Welke zorgverzekering past het beste bij mij tijdens mijn zwangerschap?

04.11.2020 12:25

Tijdens je zwangerschap verandert er onwijs veel. Je lichaam gaat veranderen, je krijgt met wisselende stemmingen te maken en je kunt last van meerdere klachten krijgen. Dit is gelukkig allemaal van tijdelijke aard; je bent immers ‘slechts’ 9 maanden zwanger.

Tijdens je zwangerschap zijn er enkele zaken waar je goed naar moet kijken. Eén van de belangrijkste zaken is je zorgverzekering. Waarom? Omdat je als zwangere vrouw veel aanvullende zorg nodig hebt. Het is zaak om na te gaan in hoeverre je huidige zorgverzekering aansluit op een zwangerschap.

 

Basispakket van de zorgverzekering

Ieder individu van 18 jaar of ouder in ons land moet verplicht een basisverzekering afsluiten. In dit basispakket is onder meer verloskundige zorg opgenomen. Dit betekent dat alle kosten voor de verloskundige tijdens je zwangerschap gedekt worden. Dit geldt ook voor verloskundige hulp tijdens de bevalling en aanvullende kraamzorg.

Hebben jij en je partner de vurige wens om ouder te worden? Om zwanger te worden, heb je soms hulp nodig. Een IVF-behandeling of vergelijkbare behandeling valt binnen het basispakket, indien je 43 jaar oud bent.

 

Eigen risico bij een zwangerschap

Heb je de wens om zwanger te raken? Dan doe je er verstandig aan om je eigen risico niet te verhogen. Op het moment dat je zorg voor je zwangerschap nodig hebt, moet je namelijk eerst je eigen risico betalen. Heb je dit bedrag naar bijvoorbeeld 885 euro verhoogd? Dan moet je dit bedrag van 885 euro eerst zelf betalen. Het is daarom verstandiger om je eigen risico gewoon op 385 euro te laten staan.

 

Bestaat er een speciale zorgverzekering voor zwangerschap?

Er bestaat niet een speciale zorgverzekering voor zwangerschap. Dit heeft een simpele reden: elke zwangere vrouw heeft een andere zorgbehoefte. Wat de zorgbehoefte is als je zwanger bent, is uiteraard lastig om te voorspellen. Je zult daarom goed na moeten denken over je nieuwe zorgverzekering.

Eén van de punten waar je goed naar moet kijken, is de aanvullende verzekering. Heb je bijvoorbeeld extra fysiotherapie nodig? Of is er een aanvullende wens met betrekking tot zorg? Met een aanvullend pakket voorkom je dat je de kosten voor aanvullende zorg volledig zelf moet betalen.

 

Wat is eigen bijdrage?

Tijdens je zwangerschap moet je voor sommige behandelingen mogelijk een eigen bijdrage betalen. Dit is niet hetzelfde als een eigen risico, maar dit is een aanvullend bedrag dat je voor de behandeling moet betalen. Dit moet bijvoorbeeld bij kraamzorg of bij een poliklinische bevalling zonder medische indicatie. Verdiep je goed in deze eigen bijdrage en stem daar eventueel je zorgverzekering op af.

Al met al is het belangrijk om goed over je zorgbehoeften na te denken. En om goed te kijken naar de aanvullende pakketten.