10 Eerlijke illustraties over de angstige gedachtes die nieuwe moeders kunnen hebben

08.11.2018 04:55
Deze illustraties verwoorden de stille pijn van postnatale depressie

Moeders die te maken hebben (gehad) met postnatale depressie weten dat dit vaak gepaard gaat met gevoelens van eenzaamheid en schuld. En daar wil Karen Kleiman, schrijfster en hoofd van The Postpartum Stress Center, iets aan doen.  

Kleiman heeft verschillende boeken geschreven over postnatale depressie en mentale gezondheid, en is de oprichtster en directrice van een centrum voor vrouwen die kampen met postnatale klachten zoals depressie en extreme onzekerheid. Daarnaast is ze een samenwerking met illustratrice Molly McIntyre begonnen, om illustraties te maken die de stille strijd van postnatale depressie late zien. Haar tekeningen moesten de woorden laten zien die moeders niet uit durven te spreken.

Het doel van de illustraties is het verminderen van het stigma rondom postnatale depressie, en moeders die hiermee te kampen hebben laten zien dat ze niet de enige zijn met deze gevoelens. Kleiman werkt al meer dan dertig jaar met vrouwen met postnatale klachten, maar vindt dat er op het gebied van acceptatie nog een boel verbetering nodig is. ‘Ondanks een toename in de bekendheid en aandacht voor postnatale depressie, zit er nog steeds een taboe op het uitspreken van negatieve gevoelens rondom het moederschap.’ Terwijl het juist belangrijk is dat moeders die deze gevoelens ervaren deze kunnen uiten, en niet in een isolement raken. Kleiman en McIntyre hopen met hun strips een stap in de goede richting te zetten.

Bron: Huffington Post

Lees ook: Moeder steekt met hartverscheurende post over postnatale depressie medemoeders een hart onder de riem