Woorden waarvan je nog nooit had gehoord vóór je eerste zwangerschap

27.04.2022 06:00

Hoppa, je krijgt er een geheel nieuw vocabulaire bij zodra je zwanger wordt. De meeste woorden was Marit al weer vergeten.  Of had ze verdrongen. Maar toen een zwangere vriendin in haar bijzijn mijmerde over het wel of niet aanschaffen van een tepelhoedje, kwam alles weer terug. O’ja dát…

Tepelhoedje
Kittig accessoire om je seksleven mee up te spicen? Mwah. Wacht maar totdat je het ziet. Het is een hulpmiddel voor vrouwen die moeite hebben met borstvoeding geven. Bijvoorbeeld omdat ze ingetrokken, of vlakke tepels hebben. Het is een siliconen hulsel in de vorm van een hoedje dat je over je tepel legt waardoor de baby makkelijker “hapt.” In het meest gunstige geval dan he? De meningen zijn nogal verdeeld over de tepelhoed. Een wondermiddel voor de een, een grote bron van ergernis voor de ander.

Vernix
Kunnen we kort over zijn: de witte smurrie – huidsmeer – waarmee sommige baby’s ter wereld komen. De een royaler dan de ander. Bepaald niet fotogeniek, maar het heeft een aantal nuttige functies: beschermt tegen infecties en zorgt ervoor dat pasgeboren baby’s niet te snel afkoelen na de geboorte.

LEES OOK: Onderzoek: meer pijn als man bij de bevalling is

Colostrum
Mijn god, wat kun je als kersverse moeder trots zijn op die eerste, al dan niet moeizaam bij elkaar gekolfde, eerste druppels melk. Want dat is wat colostrum is, de allereerste melk. In de volksmond ook wel bekend als vloeibaar goud vanwege de gelige kleur en alle afweer- en voedingsstoffen die erin zitten. Zie het als een soort powershot, een red bulletje, voor de baby. Een paar dagen na de bevalling verandert het colostrum in “gewone” melk.

Meconium
Het meest vieze dat jouw baby ooit zal produceren. En dat zegt een hoop. Simpel gezegd: het is zijn allereerste poep. Een donkergroene tot zwarte substantie, plakkerig en taai. Sommige baby’s poepen tijdens de bevalling in het vruchtwater. Dat kun je zien aan de groenige kleur van het vruchtwater. Bijna altijd word je in dat geval doorgestuurd naar het ziekenhuis. Een baby die poept, kan namelijk stress ervaren in de baarmoeder of benauwd zijn.

Spruw
Klinkt als een uitstervende vogelsoort, maar is in werkelijkheid een schimmelinfectie die meestal bij jonge baby’s in de mond voorkomt. Of op jouw tepels (vergeet ook de speentjes en flessen niet). Iedereen die wel eens hardnekkige spruw heeft gehad, weet: dit nooit meer. Wat een gedoe. En het is vooral zielig voor die kleintjes die soms door de spruw niet meer lekker kunnen drinken. Eventuele symptomen zijn: witte vlekjes in de mond (moeilijk weg te vegen), blaasjes of opvallend glanzende lippen. Pijnlijke tepels? Dan zijn die waarschijnlijk ook besmet. Meestal gaat spruw vanzelf over. Zo niet: naar de dokter ermee. Die schrijft een suspensie voor die je bij de baby aanbrengt op de binnenkant van zijn wangen, lippen en tong. Klinkt als een hoop geworstel. En dat is het ook.

Bandenpijn
Picture this: je baarmoeder hangt aan banden vast aan het bekken. Zo blijft alles op z’n plek. Zodra de boel gaat groeien rekken de banden uit. Dit kan zorgen voor een vervelende, stekende pijn in je liezen of in je onderbuik. Niets om je zorgen over te maken. Een buikband kan extra steun geven.

Harde buik
Het samentrekken van je baarmoeder staat in de zwangerschapsvocabulaire ook wel bekend als de harde buik. Oorzaken: een snel uitdijende baarmoeder, een actieve baby of blaasontsteking. Ook tijdens of na de seks kun je last krijg van harde buiken. Dit is allemaal normaal en compleet onschuldig. Trek wel aan de bel van de verloskundige als de harde buiken gepaard gaan met vocht- en bloedverlies. Vlak voor de bevalling kun je meer last krijgen. Betekent dat de baarmoeder oefent voor the real deal, de bevalling. Warm kruikje ertegen aan verricht wonderen.

Perineum
Fanatiek yogabeoefenaars en vrouwen die al een bevalling erop hebben zitten weten precies wat er met deze term bedoeld wordt. Het perineum is het stukje huid tussen de vagina en anus dat het zwaar te voorduren krijgt tijdens de bevalling. Het kan inscheuren en je kunt een er een knip in krijgen. Er zijn vrouwen die een paar weken voor de bevalling het perineum insmeren met olie om zo de boel een beetje op te rekken. Of het echt werkt is nooit bewezen.

Pethidine
Een pijnstiller die tijdens de bevalling kan worden toegediend via een injectie. Het is een morfineachtige stof die de scherpe randjes van de weeën uitvlakt. Ideaal voor wie een ruggenprik te heftig vindt. Maar er zijn wel wat nadelen: je wordt er een beetje groggy van en de stof kan via de placenta ook de baby bereiken waardoor die ook suffig wordt. Laat je van tevoren dus goed informeren over alle mogelijke pijnstilling.

Good luck….

LEES OOK: 17 dingen die gewoon te verschrikkelijk voor woorden zijn als je net een baby hebt