Waarom je tweede zwangerschap dus ECHT leuker is dan je eerste

25.11.2018 00:10

Die tweede doe je er maar een beetje bij, en ach, het nieuwtje is er ook wel af. Clichés genoeg als het om je tweede / derde / vierde / vijfde zwangerschap gaat. Maar die zijn dus mooi niet waar, want het is echt wél veel leuker.

Lees ook: 12 Dingen die je bij de tweede héél anders doet dan bij de eerste.

 1. Het gaat veel sneller
Tel je bij zwangerschap één de uren af, bij de tweede moet je serieus rekenen als iemand vraagt hoe ver je bent. Wel zo prettig. Want zo’n zwangerschap duurt la-hang. En uiteindelijk wil je gewoon die baby. Zo snel mogelijk.

2. Been there, done that (dus geen gestress)
Anderhalve minuut geen beweging gevoeld? Een pijntje aan de linkerkant van je rechter kleine teen? Een minuscuul druppeltje bloed gesignaleerd? Relax! Hing je bij zwangerschap één nog voor elk pijntje / klachtje / zorgje aan de telefoon met de verloskundige of google-de je een ongeluk (nooit doen, by the way. Je eindigt altijd met iets terminaals), de tweede keer weet je precies wat je wel en niet serieus moet nemen.

3. Je weet wie er in je buik groeit
Hartstikke leuk, die eerste schopjes van baby één. Maar wees eerlijk, het voelt ook alsof ET is calling. Who are you?! Die tweede, daar heb je tenminste een beeld bij. Nog zo’n leukerd als je eerste. Nog zo’n fijne, roze bundel die straks op je buik ligt. En die schopt nu al gezellig naar je.

4. Je hoeft niet naar zo’n cursus
Je kunt natuurlijk toevallig uitermate dol zijn op groepjes en clubjes. Ga dan vooral bij je tweede t/m zesde zwangerschap nóg een keer op preconceptie yoga / zwangerschapshaken / postnataal volksdansen. Maar als je het wel gelooft met vermaak in groepsverband in het algemeen, dan hoef je bij je tweede zwangerschap lekker niet. Een herhaal-les op YouTube en je weet het weer met dat puffen.

5. De horror van anderen negeer je lekker
Dat heb jij natuurlijk weer. Krijg je net als je zus een 49 uur durende niet-vorderende-onverwachte-stuitbevalling (“De gynaecoloog had zoiets ook nog nooit meegemaakt”). Of een fluxus, net als je buurvrouw (waarbij je de fout hebt gemaakt die term op internet op te zoeken). Of, zoals die ene collega die je eigenlijk nooit spreekt maar die toch bij de koffieautomaat éven haar verhaal kwijt moest, blijft de schouder van je baby haken achter een of ander bot en moeten er zes ambulances en een speciaal uit Amerika ingevlogen professor aan te pas komen om diverse levens te redden én jou weer op te lappen. En vergeet je nicht niet, voor wie achteraf een speciale tankwagen met bloed moest worden aangerukt. Niet zo raar dat je bij de eerste stijf staat van de bevallingsstress, de horrorverhalen vliegen je als zwangere immers om de oren. Bij de tweede haal je lachend je schouders op bij dit soort medische ellende. Bevallen kent voor jou geen geheimen meer en je hebt het de eerste keer overleefd, dus het zal deze keer ook wel lukken.

6. Je voelt de baby eerder
Is het een verdwaalde spier? Zijn het je darmen? Of is dit Het Moment van Het Eerste Schopje? Vragen die je bij baby één nog behoorlijk in beslag nemen. De tweede keer weet je vanaf het allereerste mini-beweginkje: daar is ie dan. Wel zo relaxed. En leuk.

7. Je weet wat je vooral niet moet dragen
Swipend door je oude foto’s ben je allang tot de conclusie gekomen dat dat roze tuniek dat je de vorige keer tot de draad toe hebt versleten, je niet meteen eh… voordeliger zwanger liet zijn. En jij maar denken dat je buik er zo leuk in uitkwam. Inmiddels weet je echt wel er wel en vooral ook niet beeldig om je buik valt. Bye bye roze tuniek, hallo little black zwangerschapsdress.

8. Geen gedoe over de uitzetlijst
De onzin van de vorige keer heb je eruit gefilterd (navelbandjes, anyone?) en het meeste heb je nog in huis (al dan niet in de verpakking). En nadat je de vorige keer door je kraamverzorgster bent uitgelachen, stop je de hydrofielluiers ook niet meer in een zakje.

9. Je doet waar je zelf zin in hebt
“Weet je wat jij écht zou moeten doen…” “Je wil toch geen huilbaby? Nou, ik heb gelezen dat klassieke muziek in de baarmoeder…” “Eet jij kanéél?! Wist je wel dat…” Zucht. Allemaal vast goedbedoeld, maar een beetje moe word je af en toe wel van die adviezen van ervaringsdeskundigen. Bij je tweede zwangerschap ben je zelf ervaringsdeskundige. En ja, je eet kaneel. Is je eerste baby ook heel leuk van geworden.

Lees ook: Wanneer ben je klaar voor een tweede?