Weg van het massatoerisme op Chios, een authentiek Grieks eiland

Nu de grootste problemen op Griekenland voorlopig even lijken afgewend en we gewoon nog met de euro kunnen betalen blijft het een ideale vakantiebestemming. Zon en zee gegarandeerd. En wie bij Griekenland in het hoogseizoen visioenen van Oh Oh Cherso of heel veel dronken Britten op het netvlies krijgt, kan opgelucht ademhalen. Wij hebben op het onontdekte eiland Chios een heerlijk adresje gevonden.

Verlaten baaien, tavernes in haventjes en oude stadjes waar de oma’s in het zwart ‘s avonds de dag doornemen, het authentieke Griekenland. Jammer genoeg wordt dit steeds moeilijker te vinden en wordt je als toerist op de Griekse eilanden eerder overspoeld met menukaarten in 15 talen dan met deze tafereeltjes. Maar op Chios is het oude Griekenland nog volop te vinden. Het eiland ligt voor de Turkse kust en is in het noorden rotsachtig met bergen terwijl het in het zuiden juist groen en weelderig is. Hier groeien ook de beroemde mastiek bomen. Van de hars van deze bomen wordt onder meer kauwgom, tandpasta, verf of parfum gemaakt en heeft een heilzame werking. Het is goed tegen bijvoorbeeld hoge bloedruk, maar wordt ook tegen kanker of leveraandoeningen gebruikt.

Sideratos appartementen liggen direct aan het strand, met een prachtig uitzicht over zee en de baai van Karfas. Het strand van Karfas is ideaal voor kinderen. Er zijn geen stenen op het strand, het water is er ondiep en er zijn strandwachten aanwezig. Ook voor de ouders is het er goed vertoeven, want je hebt er genoeg leuke restaurantjes en barretjes waar je voor weinig geld lekker kan eten.

De 7 ruime appartementen hebben allemaal een keukentje, natuurlijk een royaal balkon met een prachtig uitzicht op zee en liggen op een rustige locatie, en op loofafstand van het stadje en restaurantjes. De vriendelijke eigenaren Cindy (Nederlandse) en Yiannis staan altijd voor je klaar met tips en adviezen over de omgeving en mooie plekjes en restaurantjes in de buurt. Er zit geen zwembad bij, dat is ook niet echt nodig omdat je praktisch vanuit je appartement de zee instapt, maar mocht je graag willen zwemmen, dan kan je gebruik maken van het zwembad van een nabij gelegen hotel.

Karfas is erg goed te bereiken. Het ligt maar 6 kilometer van Chios stad, en maar 3 kilometer van het vliegveld. Een auto huren is zeker een aanrader om het eiland te verkennen. Een mooi oud stadje is bijvoorbeeld Mesta. Wanneer je door de smalle straatjes loopt waan je je in de middeleeuwen. Of rijd langs de westkust omhoog. Langs deze prachtige autoroute kom je de mooiste baaitjes tegen. Ga onderweg eten in Lithi, met de beste vis tavernes van het eiland!

Ga ook eens naar: een paradijselijk eilandje in Kroatië.

More from Anna Marij van der Meulen

Leuk kaartje om aanstaande ouders te feliciteren met de zwangerschap

De meeste kaartjes om kersverse ouders te feliciteren met een nieuwe baby...
Lees verder