Fuck perfectie! 9 Dingen om je te bedenken als er andere ouders in de buurt zijn

25.04.2022 06:00
Fuck perfectie! 9 Dingen om je te bedenken als er andere ouders in de buurt zijn

Het is het ergste als er kennissen of andere ouders in de buurt zijn. Dan springt Anne meteen in de ‘perfectie stand’. Ze checkt koortsachtig of alles aan haar kinderen wel spic en span is. Als dat niet zo blijkt te zijn dan excuseert ze zich daarvoor bij haar gezelschap. Daar heeft ze dus geen zin meer in.

Als moeder wil ik dat mijn kinderen goed voor de dag komen. Soms leg ik al weken van te voren de juiste kleren klaar zodat ze bij die ene gelegenheid hun beste goed aan hebben en het niet net in de was zit. Verder hoop ik met ingehouden adem dat de kinderen zich gedragen als er bezoek is. Met deze negen stappen van imperfectie pleit ik ervoor te stoppen met dit soort vermoeiende praktijken. Voortaan zeg ik op zulke momenten tegen mezelf:

1) Het is niet erg als hun haar door de war zit

2) Het is niet erg als ze een slecht zittende broek aanhebben en de kleurcombinatie van hun kleding pijn doet aan je ogen

3) Het is niet erg als ze een driftbui krijgen waar anderen bij zijn

4) Het is niet erg als hun gezicht onder de aangekoekte pap en snot zit

5) Het is niet erg als ze verlegen zijn en hun grappige, spontane zelfje niet tonen naar vreemden

6) Het is niet erg als de peuter midden op straat plotseling in de wild woeste ‘NEE!!’ stand springt, languit op de koude straatstenen gaat liggen en weigert op te staan (ok dat is wel erg, maar alleen omdat ze er ziek van kan worden, niet omdat omstanders je bezorgd aankijken of je het allemaal wel onder controle hebt).

7) Het is niet erg als de baby niet naar deze mevrouw lacht

8) Het is niet erg als de peuter jaloers gedrag vertoont naar de baby, ook al doet ze dat normaal nooit

9) Het is niet erg om je kinderen streng toe te spreken waar anderen bij zijn. Wat weten zij er nou helemaal van?

Mijn kinderen hoeven niet perfect te zijn. En de jouwe ook niet. Voel je behoefte om je te excuseren voor het gedrag van je kind? Laat het zitten, het is niet erg. Ik weet hoe het is.

Benieuwd of ik me er zelf aan kan houden.

Lees ook: Ik zat vol oordelen over imperfecte moeders tot ik er zelf een werd