11 Tips om snel zwanger te worden die je nog niet kende

10.04.2020 05:00
snel zwanger worden

Vier jaar lang is Barbara bezig geweest met zwanger raken van de tweede. Ze heeft heel wat artsen gesproken en boeken gelezen over vruchtbaarheid (ze heeft er zelfs een boek over geschreven!). Dit zijn haar tips om zwanger te worden.

Dit zijn mijn tips voor iedereen die zwanger wil worden. Zonder onzin, zonder valse hoop, alles gebaseerd op mijn gesprekken met artsen.

Om te beginnen: de ovulatietest en de eisprong herkennen. Dat doet dus iedereen verkeerd.

Je koopt een ovulatietest om te kijken wanneer je eisprong is. En dan opeens zie je de piek: ja! Dat is ‘m! Maar wat doet iedereen daarna? Juist ja, ze gaan aan de slag.. Maar: DAN BEN JE DUS TE LAAT. De zaadcellen moeten al klaar liggen als het eitje eraan komt. Die zaadcellen kunnen zeker 2 á 3 dagen daar overleven. Begin daar dus eens mee.

Andere manieren om je eisprong te herkennen

(Dit wordt een beetje vies: wie het niet wil lezen kan nu wegklikken.)

Okee, daar gaat-ie: als je denkt dat je tegen je eisprong aanzit, dat weet je wel ongeveer als je er mee bezig bent, toch? Dan moet je duim en wijsvinger even down under goed naar binnen steken om een beetje slijm op te halen. Dat slijm is heel belangrijk: het zorgt ervoor dat je lichaam helemaal klaarstaat om zaadcellen naar binnen te trekken. Nou, en hoe weet je nu of dat er écht klaar voor is: als je er draden van kunt trekken tussen duim en wijsvinger. Dat je ze een centimeter ofzo kunt uitrekken. Als dat zo is, dan zit je dus vlak voor je eisprong en wordt het tijd om te gaan ‘klussen’, zoals ze dat op ivf-fora noemen.

En hoe vaak moet je dan seks hebben om zwanger te raken?

Doe het niet vaker dan om de dag want anders is het kwakje leeg! Dat is niet omdat het voor je relatie beter is, maar zaadcellen moeten ook rijpen. Na een zaadlozing duurt het echt wel twee dagen, 48 uur, voor de zaadcellen weer optimaal zijn. Ga je het drie keer per dag doen, dan maakt je man alleen maar lege kwakjes aan – ook al heeft hij er een hoop lol aan!

Wat je man kan doen om de vruchtbaarheid te verbeteren.

In 33% van de gevallen ligt onvruchtbaarheid aan de vrouw, in 33% is het onverklaard en in 33% ligt het aan de man. Maar in 98% van de gevallen denkt de vrouw dat het aan haar ligt.
Zoals vrouwen goed op hun lichaam moeten letten in deze periode om zo optimaal mogelijk te zijn, moeten mannen dat ook. Het schijnt dus te helpen, zegt een arts waar ik lang mee heb opgetrokken, om je man te vragen geen strak ondergoed te dragen. Die ballen moeten de ruimte krijgen om zo goed mogelijk zaad te kunnen maken. Vraag hem ook om even niet elke avond in een bloedheet bad of sauna te gaan liggen. (Deze arts heeft dit nooit helemaal bewezen gekregen, maar hij zegt na 35 jaar praktijkervaring dat hij denkt dat het helpt, en alle kleine beetjes helpen – bovendien kan het geen kwaad om je man ook bewust te maken van zijn aandeel.)

Leef normaal gezond, maar ga geen enge diëten volgen als je zwanger wilt worden.

Natuurlijk is beter als je lichaam in goede conditie is, maar serieus: er wordt zoveel onzin verteld over gezonde stoffen die je kunt eten om vruchtbaarder te worden. Doe het niet. Leef gewoon gezond. Doe normaal. Dat levert de minste stress op.

Over stress gesproken: laat je daar geen schuldgevoel over aanpraten

Ook hier geldt: héél veel stress is niet goed voor je. En stress krijg je als je probeert een kind te krijgen en dat lukt niet, I know! Maar als mensen tegen je gaan zeggen dat je je gewoon een beetje moet ontspannen, dan mag je ze slaan. Niemand raakt zwanger van gewoon een beetje ontspannen.

Ben je 35 en wil je een kindje? Wacht niet te lang met naar de dokter gaan.

Al vanaf je 35e kan je vruchtbaarheid afnemen. Ik raakte op mijn 35e zomaar zwanger en daarna werd het een crime. Dat kan dus echt! Als je dan nog eens drie jaar gaat lopen klooien, ben je 40 tegen de tijd dat je door de ivf-wachtlijst bent. En dat is echt te laat. (Een ivf-arts kijkt eigenlijk alleen naar leeftijd, hebben ze me weleens ingefluisterd. Tuurlijk – er zijn allemaal onderzoeken maar leeftijd is 90% van je kansberekening. Laat je ook niet blij maken door de voorbeelden die je kent van 40+ vrouwen die makkelijk zwanger raakten. Het is een loterij –  en de kansen van een vrouw van 40 zijn laag. 

Lieg tegen je huisarts!

Huisartsen willen je pas doorverwijzen als je meer dan een jaar het hebt geprobeerd. En doorverwijzen is alles wat een huisarts doet, de fertiliteitsarts gaat je behandelen. Zo’n behandeling kost heel veel tijd. Voor je een intake hebt ben je zo twee maanden verder, dan de onderzoeken, dan de ivf-wachtlijst. Begin dus met liegen tegen je huisarts: zeg gewoon dat je al een jaar aan het proberen bent, dan wordt je in ieder geval niet weer naar huis gestuurd.

Maak je je echt zorgen? Bel je moeder!

Vraag je moeder of ze nog weet hoe oud ze was toen ze in de overgang raakte. Het is vaak een op een: zo oud zul jij ook zijn als je in de overgang raakt. Tien jaar eerder word je onvruchtbaar.

Ben je te dik? En is je hormoonhuishouding daardoor in de war (pco)?

Dan zit er maar één ding op: afvallen. Elke kilo die eraf gaat is een verbetering, echt.

Onvruchtbaarheid bestaat nauwelijks, geef dus niet op!

Er zijn natuurlijk veel vrouwen die niet zwanger kunnen raken. Ik was daar een van. Ik heb 4 ivf-pogingen gehad voor ik zwanger was. Maar echt helemaal onvruchtbaar is bijna niemand. Je bent meestal verminderd vruchtbaar en als het dus niet lukt, heb je deels pech gehad. Je kan ook heel vaak achter elkaar pech hebben, zoals ik. Maar het echt proberen is dus wel de moeite waard. Niet alleen ui ivf, ook gewoon thuis. Want een derde van de stellen die in een ziekenhuistraject zit, raakt tussendoor gewoon zwanger! (Ik ken zelfs iemand met totaal verkleefde eileiders die in no time spontaan zwanger raakte.)

Pffffffff
Ik moet er echt niet aan denken dat het bij mij niet gelukt was. Ik ben zo blij met mijn kinderen. Maar ik weet dat het soms echt niet lukt. En ik denk dat ik kan voelen hoe erg dat is. Hoe diep dat in je zit. Dat is heel treurig. Ik weet ook niet wat ik kan zeggen om dat te verzachten. Een (kinderloze) vriend van me verwoordde het als volgt: “We hebben het losgelaten, want we hadden de neiging het leven zoals dat voor ons lag, niet meer te waarderen.” Dat is tien jaar geleden. Het is een heel mooi en gelukkig stel geworden, met een klein stil verdriet dat nooit meer weggaat.

LEES OOK: Waarom zwanger worden na je veertigste moet kunnen