10 Goede voornemens voor moeders

01.01.2023 06:00

Het nieuwe jaar is weer begonnen! Tijd om ons leven te beteren. Vala gaat er in ieder geval met frisse moed tegenaan. Deze tien dingen hoopt ze in 2016 waar te gaan maken. Herkenbaar? Of heb jij hele andere goede voornemens?

Lees ook: Lieve zoon, misschien kun je deze goede voornemens eens overwegen?

  1. Sporten. Op zich vind ik het moederschap topsport an sich, dus in principe ben ik van mening dat ik een goed excuus heb voor het feit dat ik me niet drie keer per week in het zweet werk op zo’n loopband of tijdens een yogalates klasje. Maar ja, inmiddels kunnen ze allebei zelf lopen (ruim twee jaar eigenlijk al, sssst…), dus ik hoef ze niet meer tien keer per dag de trap op en af te tillen. En dat zie je op de heupen. Ik vrees dus dat ik er toch aan moet geloven. Maar eh…volgende week, oke? 
  2. Geduldiger zijn. Want dat is mijn grote moeder-gebrek: geduld. Daar heb ik veel te weinig van. En met een kleuter en een peuter in huis kun je daar juist wel een flinke dosis van gebruiken. Misschien dus maar een cursusje Mindfulness er tegenaan dit jaar.
  3. Een koekjesbakmoeder worden. Dat lijkt me namelijk stiekem zo gezellig. Maar ja, ik gebruik mijn oven als opbergruimte, niet om in te bakken. Ik moet dus echt snel in de leer bij Martha Stewart, willen mijn Terroristen nou eindelijk eens een keer zelfgebakken cupcakes kunnen uitdelen op school. En wie weet dat ik er dan bij de schoolpleinmoeders eindelijk eens bij ga horen.
  4. Minder stressen. Want, waarom eigenlijk? Ja tuurlijk, het is druk druk druk, werk, kinderen, sociaal leven, dat zijn een heleboel spreekwoordelijke ballen om in de lucht te houden. Maar aan het eind van 2015 was ik zo verschrikkelijk moe van een heel jaar rennen en jagen en dat moet je toch eigenlijk gewoon niet willen. Vooral ook omdat je het voornamelijk zelf doet. Dus in 2016 word ik Zen-mama.
  5. Meer leuke dingen doen. Met én zonder de Terroristen. Omdat het belangrijk is om tijd voor jezelf en voor elkaar te maken. En we dat als moeders eigenlijk veel te vaak vergeten.
  6. Een boek lezen. Want dat is zeg maar, ruim 5 jaar geleden, dat dat lukte. Of nou ja, ik heb wel veel boeken gelezen: Pluk van de Petteflet, Het Huisje dat Verhuisde, Max en de Maximonsters. Maar toch…dat voelt toch anders dan die alom geroemde dikke pil op de literaire bestsellerlijst. En het maakt toch wat minder indruk op feestjes als je alleen ‘Het Schaap Veronica’ van Annie M.G. Schmidt kunt reciteren.
  7. Leren knutselen. Ik moet nu toch maar eens aan het vouwen van die kabouters. Anders moet de juf het de hele tijd doen en dat is toch ook sneu. Dus hup, naar de Hema voor een doosje origamiblaadjes en een kindervriendelijke schaar. Morgen. Ofzo.
  8. De Lego bij elkaar houden. Omdat ieder nieuw doosje Lego dat hier binnenkomt binnen de kortste keren op de grote hoop verdwijnt en we er dan nooit meer van kunnen maken waar het eigenlijk voor bedoeld is. Dus dit jaar gaan we alles netjes bouwen en de instructieboekjes stoppen we netjes in een multomap. Echt. Heus. Geloof jij ‘t…?
  9. Meer chocola eten. Want ik ga nu toch sporten, dus dat is dan ook gelijk geen probleem meer.
  10. Accepteren dat de bodem van de wasmand nooit, gewoon echt NOOIT, in zicht komt. En daarom meer kleren kopen, want in mijn pyjama naar het werk vind ik toch een wat minder geslaagd plan.

Lees ook: Femke had 5 voornemens toen ze moeder werd. Ze mislukten allemaal