Na twee jaar nog steeds baringspijn is niet uitzonderlijk

19.01.2016 04:59

Je dacht van de helse pijn af te zijn zodra je je kind op de wereld hebt gezet, maar dat blijkt voor een grote groep vrouwen niet op te gaan. Één op de tien vrouwen heeft na ruim twee jaar nog steeds last van pijn, blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum.

De bekkenpijn, rugpijn en pijnlijke buikklachten zijn vaak zelfs zo erg dat de vrouwen zich ziek moeten melden op het werk, of niet in staat zijn alledaagse dingen te doen. De Leidse anesthesioloog dokter Dahan heeft 500 vrouwen onderzocht en is zelf geschrokken van het hoge aantal dat na de bevalling nog kampt met pijn. Het maakt hierbij niet uit of het om een natuurlijke bevalling of een keizersnede ging. Dahan zegt in de Telegraaf dat de aanhoudende pijn ook vaak gepaard gaat met depressie en angstige klachten. Ja, ruim twee jaar permanent het gevoel hebben dat je aan het bevallen bent is inderdaad nogal slopend.

In Nederland worden per jaar zo’n 175.000 tot 180.000 babies geboren. Dit betekent dus dat er zo’n 18.000 vrouwen na de bevalling nog steeds rondlopen met baringspijn. Een paracetamolletje is hier niet meer tegen opgewassen, dus de onderzoekers gaan een nieuwe studie doen om de oorzaken beter te begrijpen, en hopelijk vinden ze snel een manier om het te voorkomen.

Lees ook: Net bevallen? Dan zegt iedereen dit tegen je (ja, echt iederéén…).