Hoera, een zindelijk kind! Maar dan begint het billen afvegen…

26.09.2018 11:00

Vala is bijna uit de luiers. Haar dochter Arwen van 2 jaar toont sinds kort interesse voor de wc. Daar is ze heel blij mee, maar zo’n peuter op de pot heeft ook zo z’n nadelen.

Och, wat was ik blij toen mijn oudste dochter zindelijk was. Juichend doneerde ik de laatste ongebruikte luiers aan een andere moederen ging alvast schoenen kopen van het geld dat ik weliswaar nog niet daadwerkelijk op mijn rekening had staan, maar wat ik nu zou gaan overhouden. En toen bleek ik zwanger van de derde. Kon ik dus alsnog naar het Kruidvat ipv naar de schoenenwinkel. Inmiddels is Arwen 2 jaar en tot mijn grote vreugde heeft ze sinds kort de wc ontdekt. En het gaat gestaag! De luiers blijven steeds vaker droog en schoon en mijn man en ik staan als idioten te klappen naast de pot als onze dochter er apetrots een drol in plonst. Er is licht aan het eind van de tunnel mensen, ik kan het leer van die nieuwe schoenen al bijna ruiken!

Maar, op de een of andere manier vind ik de billen van een peuter afvegen vaak nog ‘lastiger’ dat die van een baby.   Peuterpoep is namelijk om de één of andere duistere reden altijd van een zeer hardnekkige consistentie die zich ogenblikkelijk aan het huidje van je kind hecht. Echter, aldoende leert men en deze derde keer kom ik beter beslagen ten ijs. Arwen hoeft zich het toiletleed dat haar oudere broer en zus hebben moeten doorstaan niet meer te laten welgevallen. Inmiddels heb ik namelijk geleerd hoe een peuter z’n perzikhuidje behoudt als-ie van luiers naar onderbroekjes gaat:

* Neem de tijd voor het toiletbezoek.Hoe meer ontspannen je kind is, hoe minder hij z’n lijfje ook zal aanspannen. Resultaat: de ontlasting komt er makkelijk uit en wordt niet door persen met samengeknepen billetjes over het hele kontje verspreid. Lees desnoods een boekje voor als je kind op de wc zit.

* Zorg altijd voor een dun laagje vaseline op de billen. Hierdoor valt de poep er als het ware af en gaat dus niet op de huid kleven. Scheelt een hoop geveeg.

* Gebruik vochtig toiletpapier. Als de ergste viezigheid weg is met toiletpapier kan vochtig toiletpapier uitkomst bieden. Je haalt met één doekje makkelijk alle restjes mee weg en dat bespaart heel wat wc-papier. Bovendien geeft het kinderen het gevoel dat ze echt helemaal schoon zijn en het voorkomt sporen in de onderbroekjes (waar veel kinderen zich voor schamen). Gewoon een pakje naast de toiletrol neerleggen en vanaf het begin leren dat ze eerst met droog toiletpapier en daarna met vochtig moet vegen. Jong geleerd is tenslotte oud gedaan. En trouwens, zelf van de wc afkomen met een frisse kont is ook fijn, toch?

* Koop een brilverkleiner. Dat zit namelijk een stuk relaxter voor zo’n kleintje, dan dat-ie half in zo’n grote pot hangt, of jij je kind er een soort van boven moet hangen. Dat komt het eerder genoemde ontspannen ten goede. Bijkomend voordeel: je slaat de potjesfase over (en hoeft dus nooit met een drol in zo’n potje rond te lopen).

* Zet een bankje of een krukje voor de wc. Hierop kan je kind dan z’n voeten zetten, zodat z’n beentjes niet zo onhandig in de lucht bungelen. Dat zit namelijk helemaal niet lekker, waardoor een kind ook weer onnodige spanning in z’n lijf krijgt en bijvoorbeeld niet goed uit kan plassen, of teveel druk gaat zetten als het moet poepen.

* Veeg vooral niet te hard. De kinderhuid is teer en wc-papier vaak relatief stug. Rigoureus vegen zorgt gemakkelijk voor irritatie. Dat is niet alleen pijnlijk, je loopt ook nog eens de kans dat je kind er angst om te poepen aan overhoudt, omdat het bang is dat zijn billen weer pijn gaan doen. Ook hier kan vochtig toiletpapier uitkomst bieden. Je hoeft minder hard te vegen om de tere huid schoon te krijgen en je hebt maar één doekje nodig. En het ruikt nog lekker ook (niet onbelangrijk).

Ik durf nog niet al te vroeg te juichen, want iedere doorgewinterde ouder weet dat een paar succesvolle toiletbezoekjes nog niet betekenen dat je de luiers ritueel kunt verbranden. Maar het begin is er. Dus ik kan best alvast even gaan kijken bij de schoenenwinkel…

Wij hebben dit artikel samen met Edet Vochtig Toiletpapier geschreven. Dit toiletpapier is ontzettend fijn om te gebruiken na droog toiletpapier en geeft je een fris een schoon gevoel. En het is niet alleen voor kinderen, maar gewoon voor iedereen! Elk pakje heeft tegenwoordig een hersluitbaar deksel, waardoor het papier vochtig blijft tot aan het laatste velletje. Het vochtige toiletpapier van Edit is biologisch afbreekbaar en veilig voor de riolering, je kunt ze dus gewoon doorspoelen.  Lees hier meer

Edet Vochtig Toiletpapier is verkrijgbaar in de geuren  Kamille, Aloe Vera en Amandel.