Waarom je niet dom of onvoorzichtig bent als je ongepland zwanger raakt

18.12.2019 18:30

Wie ongepland zwanger raakt kan op weinig sympathie rekenen. Je bent dom, onvoorzichtig, promiscue, of je zult je man er wel ingeluisd hebben. Maar wist jij dat een op de vijf zwangerschappen ongepland is? Dus dan zijn er wel heel veel domme of achterbakse vrouwen in Nederland.

Ongepland zwanger raken, hoe kan dat nou nog in deze tijd? Iedere vrouw weet toch hoe anticonceptie werkt? Je krijgt al seksuele voorlichting op de kleuterschool en aan de pil of condooms is eenvoudig te komen, dus er is geen excuus om zwanger te raken als je dat eigenlijk niet wilt. Word je desondanks toch met kind geschopt dan is het eigen schuld, dikke bult. Dan moet je ook niet zeuren en überhaupt denken aan het afbreken van de zwangerschap is al een zonde. Wie zich brandt moet tenslotte op de blaren zitten. Baren en opvoeden dat kind dus. Had je maar verstandiger moeten zijn. Toch komt een groot deel van de kinderen ongepland ter wereld. Maar als je dat toegeeft kun je als vrouw net zo goed zelf op de brandstapel klimmen. Want verstandige vrouwen overkomt dit niet. Wat dus je reinste onzin is.

LEES OOK: Waarom moeilijke zwangerschappen geen aanstellerij zijn.

Aan de schandpaal

Bij ongeplande zwangerschappen denken we vaak aan onvoorzichtige tienermeisjes of dames die er met Jan en alleman op los neuken. De realiteit is dat de meeste ongeplande zwangerschappen voorkomen bij vrouwen ouder dan 25 jaar met een vaste relatie, waarvan bijna de helft ook al kinderen heeft. Allemaal vrouwen dus die heel goed op de hoogte zijn van hoe een zwangerschap voorkomen kan worden. Vrouwen die een verantwoordelijk leven leiden en verantwoordelijke keuzes maken. Maar die toch zwanger raken terwijl dat niet de bedoeling was. Die bovendien helemaal niet zwanger willen zijn, want het grootste deel van deze zwangerschappen is behalve ongepland, ook ongewenst. Heel vaak schamen deze vrouwen zich, omdat de maatschappij hen keihard veroordeelt. Daarom is Fiom een campagne gestart om het taboe rondom ongeplande zwangerschappen te doorbreken. Tenslotte is het al heftig genoeg om ongepland zwanger te raken zonder dat je daarvoor ook nog aan de schandpaal wordt genageld.

Shit happens

Mijn derde kind diende zich ongepland aan. Dat ik gewoon aan de pil was geloofde niemand. Zwanger door de pil heen? Een slappe smoes om geen gezichtsverlies te lijden. Het werd niet met zoveel woorden gezegd, maar het oordeel droop eraf. Ik vond dat heel vervelend en inderdaad, ik ging me schamen voor mijn zwangerschap. Alsof die ongeoorloofd was. Dat ik er in eerste instantie echt niet blij mee was liet ik helemaal maar achterwege. Gevolg was dat ik me behoorlijk alleen voelde, omdat ik nergens terecht kon met mijn gevoelens, terwijl ik juist zo’n behoefte had aan steun. Misschien had ik inderdaad iets ‘fout’ gedaan. Misschien was ik een pil vergeten, of was ik ziek geweest waardoor hij niet goed werkte. Misschien hadden we het beter ‘double dutch’ kunnen doen. Of misschien was het gewoon domme pech omdat anticonceptie nou eenmaal niet onfeilbaar is. Ik weet het niet. Het deed er ook niet zoveel toe, want de zwangerschap was gewoon een feit. Ik was niet dom, ik was niet promiscue en ik was niet onverantwoordelijk. Shit happens. En de theorie kan zo eenvoudig lijken, maar is nou eenmaal niet zelden anders de praktijk.

Pil vergeten, condooms op

Ook jij hebt het waarschijnlijk weleens onbeschermd gedaan. In the heat of the moment, omdat je dacht dat je vruchtbare periode toch voorbij was, omdat je de pil vergeten was, omdat de condooms op waren en de winkels al dicht, omdat je dacht dat het zo’n vaart niet zou lopen van één keertje. Of niet, maar ook dat geeft geen absolute garantie dat je nooit zwanger raakt. Punt is: het is zo makkelijk om te roepen dat het jou nooit zou overkomen, als het je nooit overkomen is. Ik ken inmiddels heel veel vrouwen die ongepland zwanger zijn geraakt en dat zijn geen van allen onverantwoordelijke bimbo’s met een losse seksuele moraal. Jij kent ze ook, want volgens onderzoek van Fiom heeft iedereen maar liefst 15 vrouwen in z’n omgeving die dit overkomen is. De kans is zelfs aanzienlijk dat jij er zelf eentje bent, maar nooit hebt durven vertellen dat een van je kinderen er eigenlijk niet had moeten zijn. Terwijl dat dus niks is om je voor te schamen. Want dat je dat kind niet gepland had, betekent natuurlijk niet dat je er nu niet van houdt.

Geen goed of fout

Het leven is niet zwart-wit. We doen het alleen zo voorkomen om onszelf een goed gevoel te geven, omdat we onszelf willen vertellen dat bepaalde dingen ons nooit zullen overkomen, omdat wij het wel goed doen. Maar dat is schijnveiligheid. Natuurlijk heb je zelf een groot aandeel in wat er in je leven gebeurt en het is inderdaad niet handig om onbeschermd te vrijen als je geen kind wilt. Maar iedereen doet weleens onhandige dingen en soms gebeuren dingen gewoon, ook als je er alles aan doet om ze te voorkomen. Dat is het leven. Een ongeplande zwangerschap is geen zonde en de keus die je vervolgens maakt is altijd gerechtvaardigd. Omdat het jouw keus is. Ik hield mijn ongeplande kind, maar ik ken ook vrouwen die dat van hen niet lieten komen. Allemaal individuele keuzes en overwegingen, maar wat we gemeen hadden is dat we ons allemaal door de maatschappij veroordeeld voelden omdat wij het ‘fout’ hadden gedaan. Maar er is geen goed of fout in deze situatie. Er is alleen maar die zwangerschap en de vrouw die daarmee zit. De enige echte fout is dat wij haar als maatschappij steeds zo ontzettend in de steek laten.

LEES OOK: Niks leuks te zeggen op een zwangerschapsaankondiging? Dan verzin je maar wat.