Zwanger? Dan maar ff niet op vakantie naar Zuid Amerika of Curaçao!

25.01.2016 04:58

Het begon in Brazilië, waar opeens veel misvormde babies werden geboren. Boosdoener is het Zika-virus, dat je oploopt door een steek van een mug. Volwassen mensen worden er even goed ziek van, maar voor ons is het niet levensbedreigend. Alleen wel voor het ongeboren kind. Na besmetting met het virus kunnen de hersenen zich niet goed meer ontwikkelen waardoor het kind met een verstandelijke beperking ter wereld komt. Hoeveel zorgen moeten we ons maken?

Als je zwanger bent, en nog even een ontspannen vakantie in de zon zoekt voordat het kind zich aandient, en het gedaan is met de rust, kun je beter Curaçao even vermijden. Hier zijn al mensen besmet geraakt met het virus. Amerika heeft zelfs al een negatief reisadvies voor zwangere vrouwen voor dit eiland afgekondigd. De Nederlandse regering is zover nog niet, maar het RIVM raadt zwangeren wel af om naar gebieden af te reizen waar het virus actief is. Dit zijn landen als Brazilië, Colombia, El Salvador, Guatemala, Mexico en Panama.

Vandaag zei de Wereld Gezondheids Organisatie dat het zich grote zorgen maakt dat het virus zich ook in de Verenigde Staten zal verspreiden. Moeten we in Nederland ons ook zorgen gaan maken? Vooral de zwangeren onder ons kunnen opgelucht adem halen, want de kans is erg klein dat het virus in Nederland opgelopen kan worden. De mug die er verantwoordelijk voor is komt hier namelijk niet voor, en kan hier ook niet in het wild leven. Kies liever voor de Canarische eilanden, voor wat zon in de winter terwijl je zwanger bent, dan voor het Caribische gebied.

LEES OOK: Brief aan de virussen van het kinderdagverblijf