Wat zwanger zijn écht met je lichaam doet (maar dan eerlijk!)

Wat zwanger zijn met je lichaam doet (best wel vies!)
Sanne moet er niet aan denken, zo’n lichaam na de bevalling. Zeker niet na alle horrorverhalen die ze van Femke en Barbara hoorde over ‘bloemkoolbuiken’ en dingetjes die uit je vagina gaan hangen.

Ik ben nog lang niet toe aan kinderen krijgen, maar als ik Barbara en Femke hoor praten over ‘het lichaam na de zwangerschap’, dan kijk ik wel mooi uit!
Ik schrok het meest toen ik de term ‘bloemkoolbuik’ hoorde. Dat woord had Barbara opgevangen bij de fysiotherapeute als teken dat het nóg erger kon dan haar iets wat bolle buikje dankzij een baarmoeder die vooruit stond ofzo. Gelukkig trof ik niks aan toen ik die bloemkoolbuik googlede. Wel kwam ik andere verhalen tegen over hoe je lichaam eruit ziet na afloop.

Ik zet ze even voor jullie op een rijtje…

Je gezicht
Als je tijdens je zwangerschap teveel in de zon zit heb je kans dat er bruine pigmentvlekken ontstaan in je gezicht. Deze onstaan doordat je tijdens je zwangerschap een extra dosis melanine aanmaakt, oftewel het hormoon dat ervoor zorgt dat je bruin wordt. Deze vlekken gaan niet meer weg, dus pas op! Smeer goed veel zonnebrand voordat je er de rest van je lezen uitziet als een panda.

Je buik
Tijdens je zwangerschap kan het ineens gebeuren dat er een donkerbruine lijn onstaat, die verticaal over je buik naar beneden loopt. Dit fenomeen heet ‘linea negra’ en komt voor uit pigmentatie tussen je buikspieren. Niet alle vrouwen krijgen dit, maar het kan dus gebeuren dat je na je zwangerschap voortaan met een streep rondloopt..

Je borsten
Je borsten worden groter tijdens je zwangerschap, wat een leuk extraatje kan zijn. Maar daarnaast veranderen ook ineens je tepels. Huh? Ja echt, ze worden donkerder en kunnen er anders uit gaan zien.  Trouwens, je upgrade in cupmaat is vaak ook maar tijdelijk. Borstvoeding kan ook meteen weer het einde betekenen van je superboobs. Of erger nog: ze veranderen in theezakjes, maar dat is meestal pas na de tweede.

Je dijen en heupen
Tijdens je zwangerschap gaat er extra gewicht in je dijen en heupen zitten. Deze opslag maakt je lijf als voorraad voor eventuele borstvoeding die je na je bevalling gaat geven. Fijn dus als de borstvoeding lukt, want dat scheelt weer wat uurtjes in de sportschool, alleen jammer van die theezakjes.

Je vagina
Daar kan van alles mee zijn gebeurd: ingeknipt, uitgescheurd, opgerekt. Een van de meest voorkomende klachten is echter dat er ‘iets’ uit je vagina lijkt te steken, en dat je er windjes uit laat (iiieeeuuw!). Dat is dus een stukje van je baarmoeder. Het kan binnen een paar maanden vanzelf weggaan, maar als het blijft ga dan naar de huisarts, hoe genant ook, want er is iets aan de toen. Gaat vaak samen met urineverlies….

Je billen
Tijdens de zwangerschap kan de druk van je baby in je buik zorgen voor aambeien(!). Brrrrrrr…. Veel groente, fruit en vezels eten schijnt te helpen, dus trek die pot augurken maar gauw open!

 

Het beeld is van Ashley Wells Jacksons project The 4th Trimester

 

 

 

Geschreven door
More from Sanne Mulder

“Ben ik aan het poepen!?” en 18 andere gedachtes die je hebt tijdens de bevalling

De bevalling. Als het gekund hadden we hem het liefst overgeslagen. Bij...
Lees verder

9 Comments

 • Lieve meiden, dames & mama’ s to be

  Ja ik ik had bijna alles uit het bovenstaande lijstje, een zware bevalling + migraine door de op hol geslagen hormonen en bekkenpijjn door een hyperactief bekken .. Borstvoeding is (zelfs na alle experts en hun kundigheid) niet gelukt. Nu anderhalf jaar ‘after’ is het lijntje op de buik weg, de meeste kilootjes ook. Iedereen is anders, zo ook de vrouw ;-). De 1 is in ‘no time’ weer fit en heeft haar lichaam weer in vorm. De andere vrouw doet er langer over of soms blijven kilotjes hangen (of worden zelfs meer). Als ik mijn meisje zie, ben ik zo intens gelukkig en weet ik dat als ik goed voor mezelf zorg die laatste kilootjes ook verdwijnen en hopelijk de bekkenpijn ook. De lichte staie neem ik voor lief .. een aandenken dat mijn kindje ooit in mijn buik is gegroeid :-). Ik zeg, geniet van je toekomstige zwangerschap, zorg goed voor jezelf laat je verwonderen elk aangezicht van jouw kindje :-).

 • Beste Sanne,

  Prima om met een knipoog mogelijke gevolgen van een zwangerschap te beschrijven. Het lijkt me alleen niet de bedoeling om mensen die daadwerkelijk last hebben van melasma te beledigen door te zeggen dat ze eruit zien als een panda. Dit is de eerste keer dat ik deze site heb bezocht en door jouw tekst ook meteen de laatste keer. Iets meer subtiliteit in het vervolg kan denk ik dus geen kwaad.

 • Triest verhaal zeg. Ik was binnen 4 welken weer op m’n oude gewicht, na 3 maanden 5 kilo lichter dan voor m’n zwangerschap en na 6 maanden weer back in shape. Herken geen van bovenstaande probleempjes. Maar als ze je tegenhouden om moeder te worden ga dan vooral niet aan kids beginnen want dan ben je niet klaar voor dat geluk! ;-)

 • Ach wat een onzin joh. Ik woog 2 weken na mijn bevalling weer 52 en mijn buik was ook na 2 weken weg. Geen last van striemen of een ‘blubberbuik’ en alles is weer zoals het hoort.

 • Pilgebruiksters kunnen ook last krijgen van melasma, en een zwangerschapsmasker trekt wel vaak weg na de bevalling. Linea negra trekt ook weg een paar weken na de bevalling (had je zelfs op wikipedia kunnen lezen Sanne, beetje research doen voordat je een artikel schrijft). Je tepels keren ook vaak weer terug naar hun normale staat, na de borstvoeding. Je vagina hersteld ook gewoon. Het was leuk geweest voor zwangere of net bevallen vrouwen als je een positieve draai had kunnen geven aan zwangerschapskwaaltjes. Jammer als vrouwen zelf bijdragen aan het beeld dat het vrouwen lichaam perfect moet zijn, met pronte volle borstjes en zonder vlekejes, stippeltjes of streepjes zoals je in de blaadjes ziet. Na de bevalling is je lichaam niet hetzelfde, en word waarschijnlijk niet meer hetzelfde,- maar je hoeft vrouwen ook niet bang te maken met allerlei onjuiste informatie!

  • Hoi Pascal,

   er staat niet dat bij iedereen de linea negra blijft, maar het kan gebeuren dat hij niet meer weggaat. Dat staat ook gewoon op de Wikipedia-pagina ;) Volgens mij staat er verder geen onjuiste informatie in het artikel? Het is niet gezegd dat al deze dingen voor iedereen gelden, alleen wat er kán gebeuren.

 • Nog een fabel; die lijn op je buik, verdwijnt ook weer.

  Leuk, deze horrorverhalen. Wat nog leuker is, is dat ik niks hiervan heb moeten doorstaan, behalve de lijn op mijn buik (die dus weer weg is gegaan).

  Mensen delen vaker de narigheid ervan, dan positieve verhalen. Mijn advies is dan ook; google vooral NIET!!
  Ook niet tijdens je zwangerschap, tenzij je nuchter genoeg kan denken, anders hang je vast elke dag aan de telefoon met de verliskundige..

 • Even een fabel uit de wereld helpen: je krijgt juist geen theezakjes wanneer je borstvoeding geeft! Sterker nog: je borsten worden dan veel rustiger weer wat kleiner in plaats van cup ‘Pamela’ naar size ‘zero’ ( wanneer je geen borstvoeding gaat geven, je borsten gaan namelijk hoe dan ook produceren zodra je baby eruit is , wanneer je de natuur dan afbreekt heeft dit lichamelijke gevolgen, je baarmoeder slinkt dan namelijk ook niet goed terug).
  Daarnaast is er slechts een kans van 3% dat de borstvoeding niet lukt (reden: hazenlipje bij baby of ingetrokken tepels). Wanneer het dus niet goed gaat bij geen medische reden, bel dan een lactatiekundige! Want het kan wel. Misschien zit het tongriempje van de baby vast of leg je niet goed aan.
  !!!! Dan het allerbelangrijkste tot slot voor vrouwen die snel ‘back in shape’ willen zijn: Je lichaam houdt de eerste 3 MAANDEN al het vet vast om te zorgen dat de baby genoeg borstvoeding krijgt. Daarna breekt hij alle opgeslagen vetreserves aan. Geef dus langer dan 3 maanden borstvoeding en je bent zo terug in shape!!! (Naast dat je je baby de allerbeste en gezonde voeding geeft en zorgt dat je zijn emotionele oerbehoefte bevredigd).
  X DolceMamma + ervaren moeder van 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.