9 Tips om je zwangerschap een beetje leuker te maken

01.11.2022 06:00

Nee, ze is absoluut geen expert. (Integendeel). Maar Annemieke wil toch even haar zwangerschapstips delen. “Zeven maanden zwanger paardrijden? Gewoon doen!”

LEES OOK: 10 Dingen waar zwangere vrouwen het gewoon niet over willen hebben.

1. Heb schijt aan anderen
Als jij wilt blijven volleyballen terwijl er een baby in je buik groeit, dan doe je dat lekker. Heb je meer behoefte aan hoogzwanger een halve marathon joggen? Ga vooral je gang. Wil je, net zoals ik, zeven maanden zwanger nog paardrijden, negeer dan vooral die boze blikken en opmerkingen over dat je een onverantwoordelijke egoïst/rijp voor psychologische hulp/de allerallerallerslechtste moeder ter wereld bent, spoor dat paard aan en galloppeer een paar rondjes knetterhard door de bak. Word je happy van. (Probeer er alleen niet af te vallen).

2. Bewaak je buik
Mensen willen er niet alleen aan zitten, ze gáán er ook aan zitten. Vage kennissen die je hooguit een keer per jaar tegenkomt en die je nog geen drie zoenen of een knuffel geeft maar alleen een slap handje, denken dat het nu opeens compleet OK is ongevraagd je buik aan te raken. En ze zijn sneller dan Speedy Gonzalez op pep. Een t-shirt aandoen waar ‘f*ck off’ op staat heeft geen zin, dan denken ze dat het grappig bedoeld is. Daarom: oefen die rechtse hoek en/of ontwijkende moves.

3. Maak misbruik van de situatie
Hallo hé, je bent zwanger. Dus je mag alles. Want je bent zwanger. Punt. En heb je ergens geen zin in? Dan doe je dat lekker niet. Want je bent zwanger. Discussie gesloten.

4. Vraag om (lees: eis) steun
Luister, je vriend/man/partner/geliefde heeft je zwanger gemaakt. Dat betekent dat hij op z’n minst voor 50% verantwoordelijk is voor deze situatie. En dat hij ook wel wat mag doen. Wil je dat ‘ie negen maanden lang ook geen druppel alcohol drinkt? Zeg ‘m dat dan. Nee, dat is niet zielig, dat heet je vrouw steunen. Heb je liever dat ‘ie vanaf maand 8 naar de bank verkast omdat ongeboren baby en jij behoefte hebben aan de hele 1.40m breedte van jullie bed? So be it. Wens ‘m welterusten daar op de bank en spreid je als een zeester uit.

5. Luister naar je lichaam
No worries, geen zweverig hippie-advies hier. Maar als je, na wekenlang stug doorwerken terwijl je eigenlijk best wel een beetje hoogzwanger bent, in een hysterische twee uur durende jankbui uitbarst omdat je vergeten bent de wasmachine aan te zetten, dan zou het kunnen dat je misschien wat rustiger aan moet doen. Is maar een tip hoor. En als je moe bent, ga slapen. Zelfs als het pas 8u ’s avonds is en je to do lijstje langer is dan het volledige Klimaatakkoord. Toch doorgaan zorgt er alleen maar voor dat bij de volgende ‘ramp van wereldformaat’ (lees: je stoot een glas water om) de hysterische jankbui drie uur duurt. Ik spreek uit ervaring.

6. Zorg voor eten
Altijd. En overal. Makkelijk en snel eten. Verschillende opties, want die slagroomtaart die je gister per se moest en zou hebben, daar krijg je nu misschien kotsneigingen van. Dus ga je ergens heen, neem ook maar een zak walnoten mee. En een pak rijstwafels, een banaan, twee repen chocolade en een pizza margarita. Voor de zekerheid. Het zal misschien niet het verschil maken tussen leven en dood, maar wel tussen schreeuwende ruzie omdat je honger hebt en een ontspannen autoritje.

7. Maak je niet druk
Dit geldt natuurlijk niet als er een reden is om je druk te maken. Als je je ongerust voelt over ook maar iets dat met jezelf, je buik of je baby te maken heeft: plan die die extra controle in en zorg dat het nagekeken wordt. Maar als alles goed voelt, chill out! Ik ben alleen in week 11 en 20 naar de verloskundige geweest en bij de volgende controle in week 37 bleek dat alles perfect in orde was. Die baby groeit wel door hoor, ook zonder dat iedere maand twee keer aan je buik gevoeld wordt. No worries.

8. Koop die babykleertjes
Ons ongeboren kind heeft nu al meer kleding dan K. en ik bij elkaar. Want je weet maar nooit, stel je voor dat opeens de helft van de babykleertjes spoorloos verdwijnt en een kwart ervan in de was zit en je dan ergens heen gaat en baby zichzelf onderkotst en onderpoept en onderpiest en dan ook nog in een modderplas valt en je na verschoonpoging nummer 6 per ongeluk een glas rode wijn over dat witte rompertje knoeit. Nou, dan komt rompertje nummer 84 hartstikke goed van pas! En nee, natuurlijk gebeurt dat niet en past onze baby dadelijk na drie weken niet meer in maat 50 dus hebben we dat allemaal voor Jan Lul gekocht, maar weet je hoeveel lol ik gehad heb tijdens het Marktplaats afzoeken en rommelmarkten afstruinen op zoek naar megacute minirompertjes? Babykleding shoppen is serieus het hoogtepunt geweest van mijn zwangerschap. Kopen dus die hap!

9. Negeer de adviezen
Iedereen heeft een andere mening. Over bevallen, opvoeden en wat het beste merk kinderzitje is. En over wat je als zwangere allemaal wel/niet mag doen. Wat heel leuk is, al die meningen, maar niet als ze ‘m ongevraagd aan jou gaan opdringen. In discussie gaan levert niet zoveel op, want ze zijn toch allemaal overtuigd van hun eigen gelijk. Negeren dus, die adviezen. Negeer ook vooral mijn adviezen. Stop jij met sporten zodra de test positief is, laat je je vriend lekker negen maanden lang doordrinken en iedereen over je buik aaien, kom je trouw iedere drie weken bij de verloskundige op bezoek, heb je slechts 12 rompertjes in maat 50 en schreeuw je niet de hele boel bij elkaar als je langer dan een half uur zonder eten moet? You go girl! Je wordt vast een fantastische moeder. (In ieder geval een betere dan ik, maar da’s niet zo moeilijk).

Annemieke kreeg de schrik van haar leven toen er zomaar twee streepjes op die test stonden. Met haar vriend K. (die blij is met het onverwachte nieuws)  en hond Dribbel (die naar alle kinderen onder de 10 gromt) woont ze in Spanje.

LEES OOK: 12 Onzinnige dingen die alleen zwangeren doen.