Wat je allemaal NIET moet verwachten tijdens je zwangerschap

Toen ze zwanger was, kreeg Femke heel wat zwangerschapsboeken cadeau waarin beschreven werd wat ze allemaal kon verwachten. Maagzuur, gezwollen voeten, misselijkheid…ze was er allemaal op voorbereid. Gedurende de negen maanden dat Max gefabriceerd werd kwam ze er echter ook achter dat er heel wat dingen zijn die je als zwangere NIET hoeft te verwachten…

Lees ook: 9 Woorden waarvan je nog nooit had gehoord vóór je eerste zwangerschap.

1. Ruimte
Op de een of andere manier wordt je lijf publiekelijk bezit op het moment dat je zwanger blijkt. En dan bedoel ik niet alleen dat je eens in de zoveel tijd betast wordt door een verloskundige of een echoscopist, maar ik wil vooral wijzen op al die mensen die (gewoon in de supermarkt) over je buik aaien en je gelukzalig aankijken. Oefen deze zin goed: “Nee, je mag me niet aanraken!” Ook een goeie: werk aan een zuur gezicht. Zorg dat mensen een beetje bang voor je worden…dan komen ze minder snel in de buurt van je buik.

2. Waardigheid
Herinner je je nog dat je als brugpieper met zo’n enorme tas door de school liep? Dat mensen constant tegen je aanbotsten omdat ze niet verwachtten dat je zoveel gewicht achter je aanzeulde? Nou, zo voel je je ongeveer als je zwanger bent. Bovendien schrik je van iedere foto die je ziet. Je denkt: “Nou, het valt nog wel mee met die kilo’s” en als je dan foto’s van je zwangere zelf terugziet schrik je je dood. Wat een walrus! Tel daarbij op dat die bevalling ook één grote instinctieve dierlijke bende is en zie hier: vaarwel waardigheid.

3. Slaap
Ja, ik weet het…er wordt je steeds verteld dat je als zwangere  vast slaap moet inhalen voor als de baby er straks is, want ‘dan ga je heel wat uren missen’. Nou, ik heb nieuws: die laatste weken van je zwangerschap kun je slaap ook wel vergeten. Is het niet vanwege het feit dat je iedere vijf minuten uit je bed moet rollen om te plassen, dan is het wel omdat je niet op je rug kunt liggen of omdat het gaat zweten tussen je benen als je op de zij ligt. Pfff, echt , als die baby eruit is, kun je je moeder of de buurvrouw tenminste nog vragen om even op te passen terwijl jij een uurtje slaap pakt. Als ie er nog inzit, kun je niks.

4. Droog ondergoed
Misschien wist je dit nog niet, maar het kan maar zo gebeuren dat je in je broek gaat plassen. En veel ook. Haal dus van die incontinentie-maandverbandjes en verdraag het met de gedachte dat het allemaal tijdelijk is.

5. Droge shirts
Het is bizar, maar waar; je borsten kunnen al melk gaan geven als je nog maar twintig weken zwanger bent (bij mij gebeurde dit). In het begin had ik het niet door en dacht ik dat ik gewoon zweette. Totdat ik erachter kwam dat mijn zweet uit mijn borsten kwam en wit was. Nog voor de baby kwam liep ik met van die bh-pads. Oh. Vreugde.

6. Onafhankelijkheid
Zodra je je buik begint te zien gaan mensen je behandelen als één of andere gehandicapte: ze doen de deur voor je open, staan voor je op in de tram of trein, vragen of ze je boodschappen tas in je auto zullen tillen….echt, de wereld aan hulp krijg je en je voelt je vaak een beetje idioot. Het vreemde is dat je twee jaar later met een krijsende peuter, een overvolle boodschappentas en een blaffende hond in een supermarkt staat te stuntelen en dat er dan niemand is die je helpt. Neee, een zwangere kan geen deuren openen, maar jonge moeders…laat die maar lekker aan hun lot over.

7. Onafhankelijkheid, deel 2
Je bent eraan gewend in principe alles in je eentje te kunnen: van je geld verdienen tot het huishouden, een vliegreis en een moeilijke confrontatie met een vriend. Maar als zwangere kun je bepaalde dingen Echt Niet meer. Zoals bijvoorbeeld je laarzen aantrekken. Of uittrekken. En dat moet dan je man voor je doen. Hilarisch, soms. Irritant, vaker.

8. Compassie
Tuurlijk, mensen openen deuren voor je en staan dus op in de tram, maar diezelfde mensen gaan ongegeneerd uien staan bakken waar jij bij bent (terwijl jij van de geur moet kokken). Of ze wijden uit hoe lekker filet americain van de slager is.

9. Een positieve houding
Nou ja, dat miste vooral bij mij. Ik vond zwanger zijn zwaar belabberd.

10. Perspectief
Op het einde van je zwangerschap krijg je het idee dat dit de staat is waarin je voor de rest van je leven zult verkeren.: voor altijd zwanger, niet in staat je eigen laarzen aan te trekken, niet in staat om normaal te liggen en te slapen, met een enorme buik die dingen omstoot waaraan je gehecht bent. Je denkt werkelijk dat het leven nooit meer normaal zal worden. Nooit. Meer.

Lees ook: 11 Zwangerschapsproblemen die je zult herkennen.

Geschreven door
More from Femke Sterken

Progesteron helpt toch niet om (nog) een miskraam te voorkomen

Het toedienen van het hormoon progesteron verbetert de zwangerschapsuitkomst van vrouwen met...
Lees verder