Nieuws: medicatie bij hoge bloeddruk zwangeren mag wel!

03.02.2015 13:40

Voor zwangere vrouwen die kampen met een hoge bloeddruk was er tot nu toe niets om die bloeddruk naar beneden te krijgen. Medicijngebruik zou gevaarlijk zijn voor het kind. Maar goed nieuws: ook zwangeren mogen nu een pilletje slikken in geval van hoge bloeddruk. De baby loopt geen risico.

Een milde of matig verhoogde bloeddruk bij zwangere vrouwen wordt niet of laat behandeld. Dat komt omdat de artsen bang zijn voor mogelijke groeiproblemen voor het ongeboren kind. Uit een internationaal onderzoek in vijftien landen (het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam coördineert het Nederlandse deel) blijkt nu dat de baby helemaal geen schade ondervindt van de medicatie.

Ongeveer acht procent van de zwangere vrouwen krijgt in de zesendertigste week van de zwangerschap te maken met een te hoge bloeddruk. Voor hen geldt dat zij op latere leeftijd twee keer meer kans hebben op hart- en vaatziekten. Daarbij lopen zwangere vrouwen met een hoge bloeddruk het risico dat ze een zwangerschapsvergiftiging krijgen. Gelukkig mogen zij nu gewoon bloeddrukverlagende middelen slikken. Een hele opluchting.

 

Foto: iStock