9 subtiele manieren waarop je partner je zwangerschap moeilijker maakt dan nodig

20.05.2021 06:00

Een zwangerschap is zwaar. Het is vermoeiend, spannend, en vaak pijnlijk. En helaas is het altijd aan de vrouw. En hoe erg je man zijn best ook doet, soms maakt hij het er niet bepaald makkelijker op. 

Natuurlijk doet hij het niet expres. En in alle redelijkheid vallen onderstaande dingen natuurlijk heel erg mee. Maar een zwangere vrouw kan nou eenmaal niet geacht worden zich redelijk te gedragen. Dus: schuif je man dit lijstje onder de neus, voordat er gewonden vallen.

1. Hij vergeet dat een zwangerschap pijnlijk is

Regelmatig lijkt je partner te vergeten dat je zwanger bent, en begrijpt hij niet waarom je niet even gezellig mee uiteten wil, of waarom je – alweer – last hebt van je rug. Het is een kleine moeite, maar het zou soms fijn zijn als je man er uit zichzelf aan denkt dat je hoogstwaarschijnlijk last hebt van dingen, en er een beetje rekening mee houdt dat je lijf bezig is een MENS TE MAKEN.

2. Hij SNURKT

Natuurlijk kan hij daar niks aan doen, maar als je zelf al weinig slaapt omdat je een dikke toeter hebt en de baby ’s nachts in jouw buik hele raves en voetbalwedstrijden lijkt te organiseren waardoor je onmogelijk lekker kan liggen, verlies je vanzelf alle redelijkheid uit het oog. En dan is de enige oplossing hem naar de bank te verbannen, zodat je zelf misschien nog een paar uurtjes meekrijgt.

3. Hij eet stinkend eten bij jou in de buurt

Dat je al misselijk wordt bij het idee van gekookte eieren, en je man er doodleuk eentje gaat zitten pellen. En dan nog verbaasd vragen waar je heengaat, als je snel een sprintje moet trekken naar het toilet. Natuurlijk hoeft je man niet te stoppen met eten omdat jij nou eenmaal zwanger bent, maar een beetje consideratie (en misschien even ergens anders gaan zitten) zou wel aardig zijn.

4. Hij vraagt JOU om een gunst

Dat jij al maanden rondloopt met een gebroken onderrug, en verschoven bekken en twintig andere pijntjes, en dat je man dan zegt: ‘Liefje, ik heb zo raar gelegen vannacht, zou je mij misschien even een rugmassage kunnen geven. Het doet echt pijn!’. GRRRRRRR.

5. Hij eet iets OP

Of het nou de koekjes, het ijs, de chips, de augurken of de vanillevla is: als je met een zwangere vrouw in huis woont LAAT JE ALTIJD IETS OVER. Ten minste, als je relatie en je leven je lief is.

6. Hij ruimt niks achter zichzelf op

Het is überhaupt niet leuk om achter de kont van een volwassen aan te moeten opruimen, maar al helemaal niet als je zwanger bent, en niet meer omhoog kan komen wanneer je moet bukken om voor de 137ste ZIJN sokken van de grond te rapen.

7. Hij maakt plannen zonder jou in te lichten

‘Tuurlijk komen we naar jullie barbecue, supergezellig’, zegt hij, zonder het aan jou te vragen. Terwijl jij je een soort walvis voelt, en niets anders wil dan in je pyjama op de bank liggen. En dan ben jíj vervolgens degene die ongezellig is en moet afzeggen. Wie komt er dan weer naar voren als de spelbreker? Juist ja…

8. Hij wil sex, op het verkeerde moment

Natuurlijk is het voor hem soms ook lastig om in te schatten wanneer jij in de mood bent. Maar als je eindelijk een enigzins comfortabele positie hebt gevonden, en je voelt ineens iets in je rug prikken terwijl je dacht dat hij je alleen maar even lief kwam spoonen, dan word je gewoon GEK.

9. Hij vraagt zich af waarom je zo emotioneel/boos/chagrijnig bent

Grote kans dat je dat zelf ook niet precies weet, maar het laatste waar je op zit te wachten tussen je hormonale schommelingen door is iemand die je het gevoel geeft dat je je ‘vervelend’ gedraagt.

Lees ook: Moet een zwangerschap een medische zaak zijn? Ja of nee?