21 dingen die je herkent als zwanger worden een tijdje duurt

21 dingen die je herkent als zwanger worden een tijdje duurt
Dat echt de hele wereld zwanger lijkt te zijn en je soms echt moet huilen als het wéér niet raak blijkt te zijn: dit herken je vast als zwanger worden een tijdje duurt.

Lees ook: Wat je nooit moet zeggen tegen een vrouw met vruchtbaarheidsproblemen

1. Dat je bijna bang bent voor de volgende zwangerschapsaankondiging in je omgeving omdat je echt oprecht elke vriendin, achternicht en buurvrouw een baby gunt, maar het stiekem ook een klein beetje pijn doet.

2. Dat je jezelf op een andere manier leert kennen. Namelijk als ongeduldig en misschien een tikje jaloers. En dat dat niet altijd leuk is.

3. Dat ineens de he-le wereld zwanger lijkt te zijn. Inclusief iedereen van onder de 22 en boven de 46.

4. Dat je niet meer rekent in ‘word ik vandaag ongesteld’ maar in ‘word ik dit uur ongesteld’.

5. Dat je bijna elke dag met de telefoon in je hand staat om de huisarts te bellen, maar het dan toch niet doet omdat je ook wel weet dat een jaar wachten eigenlijk wel het minimum is.

6. Dat je dat een martelend minimum vindt. En dat een jaar echt krankzinnig lang duurt. En een maand trouwens ook.

7. Dat je je sowieso nu pas realiseert hoe weinig keer per jaar je eigenlijk een kans hebt om zwanger te worden. Je beschouwt het tegenwoordig dan ook als een klein wonder dat de menselijke soort toch nog zo exponentieel uitdijt.

8. Dat het echt pijn doet als het die maand weer niet raak blijkt te zijn, ook al weet je dat die kans erin zit. En dat je daar soms echt om moet huilen.

9. Dat je eerst één app downloadde om je vruchtbaarheid bij te houden. En daarna nog een. En nog een. En dat je ze ook allemaal gebruikt.

10. Dat je eerst nog riep dat je echt niet aan ovulatietesten ging beginnen, maar inmiddels een voorraad van zestig exemplaren hebt besteld. Zodat je ze gewoon de hele maand kan gebruiken, want je weet maar nooit.

11. Dat je een zwangerschapstest hebt gekocht omdat dat gewoon zo goed voelde (en ook omdat je natuurlijk niet om elf uur ’s avonds ineens zonder kunt zitten, als je het MOET weten).

12. Dat je die test ook al een keer hebt gedaan terwijl je rationeel best wist dat je niet zwanger was, maar er emotioneel ineens van overtuigd was. En dat je toch mega-teleurgesteld was toen ie negatief bleek te zijn.

13. Dat je echt geen verhalen kunt horen van mensen die zomaar dwars door de pil en hun spiraal heen onverwacht zwanger werden.

14. Dat je op je tong moet bijten om op je vruchtbare dagen geen dingen tegen je man te zeggen als ‘geen bier drinken want dat is slecht voor de zaadkwaliteit’.

15. Dat je iedereen die een kind heeft gekregen het liefst ondervraagt over de te kiezen tactiek (elke dag? Om de dag? ’s Ochtends? ’s Avonds?) maar dat je niet zo freakerig wil overkomen, dus je met moeite inhoudt.

16. Dat mensen die dingen zeggen als ‘het komt wel goed’ het vast lief bedoelen, maar hiermee eigenlijk voorbij gaan aan jouw gevoel en dat is dat je mega onzeker bent of het inderdaad allemaal wel goed komt (en dat je op bepaalde momenten zeker weet dat het helemaal niet goed gaat komen).

17. Dat je je man soms een lompe boer vindt omdat hij óók zegt dat het allemaal wel goedkomt. Maar dat je je ook realiseert dat het voor hem misschien toch gewoon anders is. Hoe weet je ook niet. Maar anders.

18. Dat je op een of andere manier een radar hebt voor het horen van de ‘bij mij duurde het zeven jaar en 31 ivf-behandelingen’-verhalen op een verjaardag, op televisie of in een tijdschrift. En dat je je meteen zorgen maakt dat dat ook jouw voorland zal zijn. Terwijl de verhalen van mensen bij wie het bijvoorbeeld negen, tien , elf maanden duurde veel talrijker zijn.

19. Dat je jezelf al zo vaak horendol hebt gemaakt met ‘als het nu lukt wordt het een winterbaby en als het nu wordt een lentebaby’-scenario’s, dat je jezelf nu een rekenverbod hebt opgelegd (waar je je natuurlijk niet aan houdt, want dat gaat nou eenmaal vanzelf).

20. Dat je heel vaak googlet op ‘onverwachte zwangerschapssymptomen’ als je bijvoorbeeld een rode bult op je voet hebt ontdekt.

21. Dat het nergens op slaat dat mensen zeggen dat je ‘er niet zoveel mee bezig moet zijn’. Als je iets graag wil, is dat namelijk onmogelijk.

Lees ook: Als je tweede kind maar niet wil komen (over het onbegrepen verdriet dat je dan hebt)

Geschreven door
More from Marieke Jongsma

41 dingen die je denkt tijdens nachtvoedingen

Of je ook kan slapen met je ogen open en hoeveel koffie...
Lees verder