Heb jij de perfecte moeder al ontmoet?

15.04.2020 00:10

Als je social media en televisie moet geloven, bestaan er alleen maar perfecte moeders. Maar dat is natuurlijk onzin. Therapeute Tilda legt uit hoe je om kunt gaan met de druk van perfectie die we overal om ons heen zien.

We zien reclames op tv met kinderen die nooit huilen en zielsgelukkige mama’s. We zien Instagram-foto’s van moeders die nooit een stress moment lijken te ervaren. Daarnaast zijn alle bekende moeders ook allemaal in no time back in shape. Geen wonder dus dat veel moeders zich afvragen: doe ik het wel goed? Ik heb eigenlijk vrij vaak stress, mijn kindje(s) huilen vaak en ik ben ook nog steeds mijn zwangerschapskilo’s niet kwijt.

Bekijk ook: Heerlijk filmpje: ‘Ik was altijd de perfecte moeder, tot ik kinderen kreeg’.

Dit soort gedachten zijn heel begrijpelijk en bovendien normaal voor moeders. De emoties nemen vaak de overhand en als je net bevallen bent, gieren de hormonen ook nog eens door je lijf. Hierdoor kan je minder goed (of soms helemaal niet) relativeren, waardoor je je regelmatig afvraagt: wie is deze vrouw? Ik herken mezelf amper terug. Doordat je je moet schikken in een nieuwe rol als moeder en om moet zien te gaan met alle bijbehorende onzekerheden die daarbij komen kijken, zou je bijna vergeten dat het nogal wat is. Je bent net bevallen, je bent intens moe door de slapeloze nachten en je hebt geen idee wat je aan het doen bent. Het leven is ineens een grote ontdekkingsreis geworden en elke dag is het weer opnieuw de routes uitstippelen en survivallen. Ze voelen zich incapabele moeders, kijken naar al die zogenaamd ‘perfecte moeders’, die ze overal om zich heen zien.

Dan is het niet zo gek dat sommige mama’s op een gegeven moment opgebrand zijn. De lat ligt ongelofelijk hoog en na een tijdje is de koek op. De energie is op en mama gaat langzaam uit, als een nachtkaars. Dat klinkt voor sommigen misschien wat dramatisch, maar dat is het ook! De mama’s die ik zie in de praktijk zijn vaak de wanhoop nabij. Omdat ze het idee hebben een slechte moeder te zijn. Dat ze niet voldoen aan alle verwachtingen die ze opgelegd krijgen (ook door zichzelf).

Laten we één ding heel duidelijk stellen: de perfecte moeder bestaat niet. Moeders lijken misschien perfect met hun Pinterest-waardig gestylde huizen, afgetrainde lichamen en immer gelukkige selfies op Facebook. Prik daar doorheen, want enerzijds zijn de bekende mama’s voorzien van een volledige staf aan koks, stylisten en personal trainers. Anderzijds is een leuke foto op social media ook maar een momentopname. Wie weet zit die betreffende moeder daarna ook wel met doorgelekte zoogkompressen in de auto, of heeft ze ’s avonds ruzie met haar partner. Niks is wat het lijkt, dus probeer het ook niet in te vullen. Accepteer de situatie zoals hij is. Jij bent goed, precies zoals je bent!.

Tilda is therapeute en is gespecialiseerd in postnatale depressies. Ze heeft zelf een postnatale depressie gehad en schreef het boek Toen kreeg ik weer lucht. Ze heeft een eigen praktijk: Froufroubegeleiding.nl.

Lees ook: Lieve Moeder Teresa…