Moeders, zet je mombod op Instagram – je hoeft je niet te schamen

12.09.2019 11:31

Driekwart van de moeders staat bijna nooit op vakantiefoto’s. Dat blijkt uit onderzoek van Linda.nl. We vinden onszelf niet mooi genoeg, dus in korte broek of badkleding willen we niet gefotografeerd worden. Hoe tragisch is dat?

Jij hebt vast ook weer een telefoon vol zonnige plaatjes van deze zomer. Kinderen die op het strand spelen, met papa in het zwembad stoeien, ijsjes eten op de camping. Maar waar ben jij? Jij staat bijna nergens op. Ja, misschien half verscholen achter de muur van een of ander kasteel wat jullie bezocht hebben. Of heel in de verte tijdens een wandeling. We gaan liever niet op de foto op vakantie, want we vinden ons zomerlijf niet mooi genoeg. Al die cellulitis in die korte broek, die hoeven we niet terug te zien in de vakantiealbums. En op social media plaatsen we al helemaal geen kiekjes van onszelf waarop wat vlees te zien is. Stel je tenslotte eens voor dat andere mensen onze mombod zien. We gaan nog liever gewoon dood.

LEES OOK: Ja, ik weet dat ik enorm ben – en kunnen we daarover ophouden?

Iedere vrouw moet een fitgirl zijn

Volgens het onderzoek van Linda.nl plaatst 87 procent van de moeders nooit een foto van zichzelf in badkleding op social media, puur vanwege ontevredenheid over hun lijf. 46 Procent verwijdert zelfs foto’s van hun telefoon als ze vinden dat er zelf niet goed op staan, ook als hun kinderen wel goed op die foto staan. Het zijn dus niet alleen anderen waar we ons voor verbergen, ook zelf willen we niet geconfronteerd worden met ons eigen lijf. Ik vind dat best wel schokkend. En verdrietig ook vooral. Wat zijn we verschrikkelijk kritisch op onszelf en in wat een verrotte maatschappij leven we dan blijkbaar dat moeders het gevoel hebben dat ze er niet mogen zijn omdat hun lichamen niet ‘perfect’ zijn. Perfect volgens de idiote maatstaven van tegenwoordig dus; de tijd waarin iedere vrouw een fitgirl moet zijn en het feit dat je lichaam een kind gedragen heeft geen excuus is om er niet uit te zien als een Victoria’s Secret model. Wat is dat ontzettend tragisch. Daarom zeg ik: alle mama’s uit de kleren en op Instagram met die moederlijven. Die mogen namelijk gewoon gezien worden.

Putjes en kwabjes

Niet dat ik zelf makkelijk een bikinifoto deel op social media overigens, ook ik ben niet tevreden met mijn lijf. Ja, een foto van mijn hoofd misschien en dat je dan aan de touwtjes in mijn nek nog ziet dat ik een bikini aan heb, maar met mijn hele lijf op social media, dat vind ik toch onprettig. Ik zou willen dat ik het zelfvertrouwen had om mezelf in vol ornaat op Instagram te gooien. Niet omdat ik zo graag mijn lijf wil showen, maar gewoon, omdat ik tijdens een aantal van de leukste momenten deze zomer nou eenmaal een bikini aan had en dat dus eigenlijk ook de leukste momenten zijn om te koesteren en te delen. De momenten waarop het geluk het grootst was en we de beste herinneringen hebben gemaakt. Maar toch delete ik die liever, omdat ik ergens een putje of een kwabje zie en bang ben dat andere mensen dan gaan denken: kijk, ze heeft een putje en kwabje. Alsof dat iemand interesseert; tenslotte smelten de poolkappen waar we bij staan en stevenen we weer rechtstreeks af op een economische recessie, dus ik denk dat mensen wel wat beters te doen hebben dan mijn foto’s vergroten om mijn cellulitis te bestuderen. En zo niet, dan is hun probleem eigenlijk een stuk groter dan mijn moederkont op die bikinifoto.

Hopelijk krijgen we nog een paar mooie dagen voordat de herfst echt begint. Hopelijk hoeven we de bikini’s nog niet definitief op te bergen en zijn er nog wat mooie zomerse momenten te beleven. Laten we ons op die momenten niet meer verbergen en ons gewoon laten zien, zoals we zijn. Met de lijven waaruit onze kinderen zijn voortgekomen, waarmee we ze gedragen, gevoed en gewiegd hebben. Waar ze tegenaan kruipen als ze moe zijn, of verdrietig en waaruit ze warmte putten, kracht en liefde. Want een lichaam dat dat allemaal kan, dat is pas perfect.

LEES OOK: Anne peilde haar man over haar lichaam: “Je kan toch gaan sporten? Ben je zo weer strak.”