Whitney Port verwoordt de misschien wel grootste moederstruggle: ‘Mag ik voor mezelf kiezen?’

21.06.2019 04:50

‘The Hills’ ster Whitney Port maakt video’s over haar leven als nieuwe moeder. Na een voor veel moeders pijnlijk herkenbare en eerlijke vlog over haar ervaringen met borstvoeding, benoemt ze nu opnieuw een heet hangijzer: is het egoïstisch als ik voor mezelf kies?

Haar vorige video waarin Port, duidelijk geradbraakt en vol met hormonen en schuldgevoel, sprak over hoe moeizaam en vooral pijnlijk de borstvoeding verliep, vond ik hartverscheurend. En heel mooi, omdat veel vrouwen hetzelfde doormaken en het goed is dat daar meer openheid over komt. In deze vlog spreekt ze opnieuw over borstvoedingsissues, maar snijdt ze tegelijkertijd een ander probleem aan. Een vraag waarmee heel veel jonge moeders worstelen: ‘is het egoïstisch als ik ook eens voor mezelf kies?’ Daar hebben we tenslotte allemaal weleens behoefte aan. Maar doen we het ook? Stellen we ons eigen belang af en toe voor dat van onze kinderen? Nee, want het schuldgevoel is te groot.

Niet mama, maar gewoon jezelf zijn

Port voelt zich opgesloten, vertelt ze, en alsof ze wordt geleefd. Het voeden van haar baby en het kolven neemt al haar tijd in beslag. Pijn doet het niet meer, maar er is weinig anders meer in haar leven dan het zorgen voor melk voor haar baby. Dat heeft ze graag voor haar zoontje over, maar soms vliegt het haar naar de keel. Soms wil ze stoppen met borstvoeding geven, om weer een klein beetje meer vrijheid te hebben, maar bij de gedachte alleen voelt ze zich zo schuldig dat ze het niet over haar hart kan verkrijgen. Wij zeggen: herkenbaar. Niet alleen op het gebied van (borst)voeding, maar in het algemeen. Zo kan het moederschap voelen: alsof het je opslokt, alsof er niks anders meer is, alsof jíj er niet meer bent. Soms wil je daaraan ontsnappen, even niet mama zijn, maar alleen maar jezelf. Maar dat kan niet, mag niet. Dat is egoïstisch. Toch?

Nee, helemaal niet. Ja, je bent moeder, maar je bent er zelf ook nog. En je mag, je móet zelfs, ook voor jezelf zorgen. Een blije mama is een blije baby, advies dat Whitney zelf ook van haar eigen moeder krijgt. En laten we eerlijk zijn, het is gewoon keihard werken. Zeker in het begin. Dus neem af en toe een pauze. Gewoon, omdat je het verdient.
Bekijk ook: Realityster Witney Port vertelt eerlijk over moeilijke borstvoeding in ontroerende video.