11 Dingen die je NOOIT moet zeggen tegen ouders met slaapgebrek

02.02.2022 06:00

Tegen een over-over-oververmoeide ouder kun je de volgende dingen beter niet zeggen. Nergens voor nodig.

LEES OOK: 7 Soorten slaapgebrek die iedere jonge ouder meemaakt.

1. Heb je De Wereld Draait Door gisteren gezien?
Nee, en de dagen daarvoor ook niet. Sterker nog: ik heb al 12 hele maanden niet meer naar DWDD gekeken. Op het tijdstip dat de uitzending begint, 19.00, lig ik namelijk al op een oor. Niet omdat ik dat zo leuk vind, het is bittere noodzaak. Ze zeggen dat de uren voor middernacht het zwaarst tellen. Dus ik probeer te pakken wat ik pakken kan. Dus nee, ik heb werkelijk geen idee wie de nieuwe tafeldame is. Of hoe Matthijs’ nieuwe coupe eruit ziet.

2. Het is een fase hè?
Klopt. Ervaren ouders weten dat en houden zich daar in moeilijke tijden met heel hun wezen aan vast. Maar nieuwbakken vaders en moeders hebben geen idee. Die bevinden zich nog aan het begin van de tunnel,  in de veronderstelling verkerend dat het eind nooit in zicht komt.  

3. Die van mij sliep al met drie weken door
Houd. Je. Mond.  Dit is hetzelfde als tegen een moeder bij wie de borstvoeding niet lukt, zeggen dat de melk er bij jou uitspuit. Enne: jouw tijd komt nog wel. Jouw “slaapbaby” wordt vast een onhandelbare peuter. Of een onmogelijke eter.

4. Slapen als  de baby slaapt
Maar wanneer moet ik dan: douchen, aankleden, eten, hond uitlaten, tandenpoetsen, speentjes uitkoken, de vaatwasser inruimen, was draaien, speelgoed opruimen, boodschappen doen, mail wegwerken, Facebook checken? Bovendien is het ook wel eens lekker om met een stapel tijdschriften op de bank te zitten (niet dat ik in deze comateuze toestand kan onthouden wat ik lees, maar dat terzijde)

5. Probeer toch maar te genieten
Euh, waarvan dan? Dat ik eruit zie als een personage uit The Walking Dead? Dat ik mijn portemonnee continue kwijt ben? Dat ik met grote moeite twee volzinnen achter elkaar weet uit te kramen? Dat ik over mijn eigen benen struikel? Dat ik om het minste of geringste in huilen uitbarst? O’ je bedoelt de baby? Ja, natuurlijk, die is de aller-allerliefste. Maar even eerlijk: strikt genomen is hij ook de oorzaak van bovenstaande ellende. Maar dat mag ik natuurlijk niet zeggen.

6. Misschien moet je de baby langer laten huilen? Doen wij ook. Valt-ie vanzelf in slaap.
Been there, done that. Werkt niet. Leverde alleen maar een schorre baby op. Stront chagrijnige ouders met wallen tot hun knieën. Plus boze buren.

7. Mijn zoontje van vier slaapt nog steeds niet door
Dus je bedoelt dat de kans op verbetering de komende paar jaar nihil is? Goh, nou dat is een hele geruststelling.

8. Je ziet er moe uit
Joh. Dat ik met die peperdure oogcrème en concealer hard mijn best heb gedaan om er nog enigszins appetijtelijk bij te lopen, maakt kennelijk geen ene flikker uit. Bedankt.

9. Wacht maar totdat je er twee hebt!
Ho, ho! Wie heeft het hier over twee kinderen? Nog geen moment over nagedacht. En in deze toestand kan dat ook nog wel een tijdje duren. Momenteel gebeurt er he-le-maal niets in de slaapkamer.

10. Die van mij werd al om 06.00 wakker. Ik ben zó moe.
Nee, dat ben je niet.

11. Je kunt niet van een baby verwachten dat hij acht uur doorslaapt.
Doe ik ook niet. Maar vier a vijf uur achter elkaar slapen lijkt me hemels.

LEES OOK: Slaapgebrek? Kwestie van omdenken.