10 Dingen die je niet moet zeggen tegen een zwangere vrouw als je geen klappen wilt krijgen

08.03.2022 06:00

Als je rondloopt met een dikke buik wil iedereen opeens een praatje met je maken. Het is natuurlijk leuk dat mensen geïnteresseerd zijn en meestal is het heel gezellig. Maar sommige dingen die mensen zeggen vallen toch niet zo goed in combinatie met de zwangerschapshormonen:

LEES OOK: 8 Leuke en minder leuke mijlpalen tijdens je zwangerschap.

1. “Was het gepland?”
Want eigenlijk vraag je daarmee dus gewoon wat de reden is van de seks die die vrouw op dat moment met haar man had en dat gaat je natuurlijk gewoon niets aan. Bovendien, wat maakt het eigenlijk nog uit of de zwangerschap gepland was? Die baby komt er duidelijk, dus of dat nou wel of niet de bedoeling was doet er niet zoveel meer toe. Ook nogal genant trouwens, als het antwoord op die vraag vervolgens ‘nee’ is. Want wat zou je respons dan zijn? “Oh…jammer?” Beetje raar wel.

2. “Waarom ben je zo moe? Je bent toch alleen maar zwanger?”
Alleen maar zwanger? ALLEEN MAAR ZWANGER?? Anders ga jij even een heel mens in elkaar proberen te knutselen met je eigen lichaam, ja?! Kijken of jij dan nog zo fris en fruitig ronddartelt de hele tijd.

3. “Oh, nog een jongen/meisje? Je had er zeker liever eentje van het andere geslacht gehad?”
Nee joh, eigenlijk had ik het allerliefst gewild dat het een hondje was. Maar ja, hier moeten we het maar mee doen, he? Natuurlijk is het zo dat heel veel vrouwen tijdens hun zwangerschap ergens een voorkeur hebben voor het geslacht. Maar plaatsvervangende teleurstelling over het geslacht van iemand anders z’n baby slaat gewoon nergens op. Het is jouw baby tenslotte niet, dus wat maakt het jou uit wat het is? Zeg gewoon: “Oh leuk!” en verder niks.

4. “Best een groot leeftijdsverschil tussen je kinderen. Beetje zonde eigenlijk.”
Want? Ook als ze niet samen in de luiers zitten zullen ze nog steeds heel erg veel van elkaar houden, hoor. Daarnaast: wie weet wat de redenen zijn voor het grote leeftijdsverschil? Misschien ging zwanger worden wel moeilijk en heeft deze vrouw heel lang op dit kind moeten wachten. Of misschien was het een bewuste keuze omdat de eerste een huilbaby was. Je weet het gewoon niet. En wederom: niet jouw gezin, dus niet jouw zaak.

5. “Poeh, klein leeftijdsverschil! Dat wordt pittig straks, hoor.”
Grote kans dat je gelijk hebt. Maar op zich is het niet heel constructief om een zwangere vrouw bij voorbaat al bang te maken. Zwanger zijn met een dreumes of een peuter om je heen is sowieso al heftig, dus haar het idee geven dat het alleen nog maar erger wordt is gewoon niet erg aardig. Laat haar lekker nog even in het ongewisse. Ze komt er vanzelf wel achter. Of niet, want voor hetzelfde geldt gaat het allemaal van een leien dakje.

6. “Moet je nog ZO lang? Maar je bent ENORM!”
Sowieso is het nooit een goed idee om tegen een vrouw te zeggen dat ze dik is. Iets met bodyshaming enzo. Maar een zwangere vrouw is zich er echt wel van bewust dat ze eruit ziet als een wandelende bowlingkegel en dat vindt ze zelf ook heus niet leuk. Zeker niet als ze nog wel even te gaan heeft voor de baby geboren wordt. Bovendien is het niet alsof ze veel controle heeft over hoeveel ze opzwelt. Wat moet ze dan doen, haar buik inhouden?

7. “Moet je dat wel eten/drinken?”
Als je zwanger bent zijn er een heleboel dingen die je niet meer mag. Dat is vaak heel vervelend, maar de meeste zwangere vrouwen houden zich netjes aan al die 100.000 regeltjes, omdat ze niks willen doen dat hun kind eventueel zou kunnen schaden. Je kunt er dus gemakshalve gewoon vanuit gaan dat jij je niet hoeft te bemoeien met dun dieet. Als een zwangere vrouw iets in haar mond stopt, dan zal ze zich er wel van verzekerd hebben dat haar baby er niet dood van gaat. Vertrouw jij daar dan dus ook maar op.

8. “Ik was veel minder aangekomen toen ik zwanger was.”
Oke. Dat kan. Fijn voor je. Maar wat moet een zwangere vrouw met die informatie? Moet ze nu gaan afvallen? Is er een soort streefzwangerschapsgewicht waar geen enkele vrouw eigenlijk overheen mag komen? Of wil je gewoon applaus?

9. “Je kunt wel zien dat je bijna gaat bevallen. Wat een plofkop!”
Zeg dan iets over die zogenaamde ‘glow’ die zwangere vrouwen altijd hebben (en ja, zij weet heus wel dat jij ook wel ziet dat dat gewoon zweet is, maar oke). Dat klinkt tenminste nog als een compliment. Een hoogzwangere vrouw voelt zich waarschijnlijk al een soort weinig aantrekkelijke gestrande walvis, dus dat hoef je niet erger te maken door er nog eens schepje bovenop te doen. Als ze straks de foto’s terugkijkt ziet ze zelf ook wel dat het niet fraai was.

10. “Ben je nou nog steeds niet bevallen?!”
Eh, nee dus. Zij kan er ook niks aan doen en geloof me, ze zou willen dat het anders was. Maar ja, die natuur, he. Maar inmiddels is ze zo chagrijnig dat als er nog EEN iemand vraagt of ze nou nog steeds zwanger is, haar vliezen van pure frustratie spontaan breken. Frontaal over jouw schoenen.     

LEES OOK: Als je DIT tegen een zwangere vrouw zegt maak je haar gelukkig.