Waarom het leuk is het geslacht van je baby geheim te houden tot de geboorte

17.10.2022 18:00

Gender reveal party’s, filmpjes van het aansnijden van een gendertaart, compleet met vlaggetjes, toeters en bellen: hipper kan niet. Maar er zijn ook redenen om het geslacht van je baby tot het einde toe geheim te houden. Komen ze!

LEES OOK: Had jij ook Gender Disappointment? (En waarom dat echt niet erg is)

1. Vanwege de oude mythes
Het is fascinerend om mensen je te laten voorspellen wat het geslacht is van de baby die je in je buik draagt. Als je veel zoet eet is het een meisje, als je laag draagt een jongen, als die ketting met zo’n zilverkleurige bal van links naar recht zwaait dan is het een jongen (of was het nou een meisje?), als je lelijk wordt dan is het een meisje (want zij ontneemt je je schoonheid) en ga zo maar door. Let vooral ook op de reacties van mensen als ze op babybezoek komen: “Ik zéi het: een meisje!!!” (“uhm, nee, je zei een jongen…maar whatever!”)

2. Geen gezeur over stereotypen
“Ooooh, krijg je een jongetje? Nou, dat wordt dan een voetballertje, hè? Net als zijn vader” of “Is de verzameling poppen al aangelegd?” of “Och, nou, die man van jou wordt straks helemaal gek van dat vrouwenhuishouden waarin hij woont.” Het zijn allemaal van die clichématige opmerkingen en de helft van de tijd zijn ze ook gewoon flauw en niet waar. Als je zwanger bent, is het alleen maar beter om dit soort commentaar niet aan te hoeven horen, dat komt vanzelf wel als je de hele goegemeente aan je kraambed hebt zitten.

3. Het zorgt ervoor dat er geen gevoel van teleurstelling is
Heel wat aanstaande ouders hebben stiekem een voorkeur voor het geslacht van hun kind. Vooral als ze er al eentje hebben (“nu nog een jongetje en dan hebben we er van ieder eentje”). Deze mensen zeggen ook vaak dat het goed was dat ze va tevoren al wisten wat het werd, zodat ze die ‘teleurstelling’ al een beetje verwerkt hadden op het moment dat het kindje kwam. Of dat ze alvast een beetje aan het idee konden wennen. Maar dat is natuurlijk dikke onzin. Juist als je van niks weet en je krijgt een meisje (terwijl je stiekem op een jongetje hoopte) is het feit dát het kindje er is natuurlijk al zo leuk en indrukwekkend dat het je niks meer uitmaakt of het nu een jongen of een meisje is.

4. Het trekt je door de bevalling heen
Nou ja, het is natuurlijk niet zo dat je op basis van het feit dat je niet weet of je zult bevallen van een jongetje of meisje zonder zuchten die pijnlijke pufsessie doorkomt, maaarrr het kan je wel net dat extra zetje geven als je geen enkele pers meer aan denkt te kunnen.

5. Je verzekert je ervan dat je niet ondergedompeld wordt in roze en blauw
Als je de wereld vertelt dat je zwanger bent van een meisje zul je ongetwijfeld heel wat roze jurkjes en rompertjes je kant op krijgen, terwijl je je kind misschien niet per se in die kleur wilt zien. Als niemand weet (inclusief jij) van welk geslacht je baby is dan zul je wit, rood, groen en geel krijgen…en dat is voor ouders die een beetje genderneutraal willen zijn heel fijn.

6. Je maakt mensen er gek mee
Er zijn van die mensen die de controle over alles in hun leven willen hebben. Ze plannen en regelen en plannen en willen altijd zoveel mogelijk informatie hebben over alles wat in hun leven en daarbuiten speelt. Zij zijn ook de mensen die het niet begrijpen dat er andere mensen zijn die dat niet nodig vinden en het verrassingsaspect nog enige charme toedichten. Als ze van jou horen dat jij niet wil weten of je een jongetje of meisje krijgt, kunnen zij letterlijk over de rooie gaan en je willen vertellen dat je heel heel heel verkeerd bezig bent (WAAROM zullen ze vragen WAAROM wil je het niet weten?) en dat is dan wel weer best grappig!

7. Het is de grootste verrassing van je leven
Sommige mensen zeggen dat het ook een verrassing is als ze met twintig weken te horen krijgen of ze een meisje of een jongen krijgen, maar die verrassing is dubbel zo groot als je kind geboren wordt en je razendsnel kijkt van welk geslacht het is. En daarna mag je al je vrienden en familie gaan bellen (die allemaal mega-graag willen weten wat het geworden is). Iets leukers bestaat er niet!

Lees ook: 12 bakerpraatjes die het geslacht van je baby kunnen voorspellen (NOT!)