Wegdromen op het platteland van Sicilië

26.09.2015 13:30

Vertrek naar het platteland van Sicilië en verblijf op een eeuwenoude ‘azienda’, waar de terracotta muren en felblauwe kozijnen je tegemoet schreeuwen. Of beter gezegd, liefelijk toespreken, want het is hier paradijselijk mooi. Deze boerderij (= azienda) in Xitta, een plaatsje in het noordoosten van Sicilië, is een lust voor het oog en de maag.

Azienda Duca di Castelmonte is in beheer van de zeer vriendelijke en gastvrije Italiaanse familie Curatolo, waarvan Toto de officiële eigenaar is en zijn ‘madre’ voornamelijk de keuken runt. En dat doet ze goed, want god, wat kun je hier lekker eten! Duca di Castelmonte heeft eigen olijfgaarden en citrusbomen en er worden diverse groenten geteeld. Bijna alle maaltijden en producten worden dus bereid met verse ingrediënten. Het ontbijt is bij de kamerprijs inbegrepen en bestaat uit onder andere 2 soorten brood, 3 soorten jam, 2 gebak,  lokale gebakjes, roerei, hardgekookte eieren, spek, koffie, thee, melk en vers geperst sinaasappelsap. Het avondeten zit niet bij de prijs inbegrepen maar is zéér betaalbaar en nog verrukkelijker dan het ontbijt. ‘Madre’ doet iedere avond weer haar best en zorgt voor wijn en heerlijke gerechten in overvloed.

Wat een huiselijk en vertrouwd gevoel geeft, zijn de dieren die op het erf lopen. Jonge poesjes, eenden, pauwen, ezels en honden, roep maar een dier en grote kans dat het hier rondloopt. Verder is er nog een, tennisbaan, speeltuin en grasveld om te voetballen of volleyballen. Genoeg vertier dus voor je kinderen, terwijl jij aan het zwembad hangt met een huiswijntje.  Ze kunnen het erf niet af, dus relax!

Uitjes
Even genoeg van de boerderij?
Op 5 kilometer afstand vind je het romantische centrum van Trapani, met barokke paleizen en oude kerken. Winkelen doe je tussen Via Torrearsa en Piazzetta Cuba.
De Rest van Sicilië is het beste te ontdekken met een huurauto. Tip: plan alleen een eindbestemming en kijk onderweg pas waar je afslaat en welke route je neemt, zo kom je de meest mooie plekken tegen.

LEES OOK: Herfstvakantie in het Bali van Europa: het heuvelachtige landschap van de Algarve

Palermo is één van de meest ontwikkelde steden van Sicilië en tevens ook één van de grootste. Als je hier maar één dag blijft is het een aanrader om een tour te doen met de Cityhopper, zo zie je de mooiste en belangrijkste punten van Palermo binnen één dag.

Vanuit Duca di Catelmonte zijn ook boottochten mogelijk, naar bijvoorbeeld de eilanden Levanzo en Favignana. Naar Favignana kun je zelfs met de eigen rubberboot van Toto!

azienda azienda2 azienda3
slaapkamer zwembad
food
De azienda

favignana en levanzo
Favignana en Levanzo

Palermo en Tripani
Palermo en tripani