Faye: ‘Op vrijdag is het ‘vieze-billen-dag’ in huize Bóné!

05.09.2018 10:26

Samen met man Terry, bestiert de jonge mom Faye (28) hun samengestelde gezin. Met maar liefst 3 dochters – Tyra (13 jaar), Dyem (7) en Maez (1) – is het altijd een gezellige bende in huize Bóné. We vroegen Faye de hemd van het lijf over de tropenjaren, kwetsbaarheid en ‘vieze-billen-dag’.

WEG SPONTANITEIT
‘Toen ik Terry leerde kennen was Tyra net 2 jaar. Ik ben altijd al dol geweest op kinderen dus dat ik haar er ‘gratis’ bij kreeg vond ik alleen maar gezellig. Én ik kon zo langzaam wennen aan het moederschap. Toen Ter en ik 5 jaar samen waren kwam Dyem in ons gezin en weer 6 jaar later Maez. We kunnen nu wel zeggen dat, met de komst van Maez, we ons compleet voelen. Ik ben een rijk en gelukkig mens! Wat ik soms nog wel wennen vind aan het hebben van kinderen, is dat je niet gauw meer spontaan ergens heen kan. Gelukkig hebben wij de mazzel dat onze (schoon)ouders in de buurt wonen die met liefde willen oppassen. Hierdoor kunnen we regelmatig samen wat leuks gaan doen. Dat is iets dat we erg belangrijk vinden. Om naast ons gezin ook tijd vrij te maken voor elkaar. Wellicht komt dit omdat we nog best jong zijn, toch al 3 kinderen hebben, en alles uit het leven willen halen wat erin zit.’


TROPENJAREN

‘Je moet genieten, roept men om de haverklap. Ja, hoe dan, denk ik soms? We zitten middenin de tropenjaren met ons gezin. Ja het is heerlijk hoor, en ik vind het fantastisch om moeder te zijn, maar man, het is af en toe ook gewoon keihard werken en simpelweg niet zo leuk. We zijn bijvoorbeeld net terug van onze vakantie in Griekenland. Maez was vanaf dag één niet zichzelf en heeft de tweede helft van de vakantie nagenoeg alleen maar gehuild. Ik ging op een gegeven moment ook gewoon maar meedoen. We zijn gebroken thuisgekomen. Ik kan wel weer een vakantie gebruiken. Nog zo’n heftig ding aan het hebben van kinderen vind ik de zorgen die je kan hebben en de kwetsbaarheid van je gezin. Met het moederschap worden ook de zorgen in je geboren. Blijft iedereen wel gezond? Zijn mijn kinderen wel gelukkig? Zal ze niks overkomen? Of Ter of mij? Ik kan daar af en toe echt een potje om janken, maar probeer er niet te veel bij stil te staan. Het verdelen van onze aandacht over de drie meiden, nog zo’n struggle. Maez vraagt als jongste automatisch de meeste aandacht. Tyra gaat steeds meer haar eigen gang nu ze 13 is. En Dyem is net 7, doet stoer maar is eigenlijk nog zo kwetsbaar. Ze heeft mij 6 jaar voor zichzelf gehad voordat Maez werd geboren. Voor ons allebei was het echt even omschakelen toen Maez in ons leven kwam. Ik probeer bewust dingen 1 op 1 met Dyem te doen. Een lekker lang bedritueel, na het eten nog even een stukje fietsen of een spelletje spelen. Dat soort kleine dingetjes vind ik heel belangrijk. Maar naast dat ik hier en daar een struggle ervaar, zijn die clichés ook waar: je krijgt er zoveel voor terug. Die kleine armpjes om je nek, een zacht, warm lijfje tegen je aan, de woorden “mama, ik hou van jou”. De liefde die ik voor mijn kinderen voel is niet te omschrijven. Het ouderschap heeft pieken en dalen en is soms net een achtbaan. Maar hé wie houdt er nu niet van een achtbaan?’

HART VAN HET HUIS
‘De eettafel is het hart van ons huis. ’s Avonds eten we met z’n allen aan tafel en nemen we de dag door. Maez heeft dan vaak al gegeten maar zit er nog gezellig bij en knabbelt op een rijstwafeltje of stukje komkommer. Tv en telefoons gaan uit of weg, want het gezamenlijk eten aan tafel is echt ons rustmomentje. We nemen altijd de dag door met elkaar, of stellen elkaar vragen waardoor er altijd wel een leuk gesprek ontstaat. Na het eten, als er de tijd voor is, spelen we nog een spelletje, dit vinden de kids altijd erg leuk. We vinden het in huis erg belangrijk dat we open zijn naar elkaar toe en dat we respect hebben voor elkaar. Het zijn dingen die ik vroeger van huis uit ook heb meegekregen en deze graag aan mijn kinderen doorgeef. Net als beleefd zijn, dat vind ik ook heel belangrijk. Netjes dankjewel zeggen en met twee woorden spreken.
Om de tafel staan vijf stoelen van Stokke, de Tripp Trapps. Die dingen zijn zo handig! Ze groeien volledig mee met de leeftijd van je kinderen. Je kunt ze steeds verstellen. Ze zijn ook zo lekker tijdloos, en dus altijd wel goed eigenlijk.

FAMILIEMENS
‘Ik ben een ontzettend familiemens. Ik kan er onwijs van genieten om met ons gezin ergens naartoe te gaan of lekker met z’n allen spelletjes spelen. Beetje kneuterig misschien op je 28e, maar ik hou er van. We hebben een familie-bucketlist op de deur hangen met dingen als ‘bouw een tent in de woonkamer en ga daarin slapen’, ‘de kinderen bepalen de hele dag wat we gaan eten’ of ‘maak een avondwandeling in het donker’. En op vrijdag hebben we de ‘vieze-billen-dag’, iets wat ik vroeger thuis ook elke vrijdag deed. Op deze dag mogen de kinderen zonder tanden te poetsen en ongedoucht naar bed. Ik vond dat vroeger geweldig en onze kinderen vinden het ook fantastisch! Dit soort kleine, simpele rituelen zijn zo dierbaar en vind ik leuk om door te geven.

VAN GENERATIE OP GENERATIE
Mijn schoonouders zien we minimaal twee keer in de week; we eten er donderdag met zijn allen omdat ze dan oppassen op de meisjes, en ook vrijdag passen ze op terwijl wij aan het werk zijn.  Ze spelen een hele belangrijke rol in het leven van ons en onze kinderen. Ik zou echt niet weten wat ik zonder ze zou moeten! Mijn ouders zien we ook regelmatig, maar zijn gescheiden én wonen iets verder weg. Met alle opa’s en oma’s hebben de kinderen een bijzondere band.
Het is grappig dat nu ik zelf kinderen heb de uitspraken van bijvoorbeeld mijn moeder veel beter ga begrijpen. Zij (maar ook zeker mijn vader) hamerde er vroeger altijd al op om met twee woorden te spreken, liep in mijn ogen te klagen over de was en over het feit dat het pak Fristi alweer leeg was. Dingen waar ik me zelf nu ook op betrap, haha. Als ik ‘ja mama’ wil horen van de kinderen, terwijl ze een verveeld ‘jaahaaa’ naar m’n hoofd slingeren, hoor ik precies mijn moeder, haha.’

Wil je meer lezen over Faye? Check dan haar Instagram https://www.instagram.com/faye.bone/ of lees haar blogs op www.fayebone.nl.

Een Tripp Trapp stoel van Stokke heb je voor het leven: van baby naar kleuter naar puber naar volwassene. Zo zijn al veel Tripp Trapps doorgegeven van generatie op generatie.

De Tripp Trapp Gallery op 7 en 8 september
Om het tijdloze karakter van deze Chair for Life te vieren, opent Stokke op vrijdag 7 en zaterdag 8 september een tijdelijke Tripp Trapp gallery voor het hele gezin in hartje Amsterdam. Tijdens deze twee dagen kunnen er diverse workshops bijgewoond worden van kunstenaar Selwyn Senatori, model & fotograaf Kim Feenstra, Merel von Carlsburg van The Green Happiness, kinderslaapcoach Susanne Willekes en Janine Breukhoven-Kho van lifestyle platform Prêt-à-Pregnant. Verder kun je je Tripp Trapp® laten graveren met de naam van je kindje – dus neem het ruggesteuntje van je eigen stoel mee -, is er een leuke expo over de Tripp Trapp® zelf en is er een professionele fotograaf die een mooi portret van het hele gezin kan maken.
Waar? POPUP9, Runstraat 25, Amsterdam – gratis toegang
Wanneer? Vrijdag 7 en zaterdag 8 september, dagelijks geopend van 10.00u tot 18.00u
Zie de Facebook pagina voor meer informatie over alle activiteiten en de tijden: https://www.facebook.com/StokkeNederland/

Schrijf je hier in voor de workshops
 https://billetto.nl/nl/e/tripp-trapp-gallery-by-stokke-Tickets-305480 

Dit artikel is geschreven samen met Stokke, maar de inhoud is 100% van ons. Hier lees je alles over ons advertentiebeleid.