22 Waardevolle lessen die je leert als je een tweede kind krijgt

17.07.2020 05:00

Na je eerste kind denk je misschien dat je alles al weet, maar niks is minder waar. Wacht namelijk maar tot die tweede er is. Dan leer je opeens heel veel dingen bij.

LEES OOK: 29 (Rare) woorden die je nog niet kende voordat je moeder werd.

1. Je bent sterker dan je denkt. Een peuter op je ene arm en de maxicosi in de andere arm dragen is namelijk krachtpatserij van de bovenste plank.

2. Wat goed werkte bij je eerste kind, kan weleens een totaal averechts effect hebben op de tweede. Was het maar gewoon een herhaling van zetten, was het maar zo’n feest. Helaas, iedere kind is anders. Je kunt dus gewoon weer overnieuw beginnen met uitvogelen hoe deze werkt.

3. Als de baby even huilt vergaat de wereld niet. Dat dacht je namelijk bij je eerste. Maar nu kun je soms niet anders dan de baby even in z’n sop gaar laten koken (bijvoorbeeld omdat de peuter op het aanrecht is geklommen met messen staat te jongleren). En dan blijkt dat-ie daarna gewoon nog leeft. En jij ook.

4. Het maakt niet uit als de kinderen er niet elke dag bijlopen alsof ze uit de catalogus van Petit Bateau komen. Twee kinderen is veel werk. Dat ze allebei kleren aan hebben als jullie naar buiten gaan is al een prestatie op zichzelf.

5. Je wist helemaal nog niet wat moe zijn was. Want nu je twéé kinderen hebt, nu ben je  pas moe.

6. Als de baby in slaap valt, wordt de peuter wakker. Dat is een regel namelijk. Eentje die niet verbroken wordt. Nooit.

7. Het maken van schema’s wordt noodzakelijk.

8. Je voelt je constant schuldig naar je eerste kind, omdat je bang bent dat die nu te weinig aandacht krijgt en later naar de psychiater moet omdat-ie een verwaarlozingstrauma heeft opgelopen.

9. Een baby is niet zo kwetsbaar als je denkt. Je peuter kan er namelijk gewoon bovenop springen zonder dat-ie stuk gaat.

10. Je realiseert je dat het helemaal niet zo lastig is om de deur uit te gaan als je maar één kind hebt en wilde dat je destijds vaker op pad was gegaan.

11. Je realiseert je dat baby’s eigenlijk supermakkelijk zijn, in tegenstelling tot peuters.

12. Je komt nooit meer ergens op tijd.

13. Net als je denkt dat je het niet meer trekt lachen je kinderen naar elkaar en weet je weer waarom je ook alweer twee kinderen wilde.

14. Je houdt op met opruimen. Omdat het toch geen zin meer heeft.

15. Je zet iedere middag de tv aan omdat het woord ‘schermtijd’ opeens een positieve connotatie bij je oproept.

16. Als mensen met maar één kind zeggen dat ze het zwaar vinden heb je de neiging om ze uit te lachen.

17. Je hoeft niet iedere dag vers en uitgebreid te koken. Drie avonden opgewarmde spaghetti Bolo uit de vriezer is ook eten.

18. Je ziet je man nooit meer, want jullie zijn allebei de hele avond bezig een kind aan het slapen te krijgen.

19. Stilte is iets heel erg waardevols. En dat weet je pas nu het er nooit meer is.

20. De tijd gaat veel sneller bij een tweede. En op een dag realiseer je je dat je voor hem/haar helemaal geen fotoboeken hebt gemaakt.

21. Tijd voor jezelf is belangrijker dan ooit. Probleem is alleen dat je dat nu helemáál nooit meer hebt.

22. Je kunt van die tweede kennelijk toch net zoveel houden als van de eerste. Dus nou ja, nog eentje dan maar…?

LEES OOK: 11 Gênante momenten die iedere moeder zal herkennen.