10 dingen die je vooral NIET moet doen als je nesteldrang hebt

31.08.2021 06:00

Nesteldrang kan een hardnekkige zwangerschapskwaal zijn en onder invloed van dit fenomeen kun je de raarste dingen gaan doen. Dringend advies: doe deze 10 dingen toch vooral maar niet.

LEES OOK: Had jij ook zo’n last van deze 10 zwangerschapshormonen?

Nesteldrang kan vreemde vormen aannemen, zo rond een maandje of zeven/acht/negen van de zwangerschap. Ik weet er alles van, want ik ben drie weken voor mijn tweeling het levenslicht zag nog verhuisd en liep tot en met de persweeën met een to-do-list te zwaaien. Daarom wat nederig advies van een ervaringsdeskundige: hoe verleidelijk ook, de volgende dingen kun je gewoon beter niet doen.

  1. Een nieuw huis kopen als het oude ook nog groot genoeg is. Op de een of andere manier kan het heel dringend lijken, de aanschaf van een nieuw huis op het moment dat er een plusje te zien is op een zwangerschapstest. Maar trap er niet in! Je kunt die negen maanden zoveel andere leuke dingen doen dan hijgend fietsen van de ene bezichtiging naar de andere, dozen inpakken en klusjesmannen uitfoeteren. Bijvoorbeeld door te genieten van de relatieve rust in jouw universum nu je die baby nog niet hebt uitgepoept. Is er nog ergens een inloopkast in huis waar een babybed in past of kan er wellicht een wieg in het strijkhok? Bewaar het hele gedoe dan lekker voor later.
  2. Verbouwen als het niet per se nodig is. Die verbouwing – ook al zoiets. Is er een kans dat je ook zonder uitgebouwde dakkapel en die nieuwe veranda kunt? Bij twijfel: vraag je af of de baby er baat bij heeft dat ie straks een inloopdouche of nieuwe keuken tot zijn beschikking heeft – of dat het ‘m wellicht allemaal worst zal wezen. Je zou de eerste moeder niet zijn die begint te bevallen terwijl het dak van de zolder er nog niet op zit.
  3. Een verzameling aanleggen. Nesteldrang kan leiden tot verzamelwoede in de breedste zin van het woord. Ik ken een moeder die honderd pakken wc-papier haar huis in sleepte, alsof ze er eigenhandig een nest van ging bouwen. Ook niet handig: tachtig pakken luiers inslaan in maat 1, waar je baby al na twee weken uit blijkt gegroeid, of 27 blikken Nutricia, terwijl je baby alleen maar aan de borst wil lurken. Wil je toch een verzameling aanleggen, ga dan voor een verzameling koffie of chocola. Het is maar een tip.
  4. Een nieuwe bank kopen. Een nieuwe bank kan een MUST lijken als je tonnetje rond bent, maar echt waar: laat ‘m in de etalage staan. Niks komt zo van pas in het eerste jaar moederschap als een ouwe bank. Liefst een die lekker zit, maar waar gerust een paar liter melk overheen kan, een kilo chocoladekruimels (zie vorige punt), een dozijn pindakaasvingers, en eigenlijk is het ook wel handig als je er even snel een poepluier op kunt verschonen.
  5. Witte lakentjes/slabjes/theedoeken of andere wit huishoudtextiel inslaan. Een paar witte babypakjes kunnen nog wel, maar laat de kleur wit verder links liggen, hoe heerlijk smetteloos het er ook uitziet zolang je nog zwanger bent. Witte lakentjes zijn op een goede dag bruin gevlekt, tenzij je er elke week een fles Biotex doorheen wilt jagen. Witte slabjes zijn bedoeld om in te lijsten, niet om te gebruiken – koop gewoon een paar van die felgekleurde Silly Billyz en je bespaart jezelf een hoop frustratie. Witte theedoeken – ben je nou helemaal gek geworden?
  6. Een nieuwe witte bank aanschaffen. Tel punt 4 en punt 5 bij elkaar op en ziehier: de misser der nesteldrangmissers.
  7. Op het keukentrapje balanceren terwijl je op knappen staat. Ook minder handig: aan de slag met agressieve schoonmaakmiddelen, terpentine, de kattenbak en het eigenhandig sjouwen van de verhuisdozen (als je toch niet ontkomt aan die verhuizing). Daar is een heel handig fenomeen voor verzonnen en dat heet delegeren.
  8. Je man van je vervreemden. Natuurlijk kun je een hoop buitensporig gedrag goedpraten onder de noemer ‘hormonen’, maar je wilt liefst nog wel dat hij aan je zijde zit als je gaat bevallen, toch? Dus als hij wat relativerende opmerkingen wil maken die lijnrecht indruisen tegen jouw nesteldranggekte, laat hem dan toch maar uitpraten. Al is het maar voor zijn gemoedsrust.
  9. ’s Nachts de keukenkastjes boenen. Heel verleidelijk, vooral als je niet kunt slapen, maar ik zeg het nog maar eens: je kunt ook genieten van de relatieve rust nu je baby nog niet de scepter zwaait en lekker series gaan kijken.
  10. Alleen nog maar to-do-lijstjes maken. Deed ik wel en dat was enerzijds ook best handig, want ik kon werkelijk niks meer onthouden, maar maak vooral ook een paar fuck-it-lijstjes (de welbekende tegenhanger van de bucket list). Er met de pet naar gooien wordt namelijk een stuk lastiger als je moeder bent. Doe het dus nu met volle overgave en geniet ervan.

P.S. Wat voor merkwaardig nesteldranggedrag vertoonden jullie zoal? Laat het ons weten op Facebook!

LEES OOK: 14 x de bizarre realiteit van het leven met een zwangere vrouw