10 Dingen waar de thuisblijfmoeder hysterisch van wordt

26.11.2015 05:00

Vala is vier jaar lang ‘thuisblijfmoeder’ geweest. Dat is op vele fronten best relaxed. Je hoeft namelijk nooit te stressen om op tijd op je werk (en daarna weer bij het kinderdagverblijf) te zijn, je kunt iedere dag lekker in je huispak rondlopen, altijd om 17.00 uur eten (dus zit je niet met oververmoeide relkinderen die van voren niet meer weten dat ze van achteren leven en daarom de krieltjes door de keuken smijten) en, als je geluk hebt, tijdens de slaapjes af en toe een aflevering van het één of ander kijken op Netflix. Daar tegenover staat dat fulltime moederen qua werk eigenlijk gelijk staat aan directeur zijn van een internationale multinational. En dan heb je weleens een stressmomentje. Bijvoorbeeld als:

Lees ook: Thuisblijfouders zijn topsalaris waard!

  1. Het ene kind begint te kotsen, terwijl het andere kind zijn luier volschijt, precies op het moment dat je man met zijn aktentas de deur uitstapt en nog net roept: “Sorry schatje, maar ik moet echt gaan!” En je dus in een catch 22 terecht komt, want: welke lichaamssappen zijn het meest schadelijk voor je houten vloer?
  2. Je vijf minuten geleden het hele huis hebt opgeruimd, je vervolgens omdraait en ziet dat AL het speelgoed op magische wijze weer over de woonkamervloer verspreid is. Terwijl je van boven een donderend geraas hoort en weet dat je kinderen opnieuw alle boeken uit de kast in de werkkamer hebben getrokken.
  3. Je al zeker zes poepluiers hebt verschoond en dan op de klok kijkt en ziet dat het nog maar 12.00 uur ‘s middags is. Terwijl je vanuit je ooghoek waarneemt dat je dreumes zich in het hoekje bij de bank verschanst heeft, met een verdacht rood hoofd en grommende geluiden.
  4. Je peuter zijn eerste driftbui en over-de-grond-dweil-moment al heeft gehad voor je überhaupt het knopje van de espressomachine hebt kunnen indrukken. En je dus weet dat er niks anders op zit dan de hele dag in je pyjama op de bank zitten met Frozen op repeat. Terwijl voor die dag eigenlijk de Mount Everwash gepland stond en er voor je man morgenochtend dus niks anders opzit dan een vieze boxershort uit de wasmand te vissen en die binnenstebuiten aan te trekken, omdat er geen schoon ondergoed meer in zijn kast ligt.
  5. Je erachter komt dat je man tijdens het boodschappen doen afgelopen zaterdag vergeten is roomboter te halen voor de cupcakes die je moet bakken voor Fleurtjes traktaties voor op het kinderdagverblijf en je dus met een rellende Fleurtje op woensdagmiddag naar de Albert Heijn moet, die vol staat met andere moeders met rellende kinderen en je bij thuiskomst eerst een glas wijn nodig hebt om de PTSS de kop in te drukken.
  6. De cupcakes die Fleurtje wilde trakteren op het kinderdagverblijf te hard gegaan zijn in de oven en dus niet meer te vreten. En het dan natuurlijk al 18.00 uur is, de kinderen nog niet gegeten hebben, je man zijn telefoon niet opneemt en je hem dus niet op de terugweg van zijn werk langs de Albert Heijn kunt sturen om zes dozen pre-fab cupcakes en een zak papieren vlaggetjes te kopen. En Fleurtje dus morgen naar het kdv moet met 15 doosjes rozijntjes met een strik van wc-papier er omheen. Je kunt het honende gefluister van de andere thuisblijfmoeders al bijna horen…
  7. Je gevraagd wordt om de kostuums voor de kerstmusical op de school van Stijntje te maken, omdat niemand anders zich heeft opgegeven en jij ‘toch lekker thuis bent’. Je hebt nog nooit ook maar zelf een sok gestopt, maar dat durf je natuurlijk niet te zeggen en dus is het resultaat dat jij drie weken iedere avond vloekend achter de (geleende) naaimachine zit en alle kindjes in Stijntjes klas er tijdens de première uitzien als vlassige zwervers.
  8. Jij steeds degene bent die moet opdraaien voor de playdates na schooltijd, omdat die andere moeders allemaal werken (of naar Yogales moeten). En je dan dus wéér een woensdagmiddag in een verwoest huis zit, omdat er vier kleuterjongetjes verkleed als ninja’s doorheen vliegen. Het regent dan namelijk ook áltijd de hele dag, dus je kunt niet met ze naar de speeltuin (wat je in principe ook niet persé wilt, maar soms moet je kiezen tussen twee kwaden).
  9. Je schoonmoeder onverwacht voor de deur staat voor ‘een bakkie’, terwijl jij om 11.00 uur nog steeds in pyjama rondloopt en je peuter al de hele ochtend voor de tv zit met kleverige jam-handjes van het ontbijt. En dat eigenlijk nooit voorkomt, maar precies die dag dus even wel, en je dan vervolgens ‘s avonds van je man te horen krijgt dat zijn moeder vond dat jij het er toch ‘wel een beetje bij laat hangen’.
  10. Je man ‘s avonds thuiskomt in een perfect opgeruimd en gepoetst huis, waarin hij twee gevoederde en gewassen rozige kindertjes in hun bedjes aantreft, er een warme maaltijd voor hem klaar staat, zijn kleren gewassen en gestreken in de kast liggen, de administratie netjes gedaan is en jij doodmoe, met vet haar en vlekken op je kleren tegen het aanrecht aanhangt. En hij dan zegt: “Nou schat, dat was weer een lekker rustig dagje zo te zien?”.

Lees ook: Welke dag is het vandaag? En nog 14 dingen die iedere thuisblijfmoeder herkent.