als een luieremmer, babyschoentjes, flessenwarmer en rompers à 50 euro per stuk.
 13. Alle zwangerschapsboeken die je bij je eerste zwangerschap hebt verzamelt en van voor naar achter gelezen hebt (en uit je hoofd geleerd!), breng je naar de kringloop. Daar heb je nu toch geen tijd meer voor.
 14. Je bent niet meer zo panisch voor de bevalling – of juist wel!!
 15. Zeker als dit de laatste keer is ga je ondanks alle kwaaltjes, ongemakken en drukte thuis, toch proberen om nóg meer te genieten van dat kleine minimensje in je buik.

Lees ook: Zit je vol prangende vragen over zwangerschap? Wij hebben alle antwoorden