Het tragische lot van je prachtige haar na de bevalling (en wat je ertegen kunt doen)

30.04.2019 10:17

Tijdens haar zwangerschap werd Femke’s haar ongekend dik en glanzend. Maar in de maanden na de bevalling bleef er van die volle bos maar weinig over. Tot groot verdriet van Femke. Haar moeder kwam met de oplossing… en die was simpeler dan verwacht.

Hoewel ik geen stralende zwangere was, straalde er één ding wel de pan uit. Mijn haar. Nooit tevoren was het zo dik en glanzend als in de maanden dat de kleine Max nog in mijn buik huisde. Mijn man verwonderde zich er elke avond over. Dan pakte hij mijn paardenstaart vast en zei: “Ik denk dat deze staart wel twee keer zo dik is als voordat je zwanger was.” Hij had gelijk: het verschil was opvallend.En mijn haar viel ook zo fijn. Ik heb nooit krullen of golven gehad, maar van het een op het andere moment zat er een soort modellerige golf in mijn haar. Als ik in de spiegel keek, kon ik niet anders dan glimlachen naar mezelf.

Op de eerste foto’s nadat Max geboren was, zit mijn haar nog steeds opperbest, maar naarmate de maanden verstrijken zie je in zijn babyboek dat mamma’s haar beetje bij beetje minder glanst en aan dikte verliest. Mijn borstel zat na het borstelen steevast helemaal vol met haar en onder de douche zag ik hele plukken het riool in verdwijnen. Treurig staarde ik de resten van mijn modelligere coupe na, terwijl ik overwoog of die prachtige lokken een tweede zwangerschap waard zouden zijn. Dat nou ook weer net niet, besloot ik.

Ik dacht dat de tijd van de volle bos voor altijd achter me zou liggen en beklaagde me erover tegen mijn moeder. Zij schudde haar hoofd en zei: “Kind, je weet toch wel dat je daar vitamines voor kunt slikken?” Ik had er ooit wel eens iets over gehoord, maar ik dacht dat dat allemaal onzin was. Goede shampoos kopen, dat deed ik, en borstelen, borstelen, borstelen. Maar pillen slikken?

“Jahoor”, ging ze verder, “je hebt speciale tabletten voor haar, huid en nagels. Ga dat maar eens kopen en dan hoor ik over een paar weken wel of je je haar nog steeds zo afschuwelijk vindt.” Gedwee kocht ik de pillen. In eerste instantie merkte ik niet zo veel, maar ik bleef braaf slikken. Elke dag bij het ontbijt nam ik een tablet. Na ongeveer een maand stond ik voor de spiegel mijn tanden te poetsen, toen mijn man ineens zei: “Ben je naar de kapper geweest, je haar ziet er zo goed uit?”

En verdomd! Ik keek eens goed, en mijn haar zag er inderdaad voller uit. Glanzender ook. En nu ik erover nadacht, leek mijn huid er ook frisser uit te zien (best knap, als je bedenkt dat ik op dat moment een drie maanden oude baby had). Voorlopig slik ik nog even door. Is toch net makkelijker dan meteen een tweede erachteraan.

Wij schreven dit artikel samen met Swisse, maar de inhoud is 100% van ons. Swisse Ultiplus Haar
Huid Nagels Tabletten ondersteunt gezond haar, een stralende huid en sterke nagels. De tabletten zijn van hoge kwaliteit en ondersteunen je op allerlei fronten, namelijk:

 • Zink helpt bij het gezond houden van de huid, het haar en de nagels.
 • Biotine is goed voor de conditie van het haar, het houdt je haren sterk en helpt bij de
  verzorging van de huid van binnenuit.
 • Collageenvorming: Vitamine C is van belang voor de vorming van collageen wat de
  stevigheid van de huid ondersteunt. Vitamine C helpt bij de verzorging van de huid van
  binnenuit.
 • Oxidatieve schade: Vitamine C en zink helpen lichaamscellen te beschermen tegen
  invloeden van buitenaf.

Volg Swisse ook op Instagram voor leuke acties.