De dingen die je echt tijdens je verlof moet doen (voor je eerste kind zich aandient)

19.06.2022 06:00
verlof

Dit zei een collega tegen Maartje toen ze zwanger was van haar oudste dochter. ‘Ga zes weken voor je uitgerekende datum met verlof, en niet vier.’ Zes weken leek Maartje wat overdreven, zei ze tegen haar collega. Waarop deze een rake uitspraak deed: ‘Dit zijn de laatste zes weken die je de komende twintig jaar voor jezelf hebt.’ Dus, benut je verlof. Want voor je het weet ben je twintig jaar verder. 

Lees ook: Femkes vrije dag (of hoe je om 9 uur ’s morgen al kan naar een glas wijn kan verlangen)

Vijf jaar later kan ik zeggen dat ze het – in ieder geval voor het eerste kwart van die twintig jaar – bij het rechte eind had. Want tijdens de verlofweken voor de bevalling kan je natuurlijk gevoelsmatig vanwege je olifantenlijf heel weinig. Maar eigenlijk kan alles nog.

1)   Neem een voetmassage. Wat mij betreft verplicht voor iedereen die met verlof gaat. Liefst elke week op dinsdagochtend, nadat je op je dooie gemakje thuis in stilte bent opgestaan.

 2)   Ga uitgebreid in bad. Met uitgebreid bedoel ik: minimaal drie a vier uur achter elkaar. Terwijl je Adele of Amy Winehouse op volume 8000 draait. Meezingen mag.

 3)   Bel je moeder. Want zij weet wat je doormaakt. En moeders zijn nu eenmaal altijd blij als je belt.

 4)   Lunch bij je man op zijn werk. Dit is de enige keer in je leven dat je zonder je te schamen op zijn kantoor kunt verschijnen in een roze flanellen joggingpak.

 5)   Bezoek de bioscoop (maal 12). Waarom zou je tijdens die stille weken voor de bevalling niet twee keer per week naar de film kunnen? Serieus, naar de Babydump en Prenatal ben je waarschijnlijk al vaak genoeg geweest.

 6)   Bekijk en bevoel de babykleertjes die klaarliggen in de kast. Nu zijn ze nog kraakhelder wit, en schoon. Straks niet meer.

 7)   Ga tussen de middag naar bed. Elke dag. Met een boek, een tijdschrift, een grote bak supermarkthuzarensalade of ijs. Of met je partner natuurlijk.

 8)   Dineer in een restaurant alsof je een Romeinse keizer bent. Ik bedoel: chic, overdreven, duur en lang. Straks vliegt het geld eruit. Dus doe jezelf een plezier en zet de euro’s apart die je in de toekomst zonder te blozen in een week aan de crèche uitgeeft. En geef het uit aan je eigen ‘laatste’ avondmaal.

9)   Boek voor op de uitgerekende datum de kapper. Want werkelijk, hoeveel vrouwen krijgen hun eerste kind nou precies op de uitgerekende datum? Dus zorg maar dat je iets leuks te doen hebt, die dag. Niets beter dan hoogzwanger achterover leunen terwijl de kapper je haren wast. Bijkomend voordeel: als je gauw daarna je baby werpt, zit je haar leuk op de bevallingsfoto’s.

10)    Maak een fietstochtje. Oké, je gaat niet meer als Alberto Contador de bocht door, maar je kúnt nu tenminste nog fietsen. Denk hier maar aan terug als je straks de  eerste keer na de bevalling op je fietszadel plaats neemt.

Lees ook: 22 Mythes over zwangerschapsverlof