
De placenta: het vergeten orgaan waar niemand over praat

Je hebt net een baby op de wereld gezet, maar je bevalling is nog niet voorbij. De placenta, het orgaan dat je baby negen maanden lang heeft gevoed, moet er nog uit. Maar hoe werkt dat eigenlijk? En waarom wordt er zo weinig over gesproken? De placenta verdient meer aandacht dan alleen een medische voetnoot.
Wat gebeurt er met de placenta na de bevalling?
Na de geboorte van je baby moet je lichaam nog één laatste taak uitvoeren: het uitdrijven van de placenta. Dit wordt de nageboorte genoemd en gebeurt meestal binnen 30 minuten na de bevalling. Er zijn twee manieren waarop dit kan gebeuren:
- Spontane placenta-uitdrijving: Je baarmoeder trekt samen en de placenta komt vanzelf los.
- Handmatige verwijdering: Soms komt de placenta niet goed los, waardoor medische hulp nodig is om hem te verwijderen.
Wanneer kan de placenta problemen veroorzaken?
1. Placenta blijft vastzitten
Als de placenta niet vanzelf loslaat, kan er sprake zijn van een placenta retentia. Dit kan gevaarlijk zijn, omdat het tot overmatig bloedverlies kan leiden. Soms is een medische ingreep nodig om hem handmatig te verwijderen.
2. Hevig bloedverlies
Soms trekt de baarmoeder niet goed samen na de geboorte, wat kan leiden tot een postpartum bloeding. In ernstige gevallen is extra medicatie of zelfs een operatie nodig.
3. Placenta restweefsel
Als een klein stukje van de placenta in de baarmoeder achterblijft, kan dit infecties en langdurig bloedverlies veroorzaken. Dit moet medisch worden behandeld.
Wat kun je doen met de placenta?
In veel ziekenhuizen wordt de placenta gewoon weggegooid, maar sommige vrouwen kiezen ervoor om er iets mee te doen:
- Capsules laten maken: Sommige moeders laten hun placenta drogen en in capsules verwerken, omdat ze geloven dat dit helpt bij herstel en hormoonbalans.
- Placentaprint maken: Een kunstzinnige afdruk van je placenta op papier als herinnering.
- Planten onder een boom: In sommige culturen wordt de placenta begraven onder een boom als symbool voor nieuw leven.
Wat als je er niets mee wilt?
Dat is ook helemaal prima. Niet elke moeder voelt een emotionele band met haar placenta, en dat hoeft ook niet. Maar het kan wél fijn zijn om te weten wat er precies gebeurt met dit orgaan dat zo’n belangrijke rol heeft gespeeld in je zwangerschap.
De placenta verdient meer aandacht
Of je hem nu laat onderzoeken, begraaft of gewoon blij bent dat hij eruit is – de placenta is een fascinerend onderdeel van het geboorteproces. Door er meer over te weten, kun je bewuster kiezen wat je ermee wilt doen en beter begrijpen wat er tijdens de bevalling met je lichaam gebeurt.
Lees ook: Verschillende libido’s in een relatie: wat als de één meer zin heeft dan de ander?