12 Dingen die echt cool zijn aan zwanger zijn

20.08.2022 06:00

Dat je buik een eigen leven leidt en dat je heel veel moet shoppen –zwanger zijn is dus echt heel cool.

Ik geef toe: er valt een hoop af te dingen op het hele concept ‘zwangerschap’. Zo heb je de mensen die de eerste tijd, of gewoon de volledige negen maanden, moeten leven op crackers, slappe thee en de immer valse hoop dat er vandaag eens even niet gekotst hoeft te worden. Gelukkig behoor ik zelf niet tot die categorie maar dan nog. Misschien kwam het doordat iedereen de hele tijd riep ‘Geniet ervan!’ en ik niet altijd wist waarvan dan precies. Toch zeker niet van op zichzelf klein maar wel heel irritant leed als het gevoel dat je drie dagen niet hebt geslapen terwijl het nog maar negen uur ’s ochtends is en de acute dementie waar ik af en toe stapelgek van werd. Om het over het fenomeen maagzuur maar niet te hebben. Maarrr… dat neemt niet weg dat er ook dingen echt heel cool zijn aan zwanger zijn. Dit bijvoorbeeld:

Lees ook: Stapelgek van mijn zwangerschapsdementie.

 1. Een echt KIND

Het idee dat je lichaam een kind maakt – een KIND – en dat dat allemaal maar gewoon gebeurt terwijl jij iets sufs doet als de planten watergeven ofzo, dat is dus echt onbestaanbaar cool.

 1. Heel veel babyshoppen

Je wist het misschien nog niet, maar ongelimiteerd babyshoppen – bij voorkeur online in verband met mogelijke spataderen bij te lang lopen – is dus verplicht voor zwangeren. Naar, heel erg naar. Maar je kunt de baby nou eenmaal niet elke dag in dezelfde romper hijsen, want dat zou zielig zijn.

 1. De bewegende buik

Oké, we geven toe: het is ook een beetje creepy. Lig je een beetje stil te wezen op de bank, blijkt je buik zomaar een eigen leven te leiden. Met ledematen die uitsteken en een babyhoofd dat alle kanten op gaat. Vreemd, maar gaaf.

 1. Mijn wens is uw bevel

Kijk, het is natuurlijk hartstikke zwaar, de hele dag die buik meesjouwen (zelfs al zou je man denken dat je een tikje overdrijft, hij laat het wel uit z’n hoofd om dat daadwerkelijk te zeggen), dus is het niet meer dan normaal dat jij ’s avonds op de bank zit en je man af en aan loopt met kopjes thee en chocola. Veel chocola. Doet-ie graag, de schat.

 1. De zwangerschapstest

Op zichzelf is het doen van een zwangerschapstest niet bijster bijzonder, maar die paar minuten die er zitten tussen de test en de uitslag, die zijn echt leuk (althans, achteraf bezien, als de test positief uitslaat). Want je realiseert je dat je leven misschien op het punt staat voor altijd te veranderen, maar je weet het nog niet zeker en terwijl je jezelf er met uiterste krachtsinspanning van weerhoudt stiekem vroegtijdig te kijken, bedenk je hoe extreem gaaf het zou zijn als die test zo meteen eens even een extra plus of streep of wat dan ook vertoont. En dan is daar het moment dat je mag gaan kijken en blijkt-ie positief en dat is naast extreem bizar ook extreem cool.

 1. De niet-huilende baby

Hoe cool dit is, ga je pas achteraf beseffen. Want je gaat heel soms best wel een beetje terugverlangen naar de tijd dat je al wel een soort van baby had – weliswaar binnenboord, maar toch – maar dat die nog geen seconde tijd kostte. En ook nooit huilde.

 1. Verplicht op Pinterest

Je kunt de baby moeilijk in een afgeragd hok leggen, dus zal je helaas uren op Pinterest moeten doorbrengen. Inspiratie opdoen. Het is niet anders.

 1. Het perfecte excuus

Als je toevallig even helemaal geen zin hebt om te sporten / het huishouden te doen / af te spreken met die kennis die altijd zo claimerig is, dan heb je mooi het perfecte excuus in handen. Mompel iets over zwanger en moe en geen hond durft er nog iets van te zeggen.

 1. Kom maar door

En als je toch aan het mompelen bent: dit geldt ook wanneer je plotseling wordt overvallen door een enorme trek in worstenbroodjes / snoepbanaantjes / gekartelde paprikachips / eierkoeken met slagroom. Uiteraard zal je dit allemaal moeten eten. De baby, hè, de baby.

 1. Met z’n tweeën

Dat je altijd met z’n tweeën bent, ook als je ’s avonds laat in de regen van de bus naar huis loopt of op een soortgelijk ongezellig moment, is soms gewoon ineens heel erg leuk. Net als gezellig schopjes (lees: karatetrappen) tijdens een saaie bespreking ofzo.

 1. In het nieuw

Je kunt het best een paar maanden proberen, maar er komt een moment dat het echt gênant / ongemakkelijk / onmogelijk begint te worden om in je normale kleren te lopen. Om te voorkomen dat je eruit komt te zien als een rollade in een te krappe verpakking, moet je dus wel los met shoppen. En ja, technisch gezien kon je je oude tassen nog wel gebruiken, maar die staan natuurlijk voor geen meter bij je nieuwe kleren, dus die moet je ook nieuw.

 1. Lekker belangrijk

Een vergadering die drie uur uitloopt, een sneer van een toch al onaardige collega, een weigerende computer, een slome bejaarde in de rij van de supermarkt terwijl je nog 3052 dingen moet doen – er zijn zo van die op zichzelf kleine maar toch zeer irritante ergernis-dingetjes die je dag aardig kunnen bederven. Maar nu niet meer, want nu heb je altijd Iets Belangrijkers om je druk om te maken. Niet dat je je nooit meer ergert, maar ach, kan jou het eigenlijk allemaal schelen, er is maar één ding dat er echt toe doet. Wel zo verhelderend.

Hé psssstt… Wij hebben trouwens een geweldige Sint-tip voor je (schoon)moeder!

 

Lees ook: 21 Dingen die zwangerschapsverlof wél leuk maken.