7 Soorten hormonen die je bonus krijgt bij je zwangerschap – en die niet in de boeken staan

13.02.2022 06:00

Oestrogeen, progesteron, HCG: allemaal hormonen die dingen doen met je lichaam vanaf het moment dat je zwanger bent. Maar dat je ook last krijgt van deze hormonen, dát vertellen ze je er in de boekjes niet bij. Helter Skelter!

 1. Het zwelhormoon
  Ook als je niet voor twee eet, komt er een moment in de zwangerschap dat je opzwelt als een ballon. Of, wat ook kan gebeuren, dat je last krijgt van plaatselijke zwelhormonen: dat je in principe best slank blijft, maar wel de voeten van Shrek ontwikkelt of hamsterwangen of borsten waar je u tegen zegt. Niets aan de hand. Zodra de baby er is smelt alles er weer in noodtempo vanaf.
 2. Het jankhormoon
  Ja, die kraamtranen, dat lees je wel in de boekjes, een beetje eufemistisch zo van: ‘Op de derde dag na de bevalling kun je een beetje traantjes laten’. Vergeten ze er alleen bij te zeggen dat je dan al émmers hebt geplengd tijdens je zwangerschap bij het zien van elk dottig, schattig, harig, lievig konijntje/peutertje/filmpje dat voorbij kwam.
 3. Het Hema-hormoon
  Hier hebben de boekjes het dus ook niet over, maar Hema wist het stiekem al sinds 1876: hoe graag de zwangere vrouw alles haar vers geverfde en gepimpte hol in sleept. En dus sta je tijdens je zwangerschap minstens een keer per week in de Hema, voor rompertjes, slabbetjes, schattige speenopbergers, hydrofielluiers, pakjes, mutsjes, zwembroekjes en shirtjes, naveldoekjes, neuszuigertjes, matrasbeschermers, aankleedkussen, hoes voor aankleedkussen, en ga zo maar door en ga zo maar door.
 4. Het roofdierhormoon
  Af en toe komt het beest in je naar boven en móét er iets gegeten worden wat op dat moment natuurlijk niet voorradig is in je kast. Denk aan: scones (midden in de nacht), bami (om 8 uur ’s ochtends) of mayonaise (al-tijd). Als een roofdier moet je je lusten bevredigen en dat betekent dat die arme man van je voor het krieken in je favoriete snackbar staat.
 5. Het vergeethormoon
  Je portemonnee in de winkelwagen laten liggen, je dreumes vergeten bij je schoonmoeder, meedoen aan de Nationale I.Q. test en slechts 66 erbarmelijke puntjes scoren: maak je geen zorgen, ze komen echt terug, je geheugen en analytisch vermogen, alleen nu even niet. Nog lang niet. Sorry.
 6. Het mannenmanierenhormoon
  Ga je altijd chic, vrouwelijk, sophisticated door het leven? Jammer joh, zelfs de vrouwelijkste vrouw, zoals Tanja, verandert in een boerend, schetend, onderuitgezakt stuk vreten. Die baby moet groeien en daar zijn je vrouwelijke charmes de dupe van.
 7. Het informatiehormoon
  Alles, alles, álles wil je weten, en dat terwijl je geheugen een zeef is op dit moment. Een rare combinatie. Hoe dan ook, je hebt 24 soorten apps op je telefoon om de groei van je vruchtje in de gaten te houden, leest alles wat los en vast zit en tegen de tijd dat de baby er is, ben je alles weer vergeten. Oeps!

En, zijn er nog meer hormonen die we vergeten zijn? Laat het ons weten op onze Facebook-pagina!