16x wat mannen niet mogen zeggen tijdens de bevalling

26.03.2017 05:00
mannen, bevalling

Hij bedoelt het vast goed, maar echt, waarom moet hij vragen of het pijn doet, en of het nog lang duurt? Deze uitspraken moeten verboden worden tijdens de bevalling.

Lees ook: Waar je echt NIET van wakker hoeft te liggen voor je gaat bevallen

1. ‘Doet het pijn?’
Eerst denk je dat je hem niet goed hebt verstaan danwel begrepen, maar hij vroeg het echt. Het enige wat je kunt bedenken is een gesnauwd: ‘Nee, ik beuk voor mijn lol met mijn rug tegen de verwarming, nou goed?!’

2. ‘Bevalt het?’
Het probleem met woordgrappen: ze zijn zelden geestig. En deze is dat nooit. Echt nooit.

3. ‘Ik ben moe’
Ja hoor, je snapt best dat het voor hem ook een hele zit is, maar wellicht wil hij even ruilen? Want je kan zelf ook wel een pauze gebruiken, zeg maar.

4. ‘Nou, voor de knappe verpleegkundigen hoef je hier ook niet te zijn, hahaha’
Oké, oké, je geeft toe: in een ander leven en in een ander universum had hier zeker om kunnen grinniken, maar nu gewoon even niet. Nee, ook niet als je man gaat uitleggen dat de verpleegkundige die net je verloskamer heeft verlaten een dubbele onderkin en een wrat op haar neus heeft ofzo. Kan hij niet gewoon z’n mond houden?

5. ‘Ik kan straks toch wel even Ajax kijken?’
Aangezien je al niet weet hoe je de komende vijf minuten gaat overleven, heb je al helemaal geen hersencellen over om te denken aan zoiets als voetbal, een wedstrijd en dat die ergens vandaag op tv gaat zijn. Je hebt je man gewoon nodig naast je bed, punt. Op afroep beschikbaar om een glas water te pakken c.q. als boksbal te fungeren.

6. ‘Weet je zeker dat je een ruggenprik wil?’
Eh… hoezo trekt hij ineens jouw wensen in twijfel? Als jij een ruggenprik wil, hoort hij al op de gang te staan om de eerstvolgende passerende anesthesist aan z’n witte jas de kamer in te trekken.

7. ‘Hij heeft wel een hoop haar! O, wacht, dat is de baby niet’
Het is dat je je aandacht, energie en stemgeluid nodig hebt voor andere zaken, anders zou je hier zeker iets van vinden.

8. ‘Denk je dat het nog lang duurt?’
Ja, dat zou je zelf ook heel graag willen weten. Misschien nog wel een tikkie grager dan hij. En trouwens: heeft hij nog afspraken ofzo?!

9. ‘Ik heb echt honger’
Je trekt verwonderd je wenkbrauwen op, vraagt je serieus af wat je met deze informatie moet en puft nog maar eens een zes minuten durende wee weg.

10. ‘Straks wordt het nog een keizersnee’
Je had zelf ook al door dat je bevalling na 21 uur weeën een tijdrovende kwestie aan het worden is, maar moet deze opmerking echt? Het is maar een suggestie, maar iets opbeurends als ‘hij is er vast bijna’ had ook gekund.

11. ‘Moeten we hem toch niet naar mijn vader vernoemen, denk je?’
Nadat je net letterlijk 39 weken over de naam hebt vergaderd en je juist zo blij was dat de keuze was gemaakt aangezien je op het punt staat een baby af te leveren en die baby toch een naam moet hebben, gooit de man de hele kwestie toch nog maar eens open. Gelukkig is het heel done om te gillen tijdens je bevalling. Jouw ‘nee’ laat derhalve weinig ruimte voor twijfel.

12. ‘Er zit niks voor mij in de tas’
Je had hem slechts 58 keer verteld dat jij alleen jóúw spullen en zes schattige babypakjes – in drie maten, je weet nooit – hebt ingepakt. En dat hij voor zichzelf zou moeten zorgen. Maar dat er zeker ruimte was om nog wat leesvoer / eten / vermaak in het zijvak te proppen. Zucht.

13. ‘Nou ja schat, toen ik laatst mijn enkelband had gescheurd deed het ook wel echt pijn, hoor’
Dat zal natuurlijk allemaal best, maar dat hij met die heel erge pijn op de bank plaatsnam, voetbal ging kijken en jou de rest van de tijd om chips / bier / een dekentje ging vragen, verzachtte wellicht het leed wat? Hij zag er immers niet uit alsof hij toen de ergste pijn ever doormaakte. Zoals jij nu, zeg maar.

14. ‘Je schreeuwt wel hard’
En dan vraagt hij ook nog OF HET WAT ZACHTER KAN. Nou nee, dat kan niet. Maar als hij degene wil zijn die een watermeloen door z’n neus naar buiten wil persen, is hij uiteraard van harte welkom.

15. ‘Mijn moeder vraagt of je het nog volhoudt’
Mijn moeder? Hoezo: mijn moe-der?! Was er niet iets met een afspraak dat zijn moeder helemaal niet zou weten dat er een bevalling gaande was?

16. ‘Auw, mijn hand’
Je hebt zelf ook wel door dat je wat hard zit te knijpen, maar je kunt even niet anders, zeg maar. Je hijgt een niet-gemeend excuus en begrijpt nu eindelijk waarom vragen degenen zijn die baby’s ter wereld moeten brengen.

Lees ook: Ben jij klaar voor de bevalling?! Weet je het zeker…? Doe de test!