11 Dingen die je niet mist aan zwanger zijn

10.12.2019 05:00

Het eindeloze wachten en stress bij ieder pijntje: er is veel leuk aan zwanger zijn, maar deze dingen mis je in elk geval níet.

Lees ook: Zwanger zijn een feestje? Deze moeder legt uit waarom dat wel eens flink kan tegenvallen.

1. Het schaap-op-z’n-rug effect

Gaan liggen is al een crime, maar moet je daarna weer van die bank komen, dan doe je opvallend veel denken aan een schaap op z’n rug met vier poten in de lucht en geen idee hoe ie – topzwaar als ie is – weer overeind gaan komen. En dat is, op z’n zachtst gezegd, niet de meest aantrekkelijke positie die je kan hebben.

2. Maagzuur

Al tik je Rennies weg tot je erbij neervalt, het lijkt wel alsof de werking van die dingen teniet wordt gedaan door een overschot aan hormonen. Als je nog niet misselijk was, word je wel ellendig van van het eindeloze maagzuur. Om het trouwens over die misselijkheid an sich maar niet te hebben, want dat is natuurlijk gewoon een drama.

3. Het eindeloze wachten

Ben je net zwanger, dan duurt het nog ein-de-loos lang voordat die uitgerekende datum ook maar enigszins in de buurt komt, en komt die datum dan eindelijk in de buurt, dan duurt het weer eindeloos lang voor het echt zover is. Om het over die twee weken uitloop maar niet te hebben.

4. (Niet) slapen

Oké, we beweren niet dat een baby en voldoende nachtrust nou twee dingen zijn die enorm bij elkaar horen, maar dat eindeloze gewoel, het geklooi met een kussen onder je buik wat wel beter is maar ook niet echt lekker ligt, de enorme inspanning die omdraaien heet – zwanger en slapen, het werkt gewoon niet.

5. Cola

Wie sowieso nooit drinkt moet dit stukje maar even overslaan, maar die negen maanden drooglegging zijn natuurlijk gewoon veel te lang. Als de zon schijnt. En je op een terrasje zit. Met je zoveelste colaatje. Wat inmiddels je neus uitkomt.

6. Pijntjes-stress

Normaal zou je bij een pijntje of steekje niet verblikken of verblozen, maar ja, ben je zwanger, dan is het dus niet normaal. En zit je dus in de stress omdat je de fout maakt te googlen op ‘zwanger en pijn ribben’, waarna je op de diverse forums ellenlange horrorverhalen leest van mensen die dit ook hadden en die uiteindelijk 36 weken in het ziekenhuis terechtkwamen, of zoiets. Terwijl de kans vele malen groter is dat dat pijntje niks anders is dan het gevolg van een iets te fanatiek voetballende baby.

7. Pijntjes sowieso

Je rug als je net wat te snel opstaat, of je banden, bekken, of wat er ook allemaal op- en uitrekt gedurende die maanden – in het begin valt het nog wel mee, maar al de eindstreep in de verte in zicht komt, zit er altijd wel een pijntje of twee in de weg.

8. Jeuk

Er bestaan ook mensen die jeukloos de zwangerschap doorkomen, maar wie niet tot deze categorie behoort, zal de gekmakende werking van contante kriebel ongetwijfeld geen seconde missen als die zwangerschap er eenmaal op zit.

9. Een miljard keer plassen

Twee minuten niet geplast is twee minuten niet geleefd – wie dit een bekend motto vindt, is of was ongetwijfeld zwanger (of ziek, dat kan ook, maar daar gaat het nu even niet over). Ben je vanaf als je niet meer zwanger bent. Mis je niet.

10. De vragen

Oké, die aandacht is ook leuk, maar negen maanden antwoord geven dat je je a, goed voelt, b, dat het een jongen / meisje / baby wordt, dat het c, gepland was, en d, van je man, of wat voor vragen je dan ook krijgt, dat gaat ook een beetje vervelen.

11. Bevallingszorgen

Of je nou bibberend aan het moment supreme hebt gedacht of losjes je schouders hebt opgehaald – er zijn maar weinig mensen die niet in meer of mindere mate geplaagd worden door bevallingstress. Omdat je het ook gewoon niet weet allemaal, omdat je nachtenlang scenario’s voor je ziet waarin de baby langs de kant van de weg wordt geboren, of in de supermarkt, en ook omdat je buik op een of andere manier voor wildvreemden het startsein is om je deelgenoot te maken van hun horrorbevalling van 300 jaar geleden ofzo. Iets waar je trouwens ook vanaf bent als je niet meer zwanger bent – hoezee.

Lees ook: 14 Dingen die best wel overschat zijn aan zwanger zijn.