Hoe verberg je een prille zwangerschap tijdens het kerstdiner?

23.12.2019 18:30

Nee, lieve mensen ik ben niet zwanger. Ik herhaal: ik ben NIET zwanger. Maar het houdt me wel bezig, dat zwanger zijn. Komt omdat ik momenteel opvallend veel net-zwangeren om me heen heb.

De een heeft het nieuws al aan de grote klok gehangen. De ander is van plan om tijdens het kerstdiner even’ ting-ting-ting’ met het lepeltje tegen het champagneglas’ te tikken en zo het nieuws wereldkundig te maken. De derde is nog maar heel pril zwanger en zwijgt voorlopig als het graf. Pas met 12 weken wil ze aan familie en vrienden dat er een junior op komst is (dat ik het wél al weet was dan ook niet de bedoeling. Maar ja, dan had ze haar plotseling toegenomen boezem maar beter moeten verbergen en geen ice tea moeten bestellen in plaats van haar geliefde cabernet sauvignon. Een plus een is twee).

Maar goed, deze vriendin, laten we haar A. noemen, wil de zwangerschap nog even voor zichzelf houden. Lijkt me rond deze periode nog best een opgave, want: kerst = wijn  en oud en nieuw = nog meer wijn plus champagne. En vriendin A. is iemand die van wijn houdt. En van champagne. En van Franse beschimmelde kaasjes (ook iets waar je tijdens de feestdagen doorgaans  meer van eet dan je lief is). Allemaal dingen die ze nu moet laten staan. Één oplettende tante aan de kerstdis en the word is out.

Hopelijk kunnen onderstaande tips vriendin A. veilig  door de feestdagen heen loodsen:

Verzin een ziekte
Tijdens het kerstdiner is er altijd die iets te luidruchtige neef. Pas op. Het lijkt alsof hij voornamelijk met zichzelf bezig is, maar ondertussen ziet hij alles. Dat je appelsap drinkt in plaats van wijn, bijvoorbeeld. Voor je het weet brult hij over tafel: ‘Hé, je drinkt niet! Zwanger?’ Dit voorkom je door bij binnenkomst te zeggen dat  je zwaar verkouden bent. Houd een zakdoek tegen je neus geklemd en kuch een paar keer hardop. Wil je het helemaal geloofwaardig laten lijken, houd dan vlak voor binnenkomst een gepelde ui onder je neus. Waterige ogen en een snotterige neus gegarandeerd. Iedereen zal begrijpen dat jij vanavond geen zin hebt in wijn. En anders zeg je dat je aan de antibiotica zit vanwege een hardnekkige blaasontsteking.

Doe alsof je een lel van een kater hebt
Zet je donkerste zonnebril op en verzucht op dramatische toon dat je gisteravond iets te diep in het glaasje hebt gekeken. Je kunt geen wijn meer zien. Vervolgens laat je “per ongeluk” een strip Alka Seltzer uit je clutch vallen.  

Drink gezellig mee (maar giet de alcohol ongezien in de plantenbak)
Toegegeven, aan tafel is deze methode nogal risicovol, maar tijdens een borrel kan die prima. Accepteer gewoon dat glas wijn. Tijdens een gesprek zijn mensen vaak zo druk met zichzelf dat ze niet doorhebben dat je glas na een half uur nog altijd vol is. Zorg dat je in de buurt van een plantenbak staat, zodat je in een onbewaakt ogenblik de inhoud van je glas daarin kunt legen.

Kies de juiste outfit
Een licht opbollend buikje te verhullen? Bewaar die loeistrakke glitterjurk voor volgend jaar. Of beter nog: gooi ‘m maar meteen weg. De kans is groot dat je, eenmaal bevallen en voorzien van een “nieuw figuur” je kledingstijl ietwat aanpast. Gelukkig zijn er genoeg stijlvolle en vrouwelijke feestjurken waarin je met een gerust hart kunt uitbuiken. Zonder dat het opvalt.

Zorg voor een medeplichtige
Schakel iemand in die je het nieuws toevertrouwt. Deze persoon kan je mooi helpen bij het ongezien wegwerken van de alcohol.  Of het gesprek ‘plots’ een andere wending geven, zodra iemand opmerkt dat je niet drinkt. ‘Iemand The Voice gisteren gezien?’

LEES OOK: Vieze dingen die alle moeders doen (zonder blikken of blozen)