Ben jij een goede moeder? Hiermee kun je jezelf testen!

09.02.2020 05:00

Het is natuurlijk veel te druk om bewust na te denken over de vraag of je wel een goede vader of moeder bent. Toch is het best interessant – en leuk – om af en toe jezelf even onder de loep te nemen. Barbara vond een test waarmee je jezelf eens in paar weken of maanden kunt meten: doe je het nog goed? 

LEES OOK: Dit zijn de 6 tekenen die erop wijzen dat je een goede moeder zult zijn

Zoals onder ouders algemeen bekend is elke ouder énorm getalenteerd in het mega-multitasken. Al kinderwagenduwend een ijsbolletje met de hand opvangen van je kleuter die zijn opperbest aan het doen is zo gevaarlijk mogelijk over te steken, terwijl je in je hoofd tactieken bedenkt voor het verbergen van de groente in het avondeten? Geen probleem! Met je voeten alvast wat speelgoed richting de speelgoedkist zwiepen terwijl je je baby borstvoeding geeft en je een belangrijk internationaal werktelefoontje moet voeren?
Makkelijkste ooit. Dúh.

Gefeliciteerd! Maar ben je verder ook een goede ouder? Er blijft meestal niet genoeg tijd over om daar eens bij stil te staan. Daarom was ik zo blij toen op internet deze test vond. Hij is gemaakt door een vader, niks wetenschappelijk of pedagogisch verantwoord aan dus, maar wat maakt het uit? Ik vond dat deze vader zijn criteria zo goed had geformuleerd, dat ik dacht: deze test hang ik ergens op en af en toe vul ik ‘m eens in. Eens in de maand? Eens per kwartaal? Lijkt me allemaal goed.

Dus print m uit, deze test. En geef jezelf punten van 1 tot 10. Een 5 wanneer je jezelf gemiddeld inschat, een 10 wanneer je barst van zelfvertrouwen over de ouder-activiteit! Bewaar de uitslag, en doe de test af en toe weer eens als je twijfelt – of als je weer eens aan ouderschaps-APK toe bent. Wanneer het puntenaantal omhoog gaat heb je aan effectiviteit gewonnen, als het lager wordt, is er weer werk aan de winkel! Je zal zien dat je beter scoort dan je denkt (ik wel).

Laat je ze liefde voelen?
Laat je je kind vaak weten hoe onvoorwaardelijk je liefde is? Hoe deze nooit meer weg zal gaan? Hoe belangrijk alles wat ze doen is voor je? Hoe lief je elk teentje en plakkerig wangetje vindt? Zelfs als je een chagrijnige bui hebt, of gewoon een rotdag. Geef je kind een mega knuffel en houdt je armen zo ver mogelijk uit elkaar als jullie elkaar de afmetingen van jullie liefde elkaar laten zien!

Score voor jezelf: …

De balans tussen vragen en luisteren.
Misschien merk je zelf al vaak dat je eigenlijk een vast rijtje vragen hebt die je je kind dagelijks stelt wanneer hij/zij terugkomt uit school. Hoe was je dag, ging rekenen goed? Zat je weer naast Sophie? Maar er is een verschil tussen vragen stellen en interesse tonen, praat je niet te veel? Misschien is het wel beter om meer te luisteren dan te vragen. De verhaaltjes komen dan vanzelf. Laat je kind zien dat je luistert door te lachen en begripvolle geluidjes te maken. Een kind heeft het nodig lekker te babbelen, en het gevoel te krijgen dat er naar hem geluisterd wordt.

Score voor jezelf: …

Wees trots.
Kinderen hebben trotste ouders nodig, en worden graag geprezen als ze dingen goed doen (of voor de verandering niet zo héél slecht). Prijs je kinderen lekker vaak. Prijs ze om hun goede kwaliteiten en om de eigenschappen die ze anders maakt dan hun broertjes en zusjes. Vergelijk je kinderen niet altijd onderling met elkaar, dat kan ze onzeker maken. Benadruk de goede, leukste originele kwaliteiten en unieke trekjes, zodat ze deze zelf ook zullen gaan waarderen.

Score voor jezelf: …

Emotionele educatie
Het is belangrijk voor kinderen om het enorme scala aan mogelijke emoties te kunnen begrijpen, maakt niet uit hoe oud ze zijn. Veel kinderen zijn alleen bekend met blij, boos en verdrietig, waarnaast emoties als angst, zenuwachtig zijn en schaamte nog nooit benoemd zijn en daarom lastig te begrijpen. Als deze emoties dan toch loskomen uiten kinderen dit vaak in onverwacht gedrag, misschien worden ze opeens wat agressiever, gaan ze zeuren om veel snoep, of kroppen ze hun emoties anders op. Probeer als ouder een soort model te zijn voor verschillende emoties. Vertel over je eigen gevoelens en leg deze uit, en vraag je kind zijn eigen gevoel uit te leggen en geef er samen een naam aan. Hoe meer kinderen hierover hebben leren te praten, hoe gezonder en makkelijker dit later bij ze zal gaan.

Score voor jezelf:…

Wees consequent
Ja, deze komt natuurlijk altijd weer terug! Kreng. We zijn strikt, natuurlijk, maar wat nou als ze hun allerschattigste grote ogen opzetten? En toch is het zo dat vanaf het moment dat we geboren worden we het beste functioneren met wat consistentie. We presteren beter als we weten wat er van ons wordt verwacht.
Ook als ouder is dit een geheim wapen voor het verkrijgen van soepel lopend gezinsleven. Het kost wat inspanning, maar het einddoel is groot. Dus, zorg dat je duidelijke regels vaststelt en blijf erbij. Overleg bij je regels waarom je ze zo hebt gesteld, met begrip voor de regels zal het een stuk makkelijker zijn voor je kinderen om zich er aan te houden. Definieer duidelijke consequenties voor als de regels worden gebroken. Dus een uur lang géén Angrybirds als er weer wat houten blokken van je ene op je andere kind worden gelanceerd. Naarmate je kinderen ouder worden en richting puberteit gaan zal hun natuurlijke drang zijn steeds meer tegen hun ouders’ regels aan te gaan schoppen, dit wordt zwaar! Maar blijf rustig, en consequent, het zal zich uitbetalen…

Score voor jezelf: …

Stimuleer nieuwsgierigheid en openheid
Dit houdt meer in dan alleen het motiveren van je kinderen hun interesse in een pissebed onder een net uit jouw tuin-gesloopte stoeptegel. Het gaat ook om het proberen te stimuleren van dat je kind banden aangaat met andere kinderen, dat ze open gaan staan voor andermans meningen en gewoonten. Door het stimuleren van zoveel openheid en interesse in anderen zullen je kinderen niet alleen later beter doen op school (het bestuderen van die pissebed wel laten gebeuren hoor, of plantjes benoemen bij de avondvierdaagse, leuk als ze al wat weten bij biologie!) maar zullen ze daarnaast later eerder goede vriendschappen en relaties hebben.

Score voor jezelf: …

Sta falen toe
Het is belangrijk om je kinderen alvast een beetje kennis te laten maken met de werkelijkheid, het is niet altijd nodig je kinderen hiervoor te beschermen. Laat ze merken dat dingen niet altijd gaan zoals ze willen dat het gaat, zodat ze als het wel helemaal goed gaat, hun succes extra waarderen, en zorg dat je zelf hun succes ook met wat extra aandacht waardeert wanneer dit plaatsvindt na een eerdere mislukte poging, dat hebben ze dan natuurlijk al helemaal verdiend!

Score voor jezelf: …

Leer je kind wat onafhankelijkheid is.
Dit is vooral voor wat oudere kinderen. Het doel van een ouder is natuurlijk je kind klaar te stomen voor een prettige zelfstandige volwassenheid. Het ontzettend moeilijke deel is natuurlijk dat het zo moeilijk is om je kind los te laten. Het is ontzéttend gek om opeens dingen voor je kinderen níet te doen. Maar dit moet natuurlijk een keer de realiteit worden. Dus probeer het maar gelijk te zien zoals het is – door ze dingen alleen de laten doen doe je juist weer wat voor ze. Maak wat basistaakjes verplicht; zelf hun lunchbroodjes smeren en kamer schoonhouden, maar probeer ze ook verantwoordelijkheid over hun eigen daden en gedrag te laten voelen.

Score voor jezelf: …

Wees beschikbaar.
Het is van cruciaal belang, zowel lichamelijk als emotioneel beschikbaar te zijn voor je kind. Probeer niet te beledigd te zijn, je verward of ontmoedigd te voelen als ze je wegduwen als ze ouder worden. Dit doen ze om voor hunzelf bewijs te voelen voor hun (door de ouders aangeleerde!!!) onafhankelijkheid, en is dus juist heel goed! Blijf desalniettemin als ouder altijd signalen geven dat je er altijd voor ze bent. Dit geeft aan dat je ze altijd waardeert, dat er iemand om hun emoties geeft en boven alles is er nooit iets zo troostend als de schouder van een lieve ouder.

Score voor jezelf: …

En? Hoe heb jij gescoord? Het is natuurlijk geen wedstrijd, waar het om gaat is dat het misschien prettig kan zijn om je je bewust te maken van punten die belangrijk voor je zijn. En als je als je je een keer onzeker voelt, zie je weer aan deze test dat je het lang niet slecht doet! Mijn slechtste score is altijd: consequent zijn, dat vind ik de lastigste. Maar er staat weer een hoop liefde tegenover, zullen we dan maar denken. Mis je belangrijke punten? Voeg ze gewoon aan je eigen lijst je toe! Of help elkaar en laat ze bij de comments weten aan de rest van de lezers!

LEES OOK: De time out als kinderen vervelend zijn, wel of niet een goed idee?