10 Dingen die de aanstaande vader tijdens de zwangerschap moet weten!

19.12.2015 05:00

Oud Parooljournalist Jasper Rombout (35, vader van een dochter van anderhalf) schreef recent Tuurlijk Schatje, een hilarisch én integer zwangerschapsboek voor de aanstaande vader. De kersverse papa-goeroe (om met Aaf Brandt Corstius te spreken) destilleerde uit zijn boek een top 10 van dingen die de aanstaande vader écht in zijn oren moet knopen. 

1) Tuurlijk schatje, je vrouw heeft altijd gelijk
In week zes komen de eerste stemmingen. Bij je meisje, welteverstaan. De hormonen raggen haar door het lijf. Alles verandert. Hoe ze zich voelt, hoe ze is geprogrammeerd, hoe ze zichzelf ziet. En jou. Geen zweet, alles komt – en gaat – in fases. Maar knoop 1 ding gedurende al die fases in je oren, en goed ook: ga niet, nooit never in discussie met een zwangere vrouw. De formule is simpel: Zwanger = ‘Tuurlijk schatje.’

Lees ook: Jonge vader Michiel: “Onze kraamhulp is de eindbaas onder de superschurken”

2) Soms moet ze er even uit, of ze nou wil of niet
Jij zorgt vast voor jezelf. Doet leuke dingen. Zorg dat zij af en toe ook eens ‘oprot’. Dat jij het huis voor jezelf hebt, om te klussen, op de bank te hangen of te slapen zelfs. In het tweede trimester voelen de meeste vrouwen zich goed. Stuur haar weg met wat vriendinnen. Ze mag toch niet drinken, dus wat kan er nou werkelijk gebeuren?

3) Soms moet jij er even uit, of zij nou wil of niet
Natuurlijk zijn het de hormonen. Waardoor ze opeens niet meer je meisje lijkt. Een ander mens, ditmaal met haar op de tanden. Breek ons de bek niet open. Over verwensingen, valse verwijten. Achterdocht en jaloezie. Over onredelijkheid en wispeltuur. Tip? Een vrouw die draagt en haar hormonen… Je moet ze soms even lekker in elkaars gezelschap laten.

4) Soms moeten jullie er samen even uit, of jullie nou willen of niet
Het leven houdt heus niet op, straks, als die kleine er is. Maar het wordt wel heel anders. Je slaapt minder, je ritme verandert en je bent gebonden aan allerlei tijden. En dingen. Voedtijden, omkleedkussens, bedlampjes en rituelen. Om maar wat te noemen. En je krijgt echt minder vrije tijd. Ga er dus nog even op uit samen. Boek een hotel, ga naar de film. Struin over een vreemde markt. Ga uren uit eten. Het is lullig om te zeggen: ‘het is je laatste keer’. Maar…voorlopig zou dat wel eens kunnen kloppen.

5) Eet niet mee, jij gaat niet bevallen
Vrouwen veranderen in hun zwangerschap in on-waar-schijn-lij-ke vreetmonsters. Zelfs de grootste healthfreaks kunnen ineens verslaafd raken aan de Mac, verruilen muntthee voor de chocola, tarwegras voor Cola. Een zwangere vrouw, zo lijkt het, heeft continu een vreetkick. The munchies, heet dat zo mooi in de VS. Kleine tip: vreet niet altijd met haar mee. Jij gaat niet bevallen van een kind van gemiddeld 3400 gram, met een nageboorte van nog eens een kilo. Bij jou blijft het er gewoon aanzitten.

6) Slaap! Dat ga je nog waarderen
Dingen krijgen straks een andere waarde. Het biertje met je maten, 90 minuten zonder onderbreken voetbal kijken, een boek lezen. Of waar jij dan ook blij van wordt. Er is 1 ding dat we straks allemaal ineens heel erg gaan waarderen: slaap. Of je nu een engel of een huilbaby krijgt, echt lekker en lang slapen, waarbij je je nog eens omdraait om een uur of tien, dat wordt schaars. Maak dus nog wat verse herinneringen. Slaap!

 7) Koester je schoonouders, echt
Je hebt best wel wat vrienden en vriendinnen. Dus, denk je nu. Een oppas, straks, dat is een makkie.
Nou, mooi niet dus. We lopen de categorieën even met je door:
– Vrienden/familie met baby’s: snappen je helemaal, maar hebben de handen vol
– Vrienden/familie met grote kinderen: zijn blij dat ze uit de luiers zijn
– Vrienden/familie zonder kinderen: willen wel, maar hebben geen idee
En dan heb je nog de opa’s en oma’s: de enige mensen die je altijd kunt vragen,
ongegeneerd. Die je er vaak zelfs een dubbel plezier mee doet.
Ze gunnen jou en je meisje een avondje weg en zij hebben hun kleinkind even lekker voor zichzelf.
(Schoon)ouders, helden zijn het. Je gaat ze nog fan van ze worden.
Nu maar vast beginnen met lief doen, jongen.

8) Fix je Fox, nu is de tijd
Oké, let’s talk business: het is straks zover, dan is die kleine er. En dan, dan het is zaterdag, jij bent thuis met de baby.En die slaapt vooral. Heerlijk. Dan moet jij toch ook wat te doen hebben. Terwijl je op de bank zit. Met die kleine slapend op jouw borst, vingertjes geklampt in je borsthaar. Iets dat jou tijdens dat slaapje zoet houdt? Netflix en HBO, daar heb je zo akkoord op in deze fase. Dat is geen kunst. Een echte man fixt nu zijn abo op Fox en Sport1. Onder het mom: iedereen blij, schatje.

 9) Heb een hobby! Voor die kleine komt
Voor een man is een project leuk. Voor een vader is het pure noodzaak. Je moet je eigen ding hebben. Om je even te onttrekken. Even jezelf te horen ademen, je gedachten te ordenen en een scheet te laten. Dat project kan van alles zijn: Een boot, een auto, een loods, liefst met een paar vrienden. En begin ruim voor de kleine er is. Want wat al bestaat in je leven, kun je (proberen te) behouden. Voor nieuwe dingen zal weinig ruimte zijn, noch begrip. Tik maar eens ‘opknapper’ in bij marktplaats. Is de keus uit 2.639 projecten genoeg?

10) Dementie…dat is zo slecht nog nie
Damn, zwangerschapsdementie is geen fabel. De zwangere vrouw is in staat alles te vergeten. Behalve alles dat jij beloofd hebt te zullen doen. Want daar heeft ze lijstjes voor. Maar verder: ze vergeet waar de sleutels liggen, dat jij toch echt gezegd hebt dat je na het werk een borrel ging halen of dat haar ouders komen kaasfonduen. Meer dan genoeg aanleidingen voor een goeie ruzie dus.
Maar zij weet eveneens dat ze er last van heeft, dus er is ook een up-side. ‘Ach liefje, was je serieus vergeten dat de jongens voetbal kwamen kijken?’ ‘Huh, je zou na de zwangerschap toch op paaldansen gaan?’
of ‘Je had toch echt gezegd dat ik de naam mocht kiezen…’
Dementie is zo slecht nog nie…

Tuurlijk schatje kun je voor €15 bij elke zelf respecterende boekhandel kopen of bij Bol.com Maar je mag hem alleen kopen als je Dit is een boek voor ouders met een leven al uit hebt. Of het een cadeau is.

Lees ook: Pfieuw… Dit ging maar net goed! Wat zouden we toch zonder vaders moeten?