19 oer-Hollandse meisjesnamen die je niet vaak hoort

10.01.2023 23:59
oer-Hollandse meisjesnamen

Ben je zwanger van een meisje? Dan fantaseer je vast volop over namen. Misschien weet je al jaren hoe je jouw kleine wil noemen, maar misschien ben je wel op zoek naar inspiratie. In dat laatste geval zit je hier goed: 19 oer-Hollandse meisjesnamen je niet vaak hoort. 

De Jamie’s, Jaydens, Vlinders en Manen vliegen je om de oren. Hartstikke leuk natuurlijk, maar het kan ook wat minder ‘hip’ met namen die een beetje in de vergetelheid zijn geraakt. Wat dacht je van deze oer-Hollandse meisjesnamen?

19 oer-Hollandse meisjesnamen die je niet vaak hoort

 1. Evelijne
  Doet denken aan Evelien en dat schijnt dan ook een verbastering te zijn van deze naam. De naam betekent ‘leven gevende’, alleen echt in leven is de naam niet meer. Mensen kiezen niet zo snel meer voor Evelijne (zelfs autocorrect maakt er Eveline van), terwijl: best leuk, toch?
 2. Yfke
  Van origine een Friese meisjesnaam. Het betekent zoiets als ’taxusboom’ en komt van de naam Yvonne.
 3. Maria
  Oké, oké, hij valt niet écht onder oer-Hollandse meisjesnamen, maar ouderwets is-ie wel: Maria. Inderdaad, een verwijzing naar de moeder van Jezus.
 4. Loes
  Een echte Nederlandse naam, die ook zijn weg naar het buitenland heeft gevonden in de vorm van Lucy. De betekenis van de naam is ‘roemvolle strijder’ en wie wil dat nou niet voor z’n kleintje?
 5. Els
  De naam betekent ‘gewijd aan god’ en dat is dan misschien meteen de reden dat we ‘m niet zo vaak meer horen: in Nederland zijn de religieuze namen een stuk minder vertegenwoordigd dan vroeger. En juist daarom is-ie misschien wel zo leuk. Hipper? Elsa (let it go…) kan natuurlijk ook.
 6. Agnes
  ‘Heilig’, ‘puur’ en ‘lammetje’: dat betekent de naam Agnes. Best schattig, maar toch worden er weinig Agnessen geboren tegenwoordig. Een echte originele, oerhollandse naam dus.
 7. Johanna
  Wederom een naam die zijn oorsprong in de Bijbel vindt. Het betekent ‘god is genadig’ en is een afgeleide van de naam Johannes.
 8. Ada
  Als jouw baby jouw geluk is, dan is deze naam eigenlijk perfect, want hij betekent ‘gelukkig’ (en ‘ornament’, maar dat is minder leuk om te vermelden).
 9. Sien
  Je hoort de naam niet zo vaak meer, behalve als het gaat over de serie van vroeger: Ot & Sien. Klinkt lief en vrolijk, toch? De betekenis van de naam is niet helemaal bekend, omdat het vaak als afkorting van langere namen, bijvoorbeeld Josina en Gesina, werd gebruikt.
 10. Aaltje
  ‘Heerser met zwaard’ of ‘van nobele afkomst’: Aaltje kan twee betekenissen hebben. Het is een afgeleide van de jongensaam Aalt, dat weer een variant is op de Germaanse naam Adelwald. Dan klinkt Aaltje toch gezelliger.
 11. Mies
  Aap, noot, Mies: wie kent het niet? De naam is dan ook echt oer-Hollands, al is de betekenis een beetje dubieus. Volgens sommigen betekent het ‘Schitterend door adel of Zoon van Tolmai (en tolmai betekent de korentrekker of rijk aan rimpels). Nu is dat al niet echt een gezellig gegeven, maar het woord mies alleen betekent natuurlijk ook vooral wat negatiefs: het is een Jiddisch woord voor ‘lelijk’ en ‘afgunstig’. Maar ach: jouw schatje is toch de allermooiste op de wereld – of ze nou Mies heet of niet.
 12. Hildegard
  Het eerste deel van de naam, ‘Hilde’, betekent zoiets als ‘strijd’. Het tweede deel van de naam, ‘gard’, betekent ‘omsloten ruimte, gaarde’ of ’tak, jonge afstammeling’. De naam was erg populair tot zo’n beetje 1970, daarna raakt-ie uit de gratie.
 13. Lieke
  Er kunnen veel dingen aan de hand zijn met de naam Lieke, hij kan uit het Latijns en Grieks komen, maar de oer-Hollandse variant is een afgeleide is van de naam Lia. Lia is op haar beurt weer een verkorte versie van namen die op ‘lia’ eindigen, zoals Cornelia en Julia. Cornelia betekent ‘de gehoornde’ en Julia betekent ‘de jeugdige’.
 14. Neeltje
  Ook voor de naam Neeltje is niet eenduidig te zeggen waar-ie vandaan komt, maar de kans is groot dat het een afgeleide is van de naam Cornelis. Dit is een oude naam die in de Christelijke naam bekend werd door officier Cornelius in de Bijbel. Anderzijds kan het ook een afkorting zijn van de Latijnse naam Petronella, waarin ‘petro’ staat voor ‘geharde landman’ óf ‘steenbok’.
 15. Gijsje
  ‘Stralende pijl’ of ‘helder’, dat betekent de naam Gijsje. Het is geen populaire naam, terwijl we haar broertje Gijs behoorlijk vaak voorbij horen komen (bij dier en mens).
 16. Cornelia
  De betekenis van de naam is niet sexy: ‘de gehoornde’ of ‘de beschermheer van (rund)vee’. Maar goed, de eerste die gepest wordt om de afkomst van z’n naam, moet nog geboren worden. En de naam zelf klinkt dan weer best hip, toch?
 17. Kaatje
  De naam ‘Kaatje’ horen we natuurlijk niet vaak voorbij komen, maar ‘Kaatje Kip’ dan weer wel. De naam betekent ‘puur’ en dat is jouw kleintje natuurlijk voor je: puur (geluk, slechte nachtrust, zorgen). Zo puur.
 18. Puk
  Puk is een speelse naam en dat past ook bij de betekenis: ‘rakker’ en ‘boef’. We kennen een variatie erop natuurlijk allemaal uit de boeken van Annie M.G. Schmidt (hoi Pluk van de Petteflet!) en hij is dus allerminst nieuw, maar toch is Puk (en dan vooral de variant met een C, Puck) nog steeds niet uit de mode.
 19. Jet
  De naam Jet is stoer en eigenwijs en dat is misschien ook de reden dat de herkomst van de naam niet helemaal terug te halen is. Het kan van Henriette komen, maar het kan ook een verzinsel zijn. Anderen zeggen weer dat het een afgeleide is van de naam Hendrik: een van de meest voorkomende Germaanse jongensnamen. ‘Hen’ komt van ‘Heim’, wat ‘woonplaats, erf’ betekent en ‘Rik’ betekent ‘machtig, aanzienlijk’ of ‘heerser’.