21 (vieze) dingen die niemand je vertelt als je zwanger bent…

29.01.2020 05:00
vieze dingen baby

Toen Femke zwanger was, kreeg ze een heleboel goedbedoelde adviezen. Oh, wat was iedereen enthousiast. Maar niemand vertelde haar de ugly truth over wat er gebeurt wanneer het kind er is. Dat je een periode gruwt van de aanraking van je man. Of dat je het liefst je kat naar het asiel zou brengen. En ál die andere dingen die je eigenlijk zou moeten weten!

1. Een gebrek aan slaap zal ervoor zorgen dat je ruzie maakt met je man om de meest belachelijke dingen. Ik ging me bijvoorbeeld ergeren aan de manier waarop Reinier de flesjes melk maakte: eerst het water dan de schepjes poeder. Helemaal de verkeerde volgorde, vond ik.

2. (Waarschuwing: dit is een vieze!) Je borsten zullen enigszins ruiken als je borstvoeding geeft. Wanneer je een hele dag dezelfde voedings-bh hebt gedragen, zul je weten waarover ik het heb.

3. Je hoeft niet meteen een band te voelen met je baby als hij of zij op je buik gelegd wordt. Ik voelde niks. Dacht alleen maar: “Nou, gelukkig, hij is niet heel lelijk.” Voor sommige moeders groeit de band heel langzaam. En dat is prima.

4. Het is mogelijk dat je meteen helemaal verliefd bent op je baby en denkt: “De rest van de wereld kan me gestolen worden.” Ook dit gaat over. Er is nog steeds plek voor vriendschappen en de liefde van je partner in je leven; het duurt alleen even voordat je dat beseft.

5. Je zult constant twijfelen of je het wel goed doet. En als jij dat niet doet, dan zal iemand anders (je moeder!) dat doen. Soms hardop, soms achter je rug.

6. Alleen al de gedachte aan fysiek contact met je man kan je onpasselijk maken, na een dag met een baby op je heup. Ik herinner me nog dat Reinier tijdens het tv-kijken een hand op mijn been legde en er daadwerkelijk een rilling van afschuw door me heen trok. (Dat is gelukkig weer bijgetrokken.)

7. Je gaat dingen doen waarvan je je hele volwassen leven hebt gezegd dat je ze nóóit zult doen. Misschien geldt dat voor: je kind in bed nemen, flesvoeding geven of midden in de nacht de Teletubbies kijken om hem te laten stoppen met huilen. Je zal voor de bijl gaan.

LEES OOK: 30 dingen die moeders denken als de baby niet wil slapen

8. Je zal je kind per ongeluk pijn doen. Ik heb de mijne laatst laten kruipen op het bed en vervolgens stortte hij zó naar beneden, met zijn hoofd op de stenen vloer. Ik bedoel maar. Dan wil je je zelf in een hol verschuilen en sterven.

9. Je huisdieren zullen gedegradeerd worden. Je ziet ze niet meer. Ik vroeg de eerste week na Max’ geboorte aan Reinier of we onze kat niet naar het asiel konden brengen. Hij is er nog, maar hij krijgt alleen aandacht van Max. Die hem standaard aan zijn haren trekt en kruipend achtervolgt. Wat enkel stress bij het beest genereert.

10. Het zal nog jaren duren voordat je weer eens rustig aan tafel zit en kunt genieten van de avondmaaltijd. Voorlopig ben je alleen maar bezig om te zorgen dat de koters: Zítten. Eten. En niet met hun bestek smijten.

11. Heel even alleen naar de supermarkt of naar de tandarts is een soort mini-vakantie. Je voelt je eigenlijk constant als een soort kangaroo, die rondsleept met haar mini en als je die mini dan even uit kunt besteden voel je je heerlijk licht. (maar na een uurtje wil je ook wel weer naar huis om de mini te zien)

12. Een kind hebben lijkt eigenlijk heel erg op het hebben van een slordige huisgenoot. Een baby maakt rommel, draagt niet bij aan het huishouden, kan de hele nacht de boel op stelten zetten en vervolgens een gat in de dag slapen. En hij kan heel gemeen zijn. Max krabt mij de laatste tijd. Heel hard.

13. Er komt een dag dat je echt, echt, echt heel even wenst dat je geen kind had. Bv wanneer je op facebook ziet dat dat hippe stel van midden dertig op vakantie is in Hongkong of heel duur zit te dineren in Manhattan. Blééééh.

14. Je zult ongetwijfeld een keer die ouder in de supermarkt zijn die een schreeuwend, slaand en jankend kind bij zich heeft. En je zult je doodschamen, want iedereen zal naar je kijken. En jij denkt alleen maar: “Wat doe ik nou fout?”

15. Je interesse in poep zal nooit in je leven meer zo groot zijn als de eerste zes maanden van het leven van je baby (de kleur, de frequentie, de substantie, de geur).

16. Alles zal een bedreiging zijn. Niet eens de echt enge dingen (zoals een kachel of een oven) maar ook een rondslingerende pen of een deken waarvan je ’s nachts ineens vermoed dat je baby erin gestikt is.

17. Je zult naar jezelf in de spiegel kijken en een heel ander persoon zien. En je zult helemaal tevreden zijn met die persoon, omdat je weet dat je als moeder nu eenmaal dingen moet inleveren.

18. Maar ondertussen voel je je ook schuldig. De hele tijd. Want je maakt constant fouten en als je erop gaat googelen, kom je erachter dat je het inderdaad allemaal helemaal verkeerd aanpakt.

19. Baby’s en peuters hebben een onbewuste doodswens en jij zal de de enige blokkade tussen hen en hun impuls om bleekwater te drinken zijn.

20. Soms zul je je kind ontzettend niet mogen. Als Max niet ophoudt met huilen, terwijl ik zijn liveelingsbolognese heb gemaakt, word ik helemaal gék. Gelukkig vind ik hem een minuut later weer ontzettend lief. De intensiteit van je haat en liefde zal je verbazen.

21. Weinig zal je zo tevreden krijgen als wanneer… je eindelijk die grote korrel opgedroogde snot uit het neusje van je baby hebt weten te peuteren!

LEES OOK: 21 onverwachte dingen waarvan je gaat houden als je een baby hebt