Scholen zijn weer begonnen! Tips voor je kind om veilig naar school te fietsen

25.08.2022 19:33

De zomervakantie is alweer (bijna) voorbij. Misschien gaat je kind wel voor het eerst naar school toe of een klas hoger! Als na de zomervakantie de scholen weer van start gaan, zijn er veel kinderen die bijna elke dag op de fiets, wandelend of rennend naar school toe gaan. Belangrijk is dat kinderen niet zorgen voor onveilige situaties en dat ze weten hoe ze moeten reageren in het verkeer.

In dit artikel lees je verschillende tips om je kind veilig naar school te laten gaan.

Volwassenen als het goede voorbeeld in het verkeer

Volwassenen nemen bijna automatisch deel aan het verkeer en hoeven niet meer bewust na te denken over de verschillende regels. Het is belangrijk dat volwassenen het goede voorbeeld geven aan kinderen, zodat regels goed worden overgenomen. Geef dan als volwassene ook altijd het goede voorbeeld. Stop bijvoorbeeld als het stoplicht op rood kleurt, steek je hand uit als je wilt afslaan en zet je voor- en achterlicht aan als het donker wordt. Neem voor de zekerheid altijd een extra lamp mee onderweg. Zo voorkom je dat je geen verlichting hebt, mocht er een lamp kapot gaan.

Bij Fietsvoordeelshop.nl kan je de AXA Greenline Verlichtingsset 15-Lux op batterijen aanschaffen. Deze lampenset is op bijna elke fiets te bevestigen en handig mee te nemen in je tas. Je kan de lamp 4 uur achter elkaar gebruiken. Is erna je lamp op? Dan kan je deze in 2 uur duurzaam opladen met behulp van een USB-kabel.

Kind mee in het verkeer!

Hoeveel een kind kan inschatten wat er gebeurd in het verkeer, is mede afhankelijk van hun leeftijd. Peuters en kleuters kunnen bijvoorbeeld nog niet zoveel verkeersinschatting maken als een puber. Als je alleen je kind veilig op de achterbank zet in de auto, zal je kind niet snel beter worden in het verkeer. Ontwikkel hun reactievermogen en motoriek door actief deel te nemen in het verkeer. Spring op de fiets, maak een mooie wandeling of pak de step!

Vergroot verkeersinzicht

Maak gebruik van de speelsheid van je kind door actief vragen te stellen over het verkeer en situaties die je tegenkomt onderweg. Ben je op de fiets met je kind en hoor je een vrachtwagen piepen? Vraag dan bijvoorbeeld aan je kind of hij /zij weet wat dit betekent en waar je op moet letten. Ben je aan het wandelen en wil je een zebrapad oversteken? Vraag dan wanneer de bestuurder heeft gezien dat jullie willen oversteken.

Tieners in het verkeer

Gaat je tienerkind zelf naar school toe fietsen? Oefen eerst samen de route naar school als je je zorgen maakt. Eerst op een rustigere dag bijvoorbeeld op zondagochtend. Gaat dit goed? Laat dan je kind alleen fietsen op een doordeweekse middag. Vaak is het in de ochtend het druks in het verkeer.

Laat daarnaast weten aan je kind dat hij of zij moet aangeven wanneer de fiets gebreken vertoont: zijn de banden nog goed opgepompt? Doet de verlichting het nog? Staat het zadel nog op de juiste hoogte afgesteld? Zo niet, maak er een activiteit van om samen de gebreken op te lossen of maak een afspraak voor onderhoud bij één van de fysieke winkels van Fietsvoordeelshop.nl bij jou in de buurt!