Aan deze regels moesten zwangere vrouwen uit de jaren 50 zich houden

11.12.2018 04:55

Als je je even down voelt, het leven met kinderen best wel lastig vindt en je je afvraagt hoe je de dag gaat overleven met je bevlekte trui en een krijsende peuter aan je been; lees dan even door. Hieronder staan een aantal regels waar de vrouwen die in de jaren 50 of eerder moeder werden zich moesten houden. 

1. Er waren nog geen zwangerschapstesten, als je wilde uitvinden of je zwanger was moest je een monster van je urine nemen en deze naar het laboratorium laten sturen. Deze urine zou dan in een konijn worden gespoten (???) en als het konijn doodging, zou je zwanger zijn. In het engels is hier zelfs een uitdrukking uit gekomen: “the rabbit done died”


via GIPHY

2. Het werd totaal niet afgeraden te roken of te drinken tijdens je zwangerschap. Het kon zelfs voorkomen dat je arts je een sigaret aanbood in de spreekkamer!


via GIPHY

3. Als je zwanger was, was je waarschijnlijk zó fragiel dat eigenlijk werd aangeraden voornamelijk op bed te liggen. Zwangere vrouwen mochten ook geen dingen pakken die zich boven hun hoofd bevonden want dit zou misschien wel de navelstreng doen laten knappen.

via GIPHY

4. Het werd tijdens je zwangerschap ten strengste afgeraden om op koud cement te gaan zitten, want dit zou aambeien veroorzaken. We hebben er zelf weinig voorstelling van wanneer dit koude cement op je pad zou komen, maar misschien is dat beter te begrijpen als je uit die tijd komt.

via GIPHY

5. Als je te veel aankwam tijdens je zwangerschap kreeg je een dieetpil die de ‘black beauty’ werd genoemd


via GIPHY

6. Als je in het verleden een miskraam had kwam je in een hoge risicogroep en kreeg je ‘Thalidomide’ tijdens je zwangerschap. Tegenwoordig zijn we er achter dat dit aangeboren afwijkingen veroorzaakte en vaak resulteerde in missende ledematen.


via GIPHY 

7. Je werd geacht niet naar begrafenissen te gaan, dit werd gezien als ordinair wanneer je zelf zwanger was van een baby.

via GIPHY

8. Na de bevalling bleef je minstens een week in het ziekenhuis

via GIPHY

9. Als je over de uitgerekende datum heen kwam werd er geadviseerd bij je echtgenoot in de auto te stappen en over een hobbelige weg te gaan rijden. Dit zou de bevalling opwekken.

via GIPHY

10. Na de bevalling mochten de echtgenoot en de familie niet dichtbij komen tot jij en de baby helemaal schoongemaakt en opgelapt waren.

via GIPHY

11. Er werd geloofd dat vrouwen geen pijn mochten lijden tijdens de zwangerschap en ze werden vaak volledig bedwelmd met een verdovingsmiddel

via GIPHY

12. In het ziekenhuis mocht de moeder de baby slechts zien tijdens het flesvoeden (borstvoeding werd niet aangeraden)

via GIPHY

13. Vaders en familie mochten de baby ook nog eens alleen zien door een raampje op de kinderafdeling

via GIPHY

14. Vanwege infectierisico mocht er de eerste maanden geen bezoek aan huis komen


via GIPHY

15. De baby mocht ook niet het huis uit, althans, tot de baby was gedoopt.

via GIPHY

Lees ook: Deze ouders leggen uit hoe moeilijk onze vroeger kindertijd was (GEEN NETFLIX!?)