De raarste vragen die je verloskundige stelt

23.06.2023 14:10
Vragen van verloskundige

Als je zwanger bent, is geen enkele band intiemer dan die met de verloskundige. Oké, die met je ongeboren kroost misschien. Maar het is ook wel logisch dat de ‘vk’ weet hoe de vlag er negen maanden lang bij hangt. Wil je een kind, dan moet je bereid zijn de schaamte een beetje voorbij te gaan – al ruim voor de bevalling.

Bijvoorbeeld wanneer er tijdens een controle dit gevraagd aan je gevraagd wordt:

 1. “En, hoe gaat het met het poepen? Gaat dat nog een beetje lekker?” Op zich een heel terechte vraag, aangezien constipatie een zwangerschapskwaal pur sang is en dat best wat ongemak veroorzaakt. Maar het is toch niet heel prettig om de doorstroom van je darmen uit de doeken te moeten doen met je vriend of schoonmoeder in de stoel naast je.
 2. “Hoe voelt je onderkantje aan? Geen last van jeuk… of schimmels?” Echt, ik ben heus niet preuts aangelegd, maar de well-being van mijn lappenmandje bespreken met iemand waarmee ik niet net een halve fles Merlot achterover heb geslagen, hoeft nou ook weer niet persé.
 3. “Heb je misschien net seks gehad?” Na het hebben van een rondje harde buiken terwijl je nog niet eens 20 weken zwanger bent en dus daarom toch maar even naar de praktijk gebeld hebt. En inderdaad, de spijker op z’n kop. Want dat effect kan het bedrijven van de liefde namelijk inderdaad wel hebben als er een verstekeling in je baarmoeder zit. Maar om nou aan die zachtaardige Mies te moeten vertellen dat je inderdaad net enorm van bil gegaan bent, dat is misschien toch net iets teveel informatie.
 4. “Heb je al nagedacht over anticonceptie voor straks?” Eh, nou nee… Misschien nog even die laatste 3 maanden door? En trouwens, grote kans dat die bevalling daarna in ieder geval de eerste tijd bescherming genoeg is.
 5. “Hoe is het met jullie seksleven?” Ook weer heel lief bedoeld en wederom geen vreemde vraag, omdat seks nou eenmaal best vaak een beladen ding wordt tijdens de zwangerschap. Maar toch, om nou uitgebreid je escapades tussen de lakens uit de doeken te doen.
 6. “Ziet je afscheiding er een beetje normaal uit?”
  Normaal? Wat betekent dat dan? Wil je een gedetailleerde beschrijving, een monstertje of is zoiets als “Nou, gewoon, wit en plakkerig” afdoende?
 7. “Hoe is het met je tepels? Want als die gevoelig zijn, hebben we daar wel een zalfje voor.”
  Je moet al praten over je ontlastingspatroon, je al dan niet jeukende onderkantje en je seksdrive, dus mogen we die tepels alsjeblieft voor onszelf houden?
 8. “Wat dacht je van haptonomisch bevallen?”
  *krekels*