Wat zwanger zijn écht met je lichaam doet (maar dan eerlijk!)

25.05.2014 05:00
Wat zwanger zijn met je lichaam doet (best wel vies!)

Sanne moet er niet aan denken, zo’n lichaam na de bevalling. Zeker niet na alle horrorverhalen die ze van Femke en Barbara hoorde over ‘bloemkoolbuiken’ en dingetjes die uit je vagina gaan hangen.

Ik ben nog lang niet toe aan kinderen krijgen, maar als ik Barbara en Femke hoor praten over ‘het lichaam na de zwangerschap’, dan kijk ik wel mooi uit!
Ik schrok het meest toen ik de term ‘bloemkoolbuik’ hoorde. Dat woord had Barbara opgevangen bij de fysiotherapeute als teken dat het nóg erger kon dan haar iets wat bolle buikje dankzij een baarmoeder die vooruit stond ofzo. Gelukkig trof ik niks aan toen ik die bloemkoolbuik googlede. Wel kwam ik andere verhalen tegen over hoe je lichaam eruit ziet na afloop.

Ik zet ze even voor jullie op een rijtje…

Je gezicht
Als je tijdens je zwangerschap teveel in de zon zit heb je kans dat er bruine pigmentvlekken ontstaan in je gezicht. Deze onstaan doordat je tijdens je zwangerschap een extra dosis melanine aanmaakt, oftewel het hormoon dat ervoor zorgt dat je bruin wordt. Deze vlekken gaan niet meer weg, dus pas op! Smeer goed veel zonnebrand voordat je er de rest van je lezen uitziet als een panda.

Je buik
Tijdens je zwangerschap kan het ineens gebeuren dat er een donkerbruine lijn onstaat, die verticaal over je buik naar beneden loopt. Dit fenomeen heet ‘linea negra’ en komt voor uit pigmentatie tussen je buikspieren. Niet alle vrouwen krijgen dit, maar het kan dus gebeuren dat je na je zwangerschap voortaan met een streep rondloopt..

Je borsten
Je borsten worden groter tijdens je zwangerschap, wat een leuk extraatje kan zijn. Maar daarnaast veranderen ook ineens je tepels. Huh? Ja echt, ze worden donkerder en kunnen er anders uit gaan zien.  Trouwens, je upgrade in cupmaat is vaak ook maar tijdelijk. Borstvoeding kan ook meteen weer het einde betekenen van je superboobs. Of erger nog: ze veranderen in theezakjes, maar dat is meestal pas na de tweede.

Je dijen en heupen
Tijdens je zwangerschap gaat er extra gewicht in je dijen en heupen zitten. Deze opslag maakt je lijf als voorraad voor eventuele borstvoeding die je na je bevalling gaat geven. Fijn dus als de borstvoeding lukt, want dat scheelt weer wat uurtjes in de sportschool, alleen jammer van die theezakjes.

Je vagina
Daar kan van alles mee zijn gebeurd: ingeknipt, uitgescheurd, opgerekt. Een van de meest voorkomende klachten is echter dat er ‘iets’ uit je vagina lijkt te steken, en dat je er windjes uit laat (iiieeeuuw!). Dat is dus een stukje van je baarmoeder. Het kan binnen een paar maanden vanzelf weggaan, maar als het blijft ga dan naar de huisarts, hoe genant ook, want er is iets aan de toen. Gaat vaak samen met urineverlies….

Je billen
Tijdens de zwangerschap kan de druk van je baby in je buik zorgen voor aambeien(!). Brrrrrrr…. Veel groente, fruit en vezels eten schijnt te helpen, dus trek die pot augurken maar gauw open!

 

Het beeld is van Ashley Wells Jacksons project The 4th Trimester